Moje storczyki - Anna cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz.2

Post »

Paulo dziękuję za wizytę :D

Dorotko to fakt warunki im służą, bo widzę jak rosną i powoli zaczynają niektóre pokazywać pędzik. :tan Niespodzianka u Lc jest dla mnie ogromna, wcześniej tylko jedna szykowała się do kwitnienia a tu wczoraj zobaczyłam drugą. Jestem ciekawa czy przy takiej pogodzie i braku słońca coś z tego będzie ale może się uda :?: :wink:

Paulinko ja w tym akwarium mam część w doniczkach, które stoją na kratce a część zawieszona jest w maluśkich doniczkach albo nakładkach od lakieru. Te w doniczkach namaczam wkładając do miseczki z lekko ciepłą wodą. Te maluszki wiszące spryskuję jak widzę, że spagnum obsycha a raz w tygodniu zanurzam je w takiej miseczce z wodą na dosłownie 10-15 sekund. Wilgotność około 80-90%, temperatura 22-24 stopnie. W chwili obecnej w dzień odkrywam a na noc przykrywam. Do przykrywania stosuję folię ogrodową z dziurkami ( zrobione biurowym dziurkaczem). Jeśli miałabyś jeszcze pytania chętnie odpowiem. Jeśli mogę podpowiedzieć - warto zainwestować w akwarium, to niewielkie pieniądze a mają tam dobry klimat. ;:77

Bogusiu dziękuję ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Jutro postaram się o akwarium...tylko muszę pomyśleć gdzie je postawić... Przyda się tym bardziej, że myślę coraz bardziej o flaszce z maluszkami albo jakiś ciut większych osobnikach ;:65
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko fajnie, że myślisz o flaszce z maluszkami ;:138 Ja już to przeszłam i wiem jaka to frajda. :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Phalaenopsis eqestris slicznie sie prezentuje :D no i wkoncu bedziesz miała swoje kwitnienie Lc Cinnabar,jak Ci fajnie Aniu ;:80
Pozdrawiam Iwona
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Aniu opowiedz coś więcej o flaszce...a może jest w zamkniętej pierwszej części wątku coś więcej o Twoich przeżyciach?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko w pierwszej części jest tylko mała wzmianka. Jest to frajda, ale wymaga zaangażowania, pielęgnacji i różnych zabiegów. Ja gdy zaczynałam to nie miałam akwarium ale potrzeba matką wynalazków. Znalazłam sposób. Roślinki były małe więc wymagały wilgotności, słońca, ciepła i ciągłego zaglądania. Stosowałam też środek p/grzybowy. Ja się zdecydujesz na takie maleństwa opiszę Ci dokładnie na pw. Bo tutaj to zajęłoby chyba całą stronę. ;:224
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Aniu a może załóż nowy temat o uprawie z flasz, ja chętnie poczytam i być może...

A czasami nie planujesz nowego zakupu?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko gdy miałam te maleństwa nie miałam aparatu, by porobić zdjęcia. Samo opisanie to mało. Na razie nie zamierzam, może na wiosnę :?: Ale jak ktoś pyta to chętnie podpowiadam, bo to nie zapomniane chwile. ;:224
Początek mojej przygody.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Korci mnie oj korci...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro korci to zachęcam, to wspaniałe uczucie móc oglądać i pielęgnować takie maleństwa. ;:1
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

O niespodzianka świetna :) Aniu jak widzę ile ty serca dajesz tym roślinkom , podziwiam :) ja nie wiem czy bym tyle miała cierpliwości i wytrwałości ale powiem szczerze że widzę że warto bo masz cudowne roslinki :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko moja przygoda ze storczykami trwa ponad 3 lata. Przez ten czas to one nauczyły mnie cierpliwości i wytrwałości, bo były takie co chorowały, albo kupiłam małe sadzonki. Ale dziś wiem, że gdy wracam do domu zmęczona psychicznie z pracy - zaglądam do nich i złe samopoczucie mija. ;:77
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

AnnaL pisze:wracam do domu zmęczona psychicznie z pracy - zaglądam do nich i złe samopoczucie mija.
wierzę ci Aniu ja jak mam doła siadam patrzę i mi lepiej :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu, ja mam to samo, wracam z pracy przegląd parapetów i jakoś lepiej się robi, fajnie że mamy taką odskocznię.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

A ja zaraz po przyjściu do domu kieruję się w stronę moich roślin, później dopiero obiad, sprzątanie :)
Ech, roślinomania!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”