Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2
Witaj EWUNIU Nie daj się długo kusić ,bo pigwówki może zabraknąć . Niewiadomo jaki ten kieliszeczek jest malutki
. W podwórkowym teraz luzik ale za to w domu roboty od groma . Ale będziesz pięknie mieszkac jak wszystko zostanie wykończone . Niestety wakacje się skonczyły i znów trzeba wrócić do rzeczywistosci .
Ewuniu Sundavilla tylko wyłysiała..
Nie martw się, wypuści długie wąsy a potem powoli listeczki ...
Ja mam 2 łyse
Ja mam 2 łyse
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Ewuś moja Sundavilla po wyłysieniu już ma na każdej gałązce po kilka malutkich listków, postawiłam ja narzazie w sypialni - ale tam jej będzie za ciepło chyba?liska pisze:Ewuniu Sundavilla tylko wyłysiała..
Ja mam 2 łyse
Udanej Niedzieli życzę.
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Lisko i Zyto-dzięki za słowa pociechy względem sundavilli,wyniosłam ją do piwnicy na zimowisko i liczę,ze odbije, jakieś liście ma.Dziś pójdę podlać rośliny zimujące w piwnicy.
Biegniemy teraz do Ogrodu Botanicznego na prelekcję o roślinach biblijnych i na spacer-jest otwarty do 14.00 w ramach Dnia Otwartych Muzeów.

Biegniemy teraz do Ogrodu Botanicznego na prelekcję o roślinach biblijnych i na spacer-jest otwarty do 14.00 w ramach Dnia Otwartych Muzeów.

- EwkaEs

Siedem głównych roślin biblijnych to:pszenica,jęczmień,winorośl właściwa,figowiec pospolity,granat właściwy,drzewo oliwne i palma daktylowa.
W ogrodzie Botanicznym rh mają nabrzmiałe pąki,kwitną goryczki bezłodygowe,koty wzięło na amory.
Pozyskałam pięknie pachnącą pigwę,zaraz zostanie przerobiona i będzie możliwość porównania pigwy i pigwowca.

W Podwórkowym zgniła żółć liści,resztki kwitnących krokusów jesiennych,kwitną białe poziomki i rozeta liściowa lilii św. Józefa jest coraz okazalsza.
W ogrodzie Botanicznym rh mają nabrzmiałe pąki,kwitną goryczki bezłodygowe,koty wzięło na amory.
Pozyskałam pięknie pachnącą pigwę,zaraz zostanie przerobiona i będzie możliwość porównania pigwy i pigwowca.

W Podwórkowym zgniła żółć liści,resztki kwitnących krokusów jesiennych,kwitną białe poziomki i rozeta liściowa lilii św. Józefa jest coraz okazalsza.
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Ewuniu, pozostając w naszej kulturze, pożywieniem przedbibilijnych Rzymian była:
pszenica, czosnek, wino, ciastka zbożowe/ podpłomyki, dziczyzna, bydło hodowlane.
Kocio na sumaku - świetny!
pszenica, czosnek, wino, ciastka zbożowe/ podpłomyki, dziczyzna, bydło hodowlane.
Kocio na sumaku - świetny!
- EwkaEs

HankoWymieniłam rosliny będące przedmiotem wykładu w ramach Dnia Otwartego Muzeum Ogrodu Botanicznego.
Kwitła jeszcze forsycja,kalikarpa zupełnie nierealnie fioletowo,ciemiernik biały i naturalnie niezniszczalne stokrotki,a do miłorzębu podejść się nie dało taki fetor z owocków się niósł.
Panna młoda w wydekoltowanej sukni(było plus 16)przedzierała się przez błoto ciągnąc pana młodego i dwu fotografów nad staw.
A tam zielona płaskodenna łódka zacumowana wśród trzcin.

