Wreszcie dotarłam z ogrodu do parapetów w moim domu

Późną jesienią wracam do moich parapetowców, których i tak mam niemało, a kolekcja powiększa się w zastraszającym tempie

Mam kilka fiśków, ale z przewagą fisia "hippeastrowego" i "paphiopedilowego"

Na początek wrzucić chciałam kilka fotek Hippków z poprzedniego sezonu. Moje gwiazdy rycerza vel zwartnice przechodzą obecnie okres spoczynku w piwnicy mojego domu.
Hippeastrum pochodzi z Ameryki Południowej. Nazwa polska to zwartnica, niewłaściwie,aczkolwiek często zwana - amarylisem; inna nazwa tej cebuli to: Gwiazda Rycerza, Gwiazda jeźdźca..
W handlu dostępne są odmiany hybrydowe hippeastrum, natomiast amarylis jest rzadkością.. Po czym poznajemy hippeastrum? Otóż łodyga hippeastrum jest pusta, a amarylisu pełna..
Cebule sadzimy do doniczek, które są niewiele większe od niej. Na dno doniczki wysypujemy grubą warstwą keramzytu, seramisu, potłuczonych doniczek ceramicznych (co kto ma), a następnie umieszczamy cebulę w ziemi uniwersalnej z dodatkiem ziemi bukowej, perlitu, lub seramisu. Cebula powinna wystawać nad powierzchnię doniczki ok. 1/3. Zaschnięte korzenie usuwamy, żeby w ziemi nie gniły, i nie stały się przyczyną powstawania chorób grzybowych.
Czerwone plamy na cebuli to sygnał, że naszą cebulę opanował grzyb-tzw czerwona plamistość, która szczególnie atakuje hippeastra- więc przed posadzeniem cebulę warto wykąpać w roztworze grzybobójczym Topisnu, albo nie kąpać tylko samym koncentratem, za pomocą pędzelka posmarować cebulę, ewentualnie zapewnić jej kąpiel w Poliversum- tę ostatnią metodę polecam jako najbardziej skuteczną z dotychczas stosowanych oraz ekologiczną!!!
Na ekologiczną zasługuje również ochronna metoda czosnkowa

Zwartnicę w doniczce ustawiamy na parapecie okiennym, jeśli pod parapetem jest kaloryfer, to już połowa sukcesu. W początkowej fazie wzrostu światło i ciepło tym cebulkom jest niezbędne do dalszej wegetacji..
Początkowo podlewany raczej oszczędnie, najlepiej do podstawka. Ja przyjęłam zasadę, że podlewam cebulę raz w tygodniu, i przy wychodzeniu pąka z cebuli i przy kwitnieniu oraz przy hodowli tzw szczypioru- i to w zupełności cebulom wystarcza!!!
Po 4-6 tygodniach od posadzenia cebuli - zwartnica zakwita..
Jeśli przestawimy cebulę do chłodnego pomieszczenia ok. 18 *C, zwartnica będzie kwitła znacznie dłużej ok. 4 tygodnie. Prawidłowo wykarmiona cebula potrafi wydać nawet 3 pędy kwiatowe.
Do dokarmiania cebul używam osobiście nawozów o długotrwałym działaniu, np substral.. okres działania tego nawozu trwa do 6 miesięcy, czyli cebula ma dostarczone niezbędne składniki przez cały czas trwania wegetacji!!!
Po przekwitnięciu kwiaty usuwamy, (jeśli nie chcemy, aby zawiązały się nasiona), ale łodygę pozostawiamy, by wszystkie zgromadzone w niej zapasy wróciły z powrotem do cebuli. Trzeba poczekać, aż łodyga sama żółknie i uschnie, gdyż bierze udział w fotosyntezie. Następnie delikatnie, zaschły pęd, usuwamy spomiędzy łusek.
Zwartnica potrzebuje sporo światła. Dbamy by wytworzyła dużo liści. Im będzie ich więcej, tym cebula bardziej wzmocniona, i będzie większa szansa, że w następnym sezonie zakwitnie.
Co najmniej 6 liści gwarantuje kwitnienie w następnym sezonie.
Latem hippeastrum, bez zabezpieczenia odpowiednim środkiem p/ko szkodnikom, lepiej nie wystawiać na zewnątrz-balkon, taras, bo tam czekają na nią pobzygi i muchy narcyzowe - owady te składają jaja przy piętce hippeastrum, następnie larwa wgryza się w nią i żeruje w środku cebuli. Cebula praktycznie nadaje się do wyrzucenia

( Ja weranduję Hippki na zacienionym balkonie, dla bezpieczeństwa przed pobzygą, muchą wystawiam doniczki pod koniec czerwca, i podlewam przez 2 tygodnie rozcieńczonym Basudinem).
Aby zwartnica przygotowała się do ponownego kwitnienia, musi przejść okres spoczynku. Aby roślina zakwitła w następnym sezonie przez okres ok. 6 miesięcy musi "być w liściach", czyli przez 6 miesięcy roślina powinna mieć zielony pióropusz, przez hippomaniaków zwany pieszczotliwie "szczypiorem"

Od września zaprzestajemy podlewania oraz zaprzestajemy nawożenia. W październiku, gdy wszystkie liście zaschną, (można również liście uciąć-ja tak robię, przed wniesieniem doniczek do piwnicy) doniczkę z cebulą ustawiamy w pomieszczeniu o temp. 8-10 st. C, np. w chłodnej piwnicy, i przechowujemy ją bez podlewania-na sucho. Jeśli pojawiły się młode cebulki, oddzielamy je od cebuli matecznej. Cebulom dorosłym serwujemy kąpiel przeciwgrzybiczą, lub obsypujemy cynamonem, albo zaprawiamy w Poliversum i wsadzamy do nowego podłoża. Można nie przesadzać do nowego podłoża, tylko zrobić to przed ponownym wniesieniem na parapet okienny, a cebule profilaktycznie posypać cynamonem, lub posmarować za pomocą pędzelka Topsinem.
Młode cebulki przybyszowe uprawiamy przez 2-3 lata bez okresu spoczynku, zasuszamy je dopiero po 3 latach uprawy. Jeśli osiągną odpowiedni obwód, następnej wiosny powinny zakwitnąć.
Jeśli przybyszowa cebulka będzie wystarczająco podkarmiona może już zakwitnąć w II roku uprawy!!!
Są to nieliczne kwiaty, którym możemy regulować okres-czas kwitnienia.
U mnie Hippeastra kwitną od końca listopada do końca kwietnia.
Czasami na cebuli możemy zauważyć gnilne plamy dobrze jest wtedy cebulkę obrać do sucha, a miejsce gnicia zasypać cynamonem, który jest świetnym środkiem antyseptycznym i wysuszającym.
Moja kolekcja:

I jeszcze w takiej odsłonie:

I w takiej:

No, to może dość...

W tym sezonie myślę, że moje Hippeastra nie zawiodą...
Nie mogę się doczekać

Pozdrawiam