* oczywiście mam możliwość regulacji temp. - reguluje wielkość nawiewu z góry. Teraz mam na full rozkręcony bo jest ciepło na dworze ale w zimie, gdy przyjdą mrozy to skręcam w zależności od wielkości mrozu)
Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja na początek
Ostatnio na dworze było (Legnica) 11 *C, a w 'domowej lodówce' 14-15 *C (było bezwietrznie). Gdy jest wiatr (nawet lekki) to różnica temp. wynosi mniej wiecej 2-3 stopni
to zasługa nawiewu w oknie i rozszczelnieniu ich ( w nast. tyg. wkleje fotke całego okna i 'lodówki' i pokaże co i jak)
* oczywiście mam możliwość regulacji temp. - reguluje wielkość nawiewu z góry. Teraz mam na full rozkręcony bo jest ciepło na dworze ale w zimie, gdy przyjdą mrozy to skręcam w zależności od wielkości mrozu)
- Spy

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Widziałem u Zofijki:
Na fotce widzę, że przysłoniłeś jednego kaktusa. Można wiedzieć po co ?
Też mam taki nawiew, ale na taki projekt nie mam możliwości. Kurde, dobre wyniki daje ta lodóweczka.
Na fotce widzę, że przysłoniłeś jednego kaktusa. Można wiedzieć po co ?
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Artur89

Oooo... no na tym zdjęciu widać jak zlepiłem taśmą dwa rozszczelnione okna - powstał taki tunel od góry zatkany a od dołu otwarty - jako drugie zródło zimnego powietrza
Także jest i z góry i z dołu nawiew - różnica temp. jest na tyle duża że w zimie ręce mi marzną jak za długo grzebie w kaktusach 
* Co do przykrytego kaktusa - jakieś 2 miesiace temu zleciał mi z komody i "odpadła mu głowa" od podstawki
próbowałem przymocować Gymno do podstawki przy pomocy gumek recepturek, sznurków itp. ale ciagle sie zsuwał więc zrobiłem zacisk z gazy i sie trzyma
. Słonce przez nią przenika także nie ma problemu z niedoświetleniem (tak teraz słońca jest tyle jak na lekarstwo).
* Co do przykrytego kaktusa - jakieś 2 miesiace temu zleciał mi z komody i "odpadła mu głowa" od podstawki
- Artur89

- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ta różowa siewka wygląda na bezchlorofilową. Warto ją zaszczepić, bo inaczej pewnie nie przeżyje.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89

Wielkie dzięki za info
Tak sie od dłuższego czasu zastanawiałem co ona taka różowa
mimo, że brałem nasiona z osobników z chlorofilem... tym bardziej jest to ciekawe. Zobaczymy co z tego wyrośnie - wtedy sie wszystko wyjaśni.
Takiego małego "pypcia" mam już na podstawce umieścić
czy dopiero jak pojawi sie zaczątek właściwej rośliny...
Takiego małego "pypcia" mam już na podstawce umieścić
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Brak chlorofilu to defekt genetyczny wywołany mutacją. Ponieważ roślinka nie przeprowadza fotosyntezy to nie może się rozwijać.
Więc albo zostanie zaszczepiona w tej chwili na zielonej podkładce - najlepsze są Peireskiopsis albo w ciągu tygodnia - dwóch zginie.
Więc albo zostanie zaszczepiona w tej chwili na zielonej podkładce - najlepsze są Peireskiopsis albo w ciągu tygodnia - dwóch zginie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89

Fakt, głupie pytanie
bez chlorofilu nie ma wzrostu. Dobra jak najszybciej ją zaszczepie - chociaż jeszcze nigdy nie szczepiłem takich małych osobników - zwykle to takie 1-2 letnie z rośliny matecznej
Dzięki za info 
- Artur89

... i kolejna dawka kolczastych przyjemności
Echinopsis eyriesii variegata (forma bezchlorofilowa)
Notocactus submammulosus (ten sam co z avatara)
Jakiś kolumnowy (nadal rozglądam sie nad identyfikacją
)
Euphorbia mammillaris (jak na razie zimuje bez ziemi - brak korzeni)

Za wszelkie pochlebne opinie dzięki. Za przerwanie moich mozolnych poszukiwać a propos 3 kaktusa - 100krotne dzięki
*** Poza tym ciekawi mnie jakiego koloru kwiaty bedzie miała bezchlorofilowa forma Echinopsis(a) eyriesii variegata...
Echinopsis eyriesii variegata (forma bezchlorofilowa)
Notocactus submammulosus (ten sam co z avatara)
Jakiś kolumnowy (nadal rozglądam sie nad identyfikacją
Euphorbia mammillaris (jak na razie zimuje bez ziemi - brak korzeni)

Za wszelkie pochlebne opinie dzięki. Za przerwanie moich mozolnych poszukiwać a propos 3 kaktusa - 100krotne dzięki
*** Poza tym ciekawi mnie jakiego koloru kwiaty bedzie miała bezchlorofilowa forma Echinopsis(a) eyriesii variegata...
Piękne kaktusy, super lodówka
Podobają mi się też doniczki i kolor ścian na pierwszej stronie, taki iście meksykański, ładnie pasuje do kaktusów.
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Artur89 pisze:Wejdźcie na strone http://www.chineseficus.com, ja pierdziu - ja bym zabrał z tamtą tira wypełnionego kaktusami xD Musze się przyjrzeć moim podopiecznym czy na ich doniczkach nie ma etykietki MADE IN CHINA
![]()
![]()
To się naooglądałem
Może mają pod spodem gdzieś wyryte Made in China
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89

- Artur89

Delete pisze:Możliwe![]()
Fajny Lithops
Moim zdaniem najzgrabniejszy z Lithopsów
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Tak, na fotce jest - Pleiospilos nelii.Artur89 pisze:Delete pisze:Możliwe![]()
Fajny Lithops
Moim zdaniem najzgrabniejszy z Lithopsówbo co poniektóre wyglądają jak zbutwiałe kamienie
W okresie zimowania i ten też będzie przybierał wygląd pomarszczonego i mało atrakcyjnego, ale to jest cecha klimatu w którym te rośliny żyją. Gdy po okresie suszy spadnie "deszcz", a w naszych warunkach minie zima (bo przez okres zimowania Lithopsów nie podlewa się) i zostaną podlane, nabiorą pięknych kształtów, barw i wytworzą ładne kwiaty.
Lithops-y określane są jako tzw. "żywe kamienie", dlatego ich wygląd do złudzenia przypomina niewielkie kamienie. Rośliny te zostały odkryte około 1811 roku przez angielskiego podróżnika i badacza roślin - Williama J. Burchela. Nazwa roślin została utworzona od greckich słów: lithosl - co w tłumaczeniu znaczy - kamień oraz od: opsis - wyglądać. Badacz ten schylił się po, jego zdaniem niespotykany kształtem kamień, który okazał się w rzeczywistości rośliną.
Rośliny, swój wygląd upodobniły do otaczającego ich bezpośredniego środowiska w celu uniknięcia zjedzenia przez poszukujące pokarmu zwierzęta roślinożerne. Wśród tych roślin występuje bardzo różnorodność barw i wzorów.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V