Kwitła jeszcze forsycja,kalikarpa zupełnie nierealnie fioletowo,ciemiernik biały i naturalnie niezniszczalne stokrotki,a do miłorzębu podejść się nie dało taki fetor z owocków się niósł.
Panna młoda w wydekoltowanej sukni(było plus 16)przedzierała się przez błoto ciągnąc pana młodego i dwu fotografów nad staw.
A tam zielona płaskodenna łódka zacumowana wśród trzcin.

-
evluk

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Ewka, wyobraziłam sobie tę mocno wydekoltowaną i zdeterminowaną Pannę Młodą i opierającego się Pana Młodego, który niekoniecznie chciał zażyć przymusowej kąpieli w tym romantycznym stawie...heh
Mizianko dla Kosteczka
Mizianko dla Kosteczka
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kalikarpa ma fioletowe owoce, ładne to na tle jesiennej szarzyzny.
Takie jesienne żółte cebulki (jaka nazwa) kupiłam w ubiegłym roku, ale chyba zaginęły, nawet liści nie widzę.
Mówisz sesja zdjęciowa w OB ? Z tego względu lepiej planować ślub w ciepłej porze roku,
choć jak wspomnę tegoroczny czerwiec, to dziś może i lepiej
Takie jesienne żółte cebulki (jaka nazwa) kupiłam w ubiegłym roku, ale chyba zaginęły, nawet liści nie widzę.
Mówisz sesja zdjęciowa w OB ? Z tego względu lepiej planować ślub w ciepłej porze roku,
choć jak wspomnę tegoroczny czerwiec, to dziś może i lepiej
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Ewo kupiłaś jakieś sadzonki w ogrodzie, ja jednego roku z 15 lat temu kupiłam tam przecudne iryski, niektóre z nich rosną u mnie aż do dziś, trzy razy przeżyły przeprowadzki.
- EwkaEs

Elsi-to żółte to jest chionodaxa vel śnieżnik,zasadziłam w Podwórkowym także.Wiesz,byłam przekonana,że to wiosenny kwiat jest!
Ewo-Evluk-Co jestem w Ogrodzie Botanicznym to zdjęcia nad stawem pary młode robią.Ja się im nie dziwię.Ale wolałabym zdjęcie zimowe, gdy staw skuty lodem.
Doroto-Korzo-m-Ponieważ dziś wejście było za darmo w ramach Dni Muzealnych pracownicy jedynie stali w samych salkach muzealnych i w szklarniach,kasy były nieczynne i sprzedaży nie było też.A wykład cieszył się sporym zainteresowaniem.
Ewo-Evluk-Co jestem w Ogrodzie Botanicznym to zdjęcia nad stawem pary młode robią.Ja się im nie dziwię.Ale wolałabym zdjęcie zimowe, gdy staw skuty lodem.
Doroto-Korzo-m-Ponieważ dziś wejście było za darmo w ramach Dni Muzealnych pracownicy jedynie stali w samych salkach muzealnych i w szklarniach,kasy były nieczynne i sprzedaży nie było też.A wykład cieszył się sporym zainteresowaniem.
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Ewo to szkoda, można tam nabyć wiele ciekawych roślin za marne grosze. Ja bardzo lubię nasz ogród odwiedzać szczególnie na wiosnę jest taki piękny. Ale mam też jesienne wspomnienia, kiedy z sąsadującego tam szpitala, patrzyłam przez okno i zastanawałam się kiedy z moim nowo narodzonym synkiem pójdę tam na spacer. Do dzisiaj jak zwiedzam ogród, zawsze patrzę z sentymentem w tamtym kierunku.
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Muszę się kiedyś wybrać do tego OB, bywam w Krakowie na chwilę, a mogłabym to przecież inaczej zorganizować, prawda? 
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- EwkaEs

- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Ewo!
Bardzo interesująca tematyka tego wykładu, chętnie bym poszła razem z Tobą. Tylko to troszeczkę za daleko
Bardzo interesująca tematyka tego wykładu, chętnie bym poszła razem z Tobą. Tylko to troszeczkę za daleko