Nie wiem, ile wiosen liczy, bo dopiero od dwóch dni mam go w ogrodzie (tak, jak napisalem kupiłem go na wyprzedaży w supermarkecie). Na moją lajkonicką wiedzę o rododendronach to ma 3-4 lata.
A odmiana to oczywiście Rhododendron hybrida 'Claydian Variegata'.
Witam;
ta odmiana też bardzo mi się podoba.Co ją wyróżnia od innych ;tempo wzrostu,gęstość ,pokrój,no i szybciej od innych żółto igielnych zimą ,przebarwia się na żółto[kolor żółci też ją wyróżnia].
Pozdrawiam Marzena
Dokładnie to samo miałem powiedzieć, ale parę mimut wcześniej wyręczyła mnie Marzena. Pokrój ma prawie kulisty lub kulisto -spłaszczony , korona gęsta ,igły delikatne ,szybko sie wybarwiające na jesieni i w zimie chyba ma najlepsze wybarwienie wśród kosodrzewin (podobne u mnie ma tylko Carsten's Wintergold).Oczywiście są to moje odczucia , każdy człowiek może mieć pewnie inne.
Pozdrawiam Janusz
Tak sobie dziś łaziłem i żółte sosny oglądałem. Jakoś późno się wybarwiają- ciepło?
Najlepszą barwę ma 'Gold Coin', owszem 'Carsten Wintergold'- ale też zależy od stanowiska. Niezły 'Dezember Gold'.
i owszem 'Golden Glow'.
Reszta dopiero zaczyna- jeszcze ta barwa niezdecydowana.
U mnie 'Wintergold' jest już pięknie żółta i 'Zundert' też żółknie ładnie. Myślę, ze u Janusza te też powinny być już żółte - niedaleko siebie mieszkamy
Owszem kolory już na kosówkach są ładne , ale pózniej będą jeszcze lepiej wybarwione. Słabo u mnie wybarwiony jest jeszcze P.M. Schweizer Tourist i Ophir oraz P. syl. Aurea Nisbet , ale rosną trochę w cieniu dużych dębów.
Pozdrawiam Janusz
Taxodium ma wiele fajnych odmian , ale u mnie niestety po zimie bardziej sie kurczą, niż ich przybywa (wrażliwe na mrozy). Nad morzem jest znaczniej cieplej więc mają dużą szansę na prawidłowy rozwój - czego życzę.
Pozdrawiam Janusz