Jak zwalczyć opieńki w ogrodzie?
Jak zwalczyć opieńki w ogrodzie?
WITAM, nie było mnie w kraju trzy lata i po powrocie zauważyłam , że wszędzie jest pełno opieniek. Nie zwróciłabym na to w ogóle uwagi( sąsiadka gotowała na tym zupki) , gdyby nie artykuł z pogotowia ogrodniczego, że odpowiedzialne są one za opieńkową zgnizliznę korzeni. W tym roku wydałam kupę kasy na iglaki i nie chciałabym ich stracić. Czy istnieje jakiś inny sposób niż bardzo drogie podlewanie( duży areał) rowlalem ? Czy działa randap lub inny na chwasty dwuliścienne( a może jednoliścienne?)Dziękuję. Napisałam do Pana Janusza z pogotowia, ale tam wszystko płatne. Byłabym wdzięczna za info. iza
Re: Jak zwalczyć opieńki w ogrodzie?
Walczę z tym od lat, niestety przegrywam.
Jeszcze Amistar- skuteczniejszy, ale jeszcze droższy.
Roundup ogranicza występowanie- wszelakie pieńki po wycięciu czegokolwiek smarujemy natychmiast- nie zostaną zasiedlone.
Miejsce po wykopanej roślinie porażonej opieńką zlać konewką choć 10 l cieczy roboczej w stężeniu jak do oprysku.
Skutecznej metody brak. Widziałem ryzomorfe tego paskudztwa 30 m długą...
Jeszcze Amistar- skuteczniejszy, ale jeszcze droższy.
Roundup ogranicza występowanie- wszelakie pieńki po wycięciu czegokolwiek smarujemy natychmiast- nie zostaną zasiedlone.
Miejsce po wykopanej roślinie porażonej opieńką zlać konewką choć 10 l cieczy roboczej w stężeniu jak do oprysku.
Skutecznej metody brak. Widziałem ryzomorfe tego paskudztwa 30 m długą...
Ponoć jest jakiś antygrzyb, który skutecznie zwalcza opienki. Tylko teraz nie wiem czy to chodzi po prostu o substancję antygrzybiczną czy coś innego. A może by tak domestosem lub zwykłą solą? Czy to znaczy , ze moje iglaki są skazane na zakładę?
A na czym polega działanie phlebii? Podlewamy scięte pniaki. A czy ten grzyb jest też pasożytniczy? czy możemy posmarować grzybnią phlebi zdrowe pnie? jak ma się zwalczające działanie phlebii na opienki? Ja mam cały ogród w opienkach a tylko jeden stary ( wycięty kilka lat temu) pień orzecha.Co o tym sądzicie?
Phlebia kolonizuje zdrowe drewno. Aplikuje sie zaraz po ścięciu. Teraz to pień i korzenie orzecha są bazą pokarmową dla opieńki. Starczy jej na parę lat- do całkowitego rozkładu.