Ogród Idy74 2009r cz.2
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Idy74 2009r cz.2
Oj,super ten foliak
Każdej z nas (co nie ma) przydałby się taki czy podobny...ile to by było łatwiej i bez strachu że coś przemarznie 
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Oj Grażynko tylko ,żeby nie przedobrzyć z szybkimi zasiewami.Człowiek po zimie jest taki niecierpliwy i szaleje bez umiaru... 
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj IDO- czyżbyś chciała rozpocząć towarową produkcję pomidorów? Zakup tunelu, a właściwie konstrukcji tunelu , to wyśmienita decyzja, piec do tunelu, też dobra rzecz, tylko czy masz zamiast grzać w tunelu od marca, czy tylko na wypadek kwietniowych i majowych przymrozków.
Odnośnie rozstawu pisałem na Forum.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Doradzał bym ustawić teraz szkielet, staraj się ustawić go jak najwyżej , każdy centymetr wyżej w tunelu ma swoją wartość. Folię załóż w pierwszej połowie marca( no, chyba że planujesz już od stycznia, lub lutego uprawę w tunelu), przez tydzień , nawet gdyby była zmarznięta ziemia pod folią szybko się ogrzeje.
Jeżeli masz staw i prąd, doradzam kupno pompy głębinowej ( jaką , mogą podpowiedzieć), ja mam trzy pompy i biorę wodę z rzeki.
Oprócz pomidorów, jako przedplon proponuję sałatę, cebulę na szczypiorek i rzodkiewkę ( którą w gruncie trudno uprawiać, bo ją żrą ("robaczki"). Oprócz pomidorów możesz uprawiać z powodzeniem paprykę.
Okrywać tunelu na zimę nie warto. po pierwsze, zakładając folię wiosną a nie teraz zyskujesz jeden rok dłuższego używania folii, po drugie miejscu gdzie ustawisz szkielet konstrukcji , przez zimę nazbiera się dużo wilgoci, tak potrzebnej latem pomidorom.1 foliak postawić i okryć folią już przed zimą
2jakie podlewanie założyć,bo nie wyobrażam sobie chodzenia z konewką (staw 4 m dalej)
3 ile ścieżek i jaka odległość roślin od pieca
4Jaka odległość między roślinami tzn pomidorami
5 Co jeszcze w tej folii posadzić,bo już jeden foliak mam na pomidory
Nie handluję nimi ,tylko bawię się uprawą...
Odnośnie rozstawu pisałem na Forum.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Doradzał bym ustawić teraz szkielet, staraj się ustawić go jak najwyżej , każdy centymetr wyżej w tunelu ma swoją wartość. Folię załóż w pierwszej połowie marca( no, chyba że planujesz już od stycznia, lub lutego uprawę w tunelu), przez tydzień , nawet gdyby była zmarznięta ziemia pod folią szybko się ogrzeje.
Jeżeli masz staw i prąd, doradzam kupno pompy głębinowej ( jaką , mogą podpowiedzieć), ja mam trzy pompy i biorę wodę z rzeki.
Oprócz pomidorów, jako przedplon proponuję sałatę, cebulę na szczypiorek i rzodkiewkę ( którą w gruncie trudno uprawiać, bo ją żrą ("robaczki"). Oprócz pomidorów możesz uprawiać z powodzeniem paprykę.
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Iduś pomidorki odwdzięczą się Tobie za daszek nad głową.
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iduś, cieszę się, że nareszcie doczekałaś się wolnego 
Z kwasolubów nie rezygnuję, chcę tylko zlikwidować wrzosowisko
Przestało mi się jakoś podobać...
Miłego dnia
Z kwasolubów nie rezygnuję, chcę tylko zlikwidować wrzosowisko
Miłego dnia
-
ida74
- ---
Tadeusz dziękuję za wszystkie rady od doświadczonego ogrodnika .
Oczywiście nie zamierzam handlować pomidorami ,tylko się nimi bawić .Za punkt honoru postanowiłam sobie nauczyć się krzyżować pomidory .Jak wiesz nauczycielkę na forum mamy doskonałą .Czy mi się to uda
No zobaczymy.
