Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to już znam nazwę mojego rododendrona, który właśnie zaczął kwitnąć.
Jest biały i ma liście podobne do tego na Twoim zdjęciu,chyba będzie ta sama odmiana.
Gdybyś jeszcze Ewelinko napisała jak wysoki jest Twój rododendron.
Ketmia wygląda prześlicznie,i chyba wszystkie mają taki właśnie "kielichowy" pokrój.
Ja swoje przycinam, i wcale nie chcą się mocniej zagęszczać. Być może, że potrzebują światła dla swoich pięknych kwiatów.
Swoją ketmię o pełnych kwiatach posadziłam wiosną, ma kilka pączków, może zakwitnie.
Mam nadzieję, że moja będzie równie piękna jak Twoja. :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Ewelinko, ja właśnie zaczęłam kawusię u Ciebie.Miłe otoczenie, piękne widoki, ciagle nowości.Cóż chcieć więcej.Może jedno zdanie.Nie tnij Ketmii, ona jest o.k.Gdy się mocno zagęści, to i tak nie zobaczysz kwiatów w jej środk.Teraz widać.
A rozchodnik, to jeden z ..., zresztą zobacz sama.http://tabaza.sapijaszko.net/modules.pH ... o&tid=1246
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Też bym jej nie cięła jest o.k. :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:No to już znam nazwę mojego rododendrona, który właśnie zaczął kwitnąć.
Jest biały i ma liście podobne do tego na Twoim zdjęciu,chyba będzie ta sama odmiana.
Gdybyś jeszcze Ewelinko napisała jak wysoki jest Twój rododendron.
Ketmia wygląda prześlicznie,i chyba wszystkie mają taki właśnie "kielichowy" pokrój.
Ja swoje przycinam, i wcale nie chcą się mocniej zagęszczać. Być może, że potrzebują światła dla swoich pięknych kwiatów.
Swoją ketmię o pełnych kwiatach posadziłam wiosną, ma kilka pączków, może zakwitnie.
Mam nadzieję, że moja będzie równie piękna jak Twoja. :D
Lilu, ten różanecznik należy do niższych odmian( ok. 100cm .po 8-10 latach), ma zwarty, gęsty pokrój. Jeśli masz właśnie takiego( pąki różowe, rozwinięte kwiaty białe) i też teraz kwitnie po raz drugi , to bardzo prawdopodobne, że to właśnie " Schneekrone" :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Grzesiu, Elu- dziękuję za identyfikację :D To z pewnością Rozchodnik ościsty- widziałam przed "wyłopatkowaniem" jego kwiatki- były właśnie takie, jak na zdjęciu w Tabazie ! :D
Elu, a jeśli kawkę , to dlaczego beze mnie ? :( Następnym razem się popraw, proszę...
Dziękuję gościom za miłe słowa, miłe odwiedziny i za to ,że w ogóle macie jeszcze dla mnie ...cierpliwość :wink: Uprzedzam jednak lojalnie ,że mam jeszcze baaardzo dużo zdjęć...
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

No właśnie :wink: Ewelinko siedzisz jak mysz pod miotłą i nic nam nie pokazujesz z podróży .Oj moja droga popraw się i szybciutko nam pokaz zdjęcia ,wszak mineło juz kilka dni jak jesteś na forum po urlopie :wink:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

grazyna56 pisze:No właśnie :wink: Ewelinko siedzisz jak mysz pod miotłą i nic nam nie pokazujesz z podróży .Oj moja droga popraw się i szybciutko nam pokaz zdjęcia ,wszak mineło juz kilka dni jak jesteś na forum po urlopie :wink:
" Jak mysz pod miotłą" - ja? Jasne :;230 Stale coś wklejam , a segregowanie mojego archiwum zabierze mi pewnie jeszcze kilka tygodni...I tak się niekiedy obawiam,że mnie znielubicie za lawinę zdjęć , jakimi zasypuję FORUM !
Grażynko, a kawalądek relacji z podróży wakacyjnej już wkleiłam, ale nie do wątku o moim ogrodzie lecz do wątku Karoliny : " OGRODY BOTANICZNE,PARKI , itp . "Jest tam dłuuuugi post " Prowansalskie impresje " z masą zdjęć - zajrzyj- zapraszam :D
Mam w zanadrzu jeszcze takie foto-relacje z kilku tematycznych ogrodów i parków krajobrazowych, które zwidziłam na południu Francji- ciągle jednak selekcjonuję zdjęcia i ciągle jest ich stanowczo za dużo :roll:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nasz ( mój i psi ) popołudniowy spacerek zaowocował takimi oto zdjęciami. Przy okazji obejrzyjcie okolicę , w której mieszkam. To nie całkiem pasuje do wątku o ogrodzie , ale może jakoś tym razem "przejdzie " ? :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawda,że całkiem ładnie?
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Właśni wczoraj zrobiłam podobne zdjęcie telefonem komórkowym i zrobiłam z niego tapetę.
Nie mogłam się oprzeć, trawy o zachodzie słońca są cudowne, a Ty masz jeszcze cudownego towarzysza na wieczorne spacery. Pozdrzwiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

I jeszcze kilka:

Obrazek

Na polankach zaczynają się złocić Nawłocie- niby pospolite, a jednak mają swój urok...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zaskoczenie- już czerwienieją głogi! Czy to już jesień?

Obrazek

To są takie "moje " miejsca do włóczenia się z psem. Bardzo lubimy się czasem powłóczyć... :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A teraz też widoczki , ale już moje- ogródkowe :D :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze Magnolia , która ponownie zakwitła, ale w tym roku ma tyle liści ,że niestety kwiaty ledwo spomiędzy nich widać...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Sama nie wiem czego Ci bardziej zazdroszczę, ogrodu czy pobliskich terenów spacerowych. Ach, jak ja dobrze znam te spacerowe miny retrievera! :D Ten optymizm na pysiu!
Pięknie wygladają kwiaty magnolii wśród liści, chyba nawet bardziej mi się podobają niż wiosną :D
A widoczki ogrodowe to masz oczywiście bezkonkurencyjne :D
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wszystkie rośliny takie świeże nie widać na nich skutków kaprysów aury. :lol: U mnie to wszystko albo podsycha albo podgniwa ten nasz klimat robi się dziwny :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Aniu, dlaczego "podsycha"? przecież to raczej mokry rok? W każdym razie podlewam zdecydowanie mniej niż w poprzednim sezonie. A co do "podgniwania" - u mnie jest tyle piachu( naturalny drenaż pod każdą rośliną), że chyba nic nie zgnije...
Karolinko, uśmiech Goldena to najpiękniejszy uśmiech na świecie, a podczas spacerków wręcz nie znika z jego pysia :D
Nie wiem, w jakiej okolicy mieszkasz , ale "moje" tereny to właściwie nadają się tylko do długich spacerów z psem :wink:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelinko to długa historia np. przez cały maj to nie mieliśmy praktycznie opadów ,a dodam że pół ogrodu mam w doniczkach nie celowo jak Nela tylko przez remonty,elewację teraz to wszystko czeka na wysadzenie a ja mam robotę albo latam i polewam albo wylewam wodę :lol: Jest tak bo wszystko się przedłużało przez brak fachowców.
Mój ogródek cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”