Mocno i często cięta wierzba przybiera kulisty kształt z masą kolorowych, promieniście ułożonych młodych przyrostów.
To stanowi o jej uroku tak naprawdę

. Ale ja ją naprawde okropnie przycięłam, gałazki mają niewiele długosci, a teraz czytam, ze tnie sie 1/3. Była brzydka, sterczały jej kikuty...i się wkurzyłam, złapałam nozyczki i... Czy ja sie kiedys naucze najpierw pomyslec, poczytać, popytac
 . Ale ja ją naprawde okropnie przycięłam, gałazki mają niewiele długosci, a teraz czytam, ze tnie sie 1/3. Była brzydka, sterczały jej kikuty...i się wkurzyłam, złapałam nozyczki i... Czy ja sie kiedys naucze najpierw pomyslec, poczytać, popytac  a potem robic?
  a potem robic?   Oby tak!
 Oby tak!  Durna ja durna
 Durna ja durna   strasznie sie cieszę, że mi odpowiedziałes, buźka
 strasznie sie cieszę, że mi odpowiedziałes, buźka

co objawia się czarnymi końcówkami pędów na wiosnę. Nie zdążą zdrewnieć, więc przemarzają. Co do cięcia, to tu raczej panuje zasada, by co roku ją prześwietlić, gdyż mocno się zagęszcza. Co do terminu; wiosna.
 co objawia się czarnymi końcówkami pędów na wiosnę. Nie zdążą zdrewnieć, więc przemarzają. Co do cięcia, to tu raczej panuje zasada, by co roku ją prześwietlić, gdyż mocno się zagęszcza. Co do terminu; wiosna.