Będę mogła posadzić również różne gatunki papryk-na nie zawsze było mi szkoda miejsca w starej folii.
Miejsce na foliak mam tak mi się zdaje doskonałe.Blisko staw i mały spadek .Gorzej z prądem ,ale m powiedział,że i to się da zrobić
Poszukuję pompy i wdzięczna będę za rady co do jej wielkości .Marzy mi się mały kranik w środku
Chciałbym już wczesną wiosną posadzić pare krzaczków pomidorów i piecykiem ogrzewać coby nie zmarzły .Z papryką raczej nie zaryzykuję .
MONIKO ,a to chyba musiałam żle zrozumieć
.Kwasolubne są przepiękne .
Olu pomidorki uwielbiają parasol nad główką .
Oczywiście nie zamierzam handlować pomidorami ,tylko się nimi bawić .Za punkt honoru postanowiłam sobie nauczyć się krzyżować pomidory .Jak wiesz nauczycielkę na forum mamy doskonałą .Czy mi się to uda
Będę mogła posadzić również różne gatunki papryk-na nie zawsze było mi szkoda miejsca w starej folii.
Miejsce na foliak mam tak mi się zdaje doskonałe.Blisko staw i mały spadek .Gorzej z prądem ,ale m powiedział,że i to się da zrobić
Poszukuję pompy i wdzięczna będę za rady co do jej wielkości .Marzy mi się mały kranik w środku
Chciałbym już wczesną wiosną posadzić pare krzaczków pomidorów i piecykiem ogrzewać coby nie zmarzły .Z papryką raczej nie zaryzykuję .
MONIKO ,a to chyba musiałam żle zrozumieć
Olu pomidorki uwielbiają parasol nad główką .
Iduś to może powiem jak u mnie było
boczne rzędy miały po 80 cm, 3 środkowe po 100 cm, na ścieżki zostaje po ok niecałe 40 cm. spokojnie wystarcza. W bocznych rzędach jakbyś chciała uprawiać pomidory to to tam CI wejdzie tylko 1 ich rząd, z przodu możesz sobie jakieś inne warzywka posadzić. W tych środkowych zagonkach 2 rzędy pomidorów, w rzędzie odległość między nimi ok 40 cm.
Piec stał na środku szerokości tunelu jakieś 1,5-2 m od przodu żeby było miejsce na składowanie trochę drewna by go nocą nie nosić... natomiast za piecem wystarczy tylko przejście...bo jak grzejesz to roślinki są małe a ciepłe powietrze wychodzi górą...
Foliaka nie ma co wynosić do góry bo jest wystarczająco wysoki a podnoszenie go do góry to straty ciepła...
A co do pieca Iduś to nie takie panaceum na mróz jak się wydaje... ciężko nagrzać taką folię, bo dużo ciepła przez nią ucieka, a i ciężko w nocy wstawać i palić... Poza tym nie ma co pomidorów sadzić wcześnie... one lubią nagrzaną już ziemię i z doświadczenia ładna rozsada sadzona później i tak dogania wcześniejszą zmagającą się z zimnem...
jeśli chodzi o paprykę to trzeba pomyśleć czy jest to opłacalne... nasiona są drogie, u mnie jakoś ciężko było z jej uprawą... a za kilogram płaci się na bazarze 2,50... więc nie opłaca się sadzić...
A co do nawadniania... może jakąś pompę do stawu i wężem normalnie podlewać...
Bo się zamęczysz dziewczyno
życzę powodzenia... ja też się rozglądam teraz za czymś mniejszym bo pusto się jakoś zrobiło na działce...
boczne rzędy miały po 80 cm, 3 środkowe po 100 cm, na ścieżki zostaje po ok niecałe 40 cm. spokojnie wystarcza. W bocznych rzędach jakbyś chciała uprawiać pomidory to to tam CI wejdzie tylko 1 ich rząd, z przodu możesz sobie jakieś inne warzywka posadzić. W tych środkowych zagonkach 2 rzędy pomidorów, w rzędzie odległość między nimi ok 40 cm.
