Zieleń to życie: Hippeastra, Paphiopedilum i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zieleń to życie: Hippeastra, Paphiopedilum i inne

Post »

O raju ale paprocie :shock: Ogromne, gęste.....szok :shock:
Ja mam jedną ale moja nie umywa się do Twoich :oops:
Grudniki piękniutkie i zamiokulkas jaki okazały 8-)
Spostrzegłam na jednej fotce begonie i chyba też jest sporych rozmiarów :roll:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam :wit
Dziś pokażę moją kolekcję sabotków (21 sztuk) jest to kolekcja w większości młoda są tam roślinki z dolnej i górnej półki, kupowane od zaprzyjaźnionych ogrodników, forumków. Dwie dorosłe odmiany u mnie zakwitły, dwie mają pączki a kolejne zaczynają je tworzyć. Zdaję sobie sprawę, iż na kwiaty niektórych roślin będę musiała cierpliwie poczekać do przyszłego roku.

Nemo sapiens nisi patiens ? czyli nie jest mądry, kto nie jest cierpliwy ...
A cierpiwość jest cnotą... :wink:

Wszystkie gatunki rodzaju Paphiopedilum pochodzą z południowo-wschodniej Azji, rosną jednak w zróżnicowanych warunkach, na niewielkich wysokościach nad poziomem morza, w ciepłych i wilgotnych lasach tropikalnych aż po zbocza Himalajów.

Na rynku obecnie dostępnych jest kilka rodzajów sabotków.

Najprostsze i najpewniejsze(w kwitnieniu) są hybrydy.
W ogołe to w świecie sabotkowym rozróżniamy:
- Gatunki o liściach długich i wąskich
- Gatunki o liściach marmurkowych
- Gatunki o jednolitych, zielonych, szerokich liściach,
- Gatunki wielokwiatowe, najczęściej o zielonych, długich liściach.

Paphiopedila najlepiej rosną w ściółce liściowej (bukowej), mchach, humusie, korze, wiórkach koksowych, węglu drzewnym, perlicie. Dodatkowo do gatunków wapnolubnych można dodawać skorupki z jaj, lub kupić dolomit w aptece.
W każdym przypadku korzenie roślin muszą mieć kontakt z powietrzem, podłoże powinno być więc luźne, przewiewne, nie utrzymujące długo wilgoci.
Moje sabotki rosną w doniczkach plastikowych i glinianych, troszkę improwizuję z pojemnikami, sprawdzam które faktycznie są dla nich najlepsze. Gliniane doniczki pozwalają korzeniom oddychać.
Podlewamy rośliny z taką częstotliwością, aby podłoże nie wysychało całkowicie, podlewając trzeba uważać, aby woda nie dostała się do środka rozety. Podlewam rośliny wodą odstałą o temperaturze pokojowej i staram się to robić rano.
Wszystkie storczyki, w tym sabotki nawożę, środkami które mają długotrwałe, spowolnione działanie, w granulkach (osmocote, substral). Dwa razy do roku.
W warunkach uprawy parapetowej wilgotność powietrza jest na ogół niewystarczająca, szczególnie w zimie przy włączonych kaloryferach. Należy więc starać się ją różnymi sposobami zwiększyć.
U mnie sabotki stoją na podstawkach wypełnionych keramzytem. Dodatkowo na kaloryferach są założone pojemniki z wodą.
Pozytywnie na mikroklimat wpływa również ustawienie większej ilości roślin na małej powierzchni i to nie tylko orchidei, ale na przykład paproci i to działa, nie tylko na storczyki. :wink: :wink:
Temperaturę jaką mam w popmieszczeniu, reguluję w ten sposób, iż w dzień na parapecie jest około 19-20 stopni, a na noc zakręcam całkowicie kaloryfer i temperatura spada do 16 stopni.
Moja skromna kolekcja przedstawia się w następujący sposób:

Insygnium-zimnolubna bestyjka wiąże już pąki:

Obrazek

Kolejny pączek Pinocchia

Obrazek

Clair de lune coraz większy :wink:

