Mamy już dwa lata i nie było wykopywane. Zaletą jest też bardzo długi okres kwitnienia (jak na roślinę cebulową) - kwitnie ponad 1 mc (około 40-50 dni)- kwiaty powoli się rozwijają, a przekwitnięte zamykają się i widać ładnie paskowane płatki.rispetto pisze:To coś jest trzeba wykopywać na zimę? Bardzo ładne
Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.2
- falkenburg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.II
Małgorzata i Krzysztof
- falkenburg
Pinus strobus 'Pendula' - odmiana dosyć stara, ale mało znana i warta rozpowszechnienia. Początkowo mało efektowna, ale starsza....

Małgorzata i Krzysztof
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A tam za nią też coś ładnego widzę co to za świerk?
Ogród mi się skończył na takie duże drzewa 

Google jest niesamowite. Chciałem poszukać czegoś wiecej na ich temat, a już wyskakuje Twój wpis w wynikachfalkenburg pisze:Fajna drobnocebulowa roślina: Triteleia ixioides 'Starlight'

To nie wchodzi w rachubę. Na jesieni powiększanie oczka
A dużymi drzewami muszę się osłonić od wiatrów
Piękna ta Maryśka! Niesamowity kolor igieł. W Polsce kupiona?

Piękna ta Maryśka! Niesamowity kolor igieł. W Polsce kupiona?
W jaki sposób podpisujesz swoje rośliny? Czy to rurka plastikowa? Napis się nie zmywa? A może ktoś jeszcze podzieli się swoimi sposobami na podpisywanie roślin, żeby było w miarę tanio i estetycznie? Ja póki co laminuję wydruki na drukarce laserowej, ale to wystarcza na góra dwa sezony. Tabliczki grawerowane są ciut za drogie
Picea abies Four Seasons

Picea abies Four Seasons

Rurka nawodnieniowa 1/2", zresztą z odzysku...koniec rozgrzany w gorącej wodzie i wkręcony w imadło coby takie bardziej plaskate sie zrobiło, posiaśniej się pisze
. Korektorem. Nie do zdarcia. Na wszelki słuczaj w rurce siedzi pasek z żaluzji napisany (wyciśniety) długopisem. Wbite młotkiem, tak że suka sobie odpuściła 

To ja się podzielę, chociaż nie jest to mój pomysł, ale myślę,że jego autor nie będzie mi miał tego za złe...Pomysł jest rewelacyjny, ja wymieniam stare plastikowe znaczniki na nowe. Ich zaletą jest to,że nic nie kosztują, są łatwe do zdobycia, estetyczne i prawie niewidoczne. No dobrze, już zbudowałam napięcie
Czas wyjawić,co to jest. A jest to taka zielona plastikowa taśma szerokości ok. centymetra, którą producenci kostki brukowej zabezpieczają palety z kostką, no i żeby ją zdobyć wystarczy rozejrzeć się, gdzie jest układana kostka, udać się i o nią poprosić, a panowie chętnie się jej pozbywają, bo nie martwią się, gdzie ją wyrzucić
Nie wiem, dlaczego, ale napisy permanentnym pisakiem na niej nie blakną, nawet na słońcu, jedynym mankamentem jest to,że ciężko się ją tnie, ale dobre nożyczki dają radę, polecam!!!

- falkenburg
Niezłe. A nie kruszy się ten korektor od mrozu czy czegoś tam ????MirekL pisze:Rurka nawodnieniowa 1/2", zresztą z odzysku...koniec rozgrzany w gorącej wodzie i wkręcony w imadło coby takie bardziej plaskate sie zrobiło, posiaśniej się pisze. Korektorem. Nie do zdarcia. Na wszelki słuczaj w rurce siedzi pasek z żaluzji napisany (wyciśniety) długopisem. Wbite młotkiem, tak że suka sobie odpuściła
![]()
Aby odpocząć od drzew i krzewów, dobrze znana bylina, a mniej znana odmiana - 'New Clown Face'

Małgorzata i Krzysztof
Dobrze odczytuję - abies veitchii Kromer? Jaka gilotynka, chyba nie taka do papieru? Innej nie znam...