Piec stał na środku szerokości tunelu jakieś 1,5-2 m od przodu żeby było miejsce na składowanie trochę drewna by go nocą nie nosić... natomiast za piecem wystarczy tylko przejście...bo jak grzejesz to roślinki są małe a ciepłe powietrze wychodzi górą...
Foliaka nie ma co wynosić do góry bo jest wystarczająco wysoki a podnoszenie go do góry to straty ciepła...
A co do pieca Iduś to nie takie panaceum na mróz jak się wydaje... ciężko nagrzać taką folię, bo dużo ciepła przez nią ucieka, a i ciężko w nocy wstawać i palić... Poza tym nie ma co pomidorów sadzić wcześnie... one lubią nagrzaną już ziemię i z doświadczenia ładna rozsada sadzona później i tak dogania wcześniejszą zmagającą się z zimnem...
jeśli chodzi o paprykę to trzeba pomyśleć czy jest to opłacalne... nasiona są drogie, u mnie jakoś ciężko było z jej uprawą... a za kilogram płaci się na bazarze 2,50... więc nie opłaca się sadzić...
A co do nawadniania... może jakąś pompę do stawu i wężem normalnie podlewać...
Bo się zamęczysz dziewczyno
Iduś a co do roślinek te dwie to wiem, że trzmieliny ale dostałam też 2 takie badylki bez liści zupełnie i nie mam pojęcia co to
pamiętasz?
-
ida74
- ---
Witam w niedzielne popołudnie
po obiadku i po kawce.
Cała sobota minęła mi na wożeniu taczek z obornikiem na ogród .Przygotowuję ziemię pod foliak .Pogoda dopisała i nawet świeciło słoneczko.Nie padało
.
ALU mój m w sprawie folii sprowadził mnie na ziemię .Co do uprawy papryki to ja chcę się bawić uprawą.W sezonie wszystkie owoce i warzywka są stosunkowo tanie .Ale jaką ma się satysfakcję jak z nasionka wyrośnie Ci owoc
Co do badylków to chyba jest wiciokrzew.
Cała sobota minęła mi na wożeniu taczek z obornikiem na ogród .Przygotowuję ziemię pod foliak .Pogoda dopisała i nawet świeciło słoneczko.Nie padało
ALU mój m w sprawie folii sprowadził mnie na ziemię .Co do uprawy papryki to ja chcę się bawić uprawą.W sezonie wszystkie owoce i warzywka są stosunkowo tanie .Ale jaką ma się satysfakcję jak z nasionka wyrośnie Ci owoc
Co do badylków to chyba jest wiciokrzew.
- mariasen

- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ido, trochę Ci zazdroszczę tych pomidorów, w tym roku skusiłam się na pomidorki koraliki ale posiałam je za późno i niewiele zebrałam bo zmarzły. Więcej się w to nie bawię.
Ale foliak przydał by się. 
- Olusia

Zwłaszcza Majeczko , że masz miejsce , przy domciu na wjeżdzie.
Wejście mogłoby być prosto z chodnika.
Ale się na Ciebie uwzięłam i za Tobą krok w krok chodzę.
Wejście mogłoby być prosto z chodnika.
Ale się na Ciebie uwzięłam i za Tobą krok w krok chodzę.
-
ida74
- ---
Majko- zburz garaż i postaw foliak ,a nasiona dostaniesz ode mnie
Olu -widzę,że zwiedziłaś już prawie wszystkie ogrody na forum
Olu -widzę,że zwiedziłaś już prawie wszystkie ogrody na forum
- Olusia

Jeszcze kolej na Twój

-
ida74
- ---
U mnie nic ciekawego
Ale zapraszam jak coś....
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj Ido , o pompie do wody możesz poczytać :Poszukuję pompy i wdzięczna będę za rady co do jej wielkości .Marzy mi się mały kranik w środku![]()
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=13109