Obrazek

I inne: amabile, lawrenceanum, tonsum,King Artur(rówież ma paczki ale maleńkie, ciężko uchwycić)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok ogólny na kolekcję:

Obrazek

Zobaczcie jaka różńorodność w "umaszczeniu" samych listków :roll:

Poruszam tu temat sabotków vel paphiopedilum, jako domowych roślin, ale kuzynem tych cudownych storczyków jest też cypripedium obuwik, bylina gruntowa, zbliżona w wyglądzie do sabotka.
W ogóle ciekawostką jest w jaki sposób w naturze te rośliny, które praktycznie nie wydzielają nektaru, zmuszają owady do zapylania. Ich przekształcona, rozdęta warżka, choć przypomina niewinny, kolorowy pantofelek, jest w istocie sprytną pułapką. Jest zbudowana w taki sposób, że gdy poszukujący pokarmu owad znajdzie się w środku, może wydostać się tylko przez bardzo wąskie wyjście awaryjne. U jego wylotu znajdują się organy rozrodcze rośliny i uciekinier, czy chce, czy nie chce, musi wziąć udział w zapyleniu kwiatu. Rodzaj obuwik występujący w strefie umiarkowanej półkuli północnej, ma swojego reprezentanta również u nas. Obuwik pospolity (Cypripedium calceolus) ma bardzo ładne kwiaty o złocistożółtej warżce i czerwonobrązowych pozostałych listkach okwiatu.
Poniżej dla porównania zdjęcie najpiękniejszego występującego u nas storczyka, obuwika pospolitego
Obrazek
Zdjęcie zapożyczone ze strony: http://www.colletts.co.uk
Czyż nie jest cudny? ;:109
Być może i cypripedium niedługo w moim ogrodzie zagoszczą, a jest ich tyle odmian... :roll:
Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za odwiedziny i do zobaczenia....
:)
Awatar użytkownika
m@jk@
500p
500p
Od: 9 wrz 2009, o 03:23
Kontakt:

Post »

O kurka...niezła kolekcja ;:180 ;:180 ;:180
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Ewo wspaniała kolekcja :shock: Widać jak bardzo uwielbiasz te roślinki ;:108
A jak jeszcze zakwitną to dopiero będzie widok :wink:
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09

Post »

Piękna kolekcja ;:138 Aż nie mogę się doczekać jak pokażą śliczne buźki :lol: Bo będzie na co patrzeć ;)
A tak na marginesie, to też uwielbiam sabotki :D
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Ewo jestem w szoku ;:224 ;:224 ;:224 są prześliczne , ale załamałam się jak zobaczyłam zdjęcie naszego obuwika pospolitego.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ewuś krótko...pięknie tak jak w ogródku. :D
I znowu zachciało mi się paprotki.....ostatnio gdzie nie idę tam paprotki i to same ekstra okazy...a u mnie nie chcą rosnąć. ;:223
Piękne i zdrowe masz roślinki. :D
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17

Post »

Ależ pięknie w Twoich wątkach i napatrzeć się piękności i naczytać mądrości można ;:138
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Witaj Ewuniu :wit
Przyszłam do Ciebie z rewizytą i odkryłam same cudności u Ciebie ;:138 ;:138 ;:138
Nie dość, że masz mnóstwo hipków, które są czarujące ;:167 , poprzez gęste i pięknie rozrośnięte paprocie ;:138 aż do cudnych Phalków i w efekcie do pahiopedilów, które są ostatnio na liście moich chciejstw, bardzo mi się marzy mieć chociaż jedno 8-) 8-) 8-)
Widziałam teraz na allegro za 45zł ale w tym miesiącu już mnie na nie nie stać, bo za dużo kupiłam :roll:
Mam nadzieję, że jeszcze będą znowu, bo mam ogromną chcęć sobie kupić ;)

Pozdrawiam cieplutko :D
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit :wit :wit
Gratuluję wspaniałej kolekcji Sabotków. ;:63 ;:63 Taka różnorodność,że aż dech zapiera!
A natomiast ten Obuwik pospolity,jest przeuroczy. To roślinka ogrodowa,czy też możnaby ją hodować w domku? :wit
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Piękna kolekcja sabotków. :D
Paprocie masz powalające :P
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50

