Mój ogródek - stokrotka12311

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

Nalewka - dzięki za przypomnienie nazwy roślinki :D i za miłe słowa.
Eleka - Kielichowiec kwitnie najładniej wiosną ,ale pojedyńcze kwiaty pokazują się
przez cały letni sezon :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne roślinki :)

Jak nazywa się pnącze z różowymi kwiatkami :?: Jest piękne. ;)
Dawid
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to na pierwszym zdjęciu, taki fioletowy oset ?
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Witam ! błąkam się po Forum i dziś pierwszy raz przekroczyłam bramę Twego magicznego ogrodu .Wynotowałam ...dzieści nazw i chciałam zasypać Cię pytaniami ,ale trzebaby napisać książkę na ten temat :wink: Dlatego tyko kilka pytań i proszę o odpowiedź : W jakich warunkach rośnie i gdzie zimuje ,jak się obchodzić z: 1) Acidenterią 2) Lantaną 3) Przypołudnikiem 4) Kielichowcem ? Bardzo ciekawa jestem Twoich doświadczeń Stokrotko i z niecierpliwością czekam na odpowiedź .Gratuluję i podziwiam
pozdrawiam
Inka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Witaj Stokrotko! Dawno u Ciebie nie byłam, zatem miałam sporo zdjęć do obejrzenia. I znów jestem pod takim wrażeniem, ze zapomniałam o co chciałam Cię spytac i nie zapamietałam połowy nazw, które chciałam zapamiętac. Musze wrócić i spokojnie wynotować te nazwy.
Twoje rosliny są tak piękne i okazałe, jakby rosły na czystym czarnoziemie! Po prostu nie do wiary! I jak Ty zdołałaś zgromadzić taką ilość rzadkich i wyjątkowo urodziwych roślin?
Chyba długo nie otrząsnę się z szoku, a czeka mnie to po każdym wejściu do Twojego ogrodu ;)
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p

Post »

Dzięki za miłe słowa :wink:
Tengel - to jest Dalechampia roślina tarasowa , wieloletnia ,ale zimuje w pomieszczeniu /w naszym klimacie /
Olcia - to nie oset tylko Veronicastrum Villosulum
Inka - Acidentera jest rośliną cebulową i trzeba na zimę wykopać / przechować
w chłodnym i suchym pomieszczeniu.
Lantana też zimuję w dodatniej tem.
Przypołudnik jest roślinką jednoroczną z nasion.
Kielichowiec to taki krzew wieloletni zimuje bez problemów w ogrodzie...
o ciekawych pachnących kwiatach.
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Pozwól ,że jeszcze popytam -w jakich temperaturach dodatnich je przechowujesz, czy w ziemi i czy są podlewane ,czy trzymasz je w jasnym pomieszczeniu ? Domyślam się, że rosną w donicach . Kielichowiec- do jakich rozmiarów się rozrasta ? Gdzie takie cuda moża zdobyć ?Tunbergię pewnie wysiewasz w domu -kiedy to robisz i czy wystarczy wstawić kiełkujące roślinki na parapet ,czy masz jakiś szczególny sposób na młode siewki ? Dzięki za już i proszę o jeszcze ( odpowiedzi :lol: )
pozdrawiam
Inka
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p

Post »

Lantana może być w dość ciemnym miejscu /bo gubi liście / zimą bardzo mało wody / 2 razy w miesiącu/, tem.ok
10 C .
Kielichowiec / u mnie ma 1,5 m wysokości i tyle samo szerokości/.
Thunbergia jest to odm.wieloletnia ,nasion ona nie zawiązuje /bo chyba za krótkie u nas jest lato/.
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p

Post »

A co powiesz na tą roślinę.....Kolarodrzew :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Na razie tylko o nim czytałam, ale u nikogo chyba jeszcze nie widziałam ani "na żywca", ani na zdjęciach. No, no, no, ale cudo :shock:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi .Jeśli masz zacięcie pedagogiczne ,to chętnie pociągnę wątek "szkoleniowy" :wink: .Bo torszkę ,już przepadło u mnie roślinek -także tych tarasowych :cry: .W zeszłym roku próbowałam przechować w domu Sunsavillę i Tunbergię (teraz zastanawiamsię ,być może to była odmiana jednoroczna - jak je odróżnić ?)Jeśli masz cierpliwość do takich niedouczonych ogrodników ,jak ja :oops:, to chętnie ponękam Cię pytaniami ,ale z drugiej strony troszeczkę mi wstyd .Czekam na przyzwolenie lub odpowiedź odmowną

Kolarodrzew - gdzie Ty wypatrujesz takie cudeńka? Ja pewnikiem ,albo bym zasuszyła,albo zalała ,albo nasłała jakieś mączniaki lub przędziorki na takie śliczności :cry:
Inka
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p

Post »

:D Inka pytaj o co chcesz :D
Thunbergia w kolorze żółtym z ciemnym oczkiem , pomarańczowa
i biała to są rośliny jednoroczne / nie warto je przetrzymywać...lepiej posiać z
początku marca :D urośnie i będzie ładnie kwitła.
A co chodzi o Thunbergie w kolorze niebieskim to jest gatunek
wieloletni i można ją przezimować w widnym ,chłodnym pomieszczeniu.
Kolarodrzew posiadam już 8 lat /kupiłam w ogrodniczym sklepie/
przechowuję go w ciemnym pomieszczeniu całkowicie bez wody/ przez zimę/
w tem.plus 1 st.......tak powinno...ale różnie to bywa... :wink:
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Dobra nasza - ale jak będziesz miała dość - to pisz nie krępuj się :wink: Czy Tunbergię przycinasz po wstawieniu do pomieszczenia .Ja mogłabym umieścić na próbę swoje roślinki na strychu z oknem u teściów ,tam jest temp.około 10-15 st C (czy to nie za ciepło) Kiedyś na wystawie widziałam prześlicznego ołownika (mam słabość do białych i niebieskich kwiatów) ,ale bałam się go kupić ,bo obawiałam się o jego los w niesprzyjających warunkach .Czy swoje roślinki przechowywane pod dachem traktujesz czymś profilaktycznie ? 24-25 .O8,O7 r jest w W-ie wystawa " Zieleń to życie" może skuszę się na jakiś nabytek .Jak sądzisz, co nadawałoby się dla początkującego ogrodnika,który marzy o ukwieconym tarasie w kolorach bieli, niebieskim ewentualnie żółtym ?
Inka
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Stokrotko, napisałaś:
A co powiesz na tą roślinę.....Kolarodrzew
Co ja powiem o koralowcu - jest do nieba.Przeżyłam kolejny ogrodowy szok.
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p

Post »

Inka Thunbergię przycinam...jak przed wstawieniem do pomieszczenia
, przede wszystkim dlatego aby pomieścić te swoje pupilki :?
A doradzić w sprawie zakupu to jest mi trudno...dawno nic nie
kupowałam z roślin ...i nie bardzo wiem co mają teraz w ofertach
sprzedaży.Ołownik jest rośliną b. ładną tylko dość kruchą...potrzebuje
miejsca osłoniętego od wiatru.
Polecam /jak trafisz/ Bugenwille to piękne pnącze...nie jest
łatwa /niby nie choruje ,ale trudno ją zmusić do kwitnienia /,ale jak zakwitnie jest cudna.
Potrzebuje odpowiedniego przycinania ....trzeba się tego nauczyć.
Eleka :D jesteś miła :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”