Gdzie kupić mamut zielony tyczny bezłykowy !
Gdzie kupić mamut zielony tyczny bezłykowy !
Czy ktoś wie gdzie można zdobyć mamut zielony tyczny bezłykowty? Proszę o nazwę i czy można go w Polsce kupić? pozdrawiam
Re: mamut zielony tyczny bezłykowy !
Witam.
Z zielonej tycznej szparagowej polecam odmianę :Hilds Neckarongen(może być błąd w nazwie!,piszę z pamięci,odmiana niemiecka importowana przez Legutko).Jest to odmiana o zielonych okragłych strąkach dorastających do długości powyżej 20,30 cm,bardzo smaczna.Bezłykowa???Oczywiście,że tak nie ma obecnie chyba już w sprzedaży odmian łykowatych...no chyba że jakieś odmiany historyczne.
Odmiana ta dostępna jest?- była dwa lata temu na pewno, w Pnos Ożarów(też w Plantico).Jeśli jej nie ma to może być podobna fioletowa,acz w smaku nieco słabsza.
Nie wiem czy dostępne są w necie,ja nasiona kupuję w sklepach w realu.
Z zielonej tycznej szparagowej polecam odmianę :Hilds Neckarongen(może być błąd w nazwie!,piszę z pamięci,odmiana niemiecka importowana przez Legutko).Jest to odmiana o zielonych okragłych strąkach dorastających do długości powyżej 20,30 cm,bardzo smaczna.Bezłykowa???Oczywiście,że tak nie ma obecnie chyba już w sprzedaży odmian łykowatych...no chyba że jakieś odmiany historyczne.
Odmiana ta dostępna jest?- była dwa lata temu na pewno, w Pnos Ożarów(też w Plantico).Jeśli jej nie ma to może być podobna fioletowa,acz w smaku nieco słabsza.
Nie wiem czy dostępne są w necie,ja nasiona kupuję w sklepach w realu.
Re: Gdzie kupić mamut zielony tyczny bezłykowy !
dziękuje panie krzysku fioletową dobrze znam iesli chodzi o zielony mamut to spotkalem sie
z strąkami plaskimi
z strąkami plaskimi
Witam.
Jest w Polsce uprawiana,oczywiście na małą skalę -ale jest,fasola szparagowa płaskostrąkowa o zielonym strąku.To co widziałem na giełdzie warzywnej(Bronisze)to była jednak nie faosola tyczna tylko "zwykła"szparagówka,oczywiście jak bardzo wiele obecnie fasoli deserowych-uprawiana w tunelach( w celu uzyskania pięknych gładkich strąków,bez skazy).
Pozdrawiam.
Jest w Polsce uprawiana,oczywiście na małą skalę -ale jest,fasola szparagowa płaskostrąkowa o zielonym strąku.To co widziałem na giełdzie warzywnej(Bronisze)to była jednak nie faosola tyczna tylko "zwykła"szparagówka,oczywiście jak bardzo wiele obecnie fasoli deserowych-uprawiana w tunelach( w celu uzyskania pięknych gładkich strąków,bez skazy).
Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stasiu60 obecnie jest problem z zakwalifikowaniem fasoli do typu mamut. Jeżeli wystarczy tylko to, że strąki mają być płaskie, szerokie i długie to faktycznie odmianę Hilds Nackarkonigin możesz uznać za odmianę którą poszukujesz. Sprzedają ją np. CNOS-Vilmorin lub Legutko. Typowe tyczne odmiany typu Mamut są raczej w żółtym kolorze (Goldmarie, Goldelfe, Atlas czy Gazela). Ja polecam Ci odmianę karłową, żółtą Wstęga.
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawiał ktoś odmianę Puple King(fioletowa)?
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tak
po ugotowaniu zielona
do mrożenia trochę mniej się nadaje jak np. żółta odm. Laurina czy też zielone odmiany ;)