Post »

:wit

;:111 ;:111 ;:111 Piękna kolekcja ;:180 ;:180 Jak one zakwitną to będzie widok niesamowity. ;:215

Jeśli można, to na chwilkę wrócę do hipków.
evluk pisze: Czasami rosnące już cebule atakuje czerwona plamistość, wtedy bez wyjmowania cebuli z doniczki smaruję ją samym topsinem.
Jakie dać rozcieńczenie Topsinu do smarowania posadzonych cebul? Bo mi na jednej ciągle kropki wyłażą :evil:
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Ewo ja w sprawie Amarylisa belladonna , dostałam kilka cebulek i od sierpnia odpoczywają w trocinach , kiedy mogę wsadzic do doniczek :?: .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witam ponownie wieczorową już porą. Ciesze się, że spodobały się sabotki :wink:
Jak tylko rozwiną się pąki kwiatowe niezwłocznie zdjęcia zapodam :)
Pingu- Jeśli chodzi o Hippeastrum i czerwoną plamistość, to ja nie rozcieńczam topsinu, tylko takim preparatem smaruję cebulę rosnącą w doniczce. Sposób sprawdzony, nic cebuli się nie stanie, a zdecydowanie zahamuje dalszy rozwój choroby. Najlepiej tą robotę wykonać w jakimś chłodnym pomieszczeniu, np piwnicy i tam zostawić aby spokojnie wyschła. Zapach jest bardzo mocny. Poza tym to trucizna przecież. W zeszłym roku tą metodą wyleczyłam kilka hippków, które były posadzone w doniczce, a zachciało im się chorować. :)

Bogumiło Amaryllis belladonna (pachnący)- jest to roślina, która w pierwszym roku po posadzeniu kwitnie mniej obficie. Kwiaty amarylisa są mniejsze od Hippeastrum i pojawiają się po zaschnięciu liści. Hippeastrum nadaje się do uprawy we wnętrzach, podczas gdy amarylisa można posadzić w gruncie na słonecznym stanowisku.
Wiosną po ustąpieniu mrozów (kwiecień) sadzi się je w ogrodzie w miejscu słonecznym w odstępach co 20 cm. Liście u amarylisa Belladonna pojawiają się wiosną i zasychają z początkiem lata. Po około dwóch miesiącach z cebuli wyrasta pachnący pęd kwiatostanowy zakończony 6-12 pąkami. Po kwitnieniu pęd kwiatostanowy należy przyciąć. Łodygi nie powinny być ścinane za bardzo po skosie.
Po posadzeniu oraz w czasie suchej pogody wiosną należy obficie podlewać. W czasie silnych mrozów należy cebule dodatkowo okryć warstwą torfu.
W rejonach o mroźniejszych zimach jesienią należy wyjąć cebule z ziemi i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu ( można je przechowywać tak jak mieczyki,czy ismeny albo dalie przysypane torfem, lub trocinami).
Najlepiej amarylis rośnie na rabatach od południowej strony, kwitnie i cudnie pachnie od sierpnia do października.
Można tez troszkę je podpędzić w domu, jak masz miejsce na parapecie, na początku marca wsadzić do doniczki i zacząć uprawę już w domu, ale wtedy do ogrodu trzeba wysadzić jak minie niebezpieczeństwo przymrozków. :)
Jeśli chodzi paprocie- nic im nadzwyczajnego nie robię, podlewam na podstawek, daję nawóz 2 razy w roku o spowolnionym działaniu, sadzę do ziemi bukowej. Na kaloryferach mam zawieszone pojemniki z wodą. Paprocie kochają storczyki, a storczyki kochają paprocie- to sprawdzony duet. Miłego wieczorku. :)
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No dobra...poczekaj musze cos pozbierać z podłogi.... :;230 ....dziewczyny wiedzą co :;230
Deczko ochłonełam.... ;:224
ale nic nie napiszę...bo ...zaniemówiłam ;:224
a tak na marginesie...to kiedy nie ma Cię w domu :?: ;:224
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”