Polu - 'Purple Petticoats' jest dostępna od dobrych 7-8 lat, także to spokojnie może być ona. Kiedyś była popularna odmianą z Plantpolu i dość często się przewijała w sprzedaży. Co do Twojej źle opisanej to pasuje mi na 'Silver Scrolls' - po kształcie liścia i wybarwieniu "młodzieży"
Żurawka - identyfikacja, dyskusje cz.1
Re: Żurawka (Heuchera) - BAZA
Elu - Twoja to ewidentne 'Stormy Seas'
Polu - 'Purple Petticoats' jest dostępna od dobrych 7-8 lat, także to spokojnie może być ona. Kiedyś była popularna odmianą z Plantpolu i dość często się przewijała w sprzedaży. Co do Twojej źle opisanej to pasuje mi na 'Silver Scrolls' - po kształcie liścia i wybarwieniu "młodzieży"
Iguś - popatrz na stronie Terranovy, jak nic 'Plum Royale'!
Ona ma takie ciekawe zgrubienie na liściach, przez które liście się lekko wyginają
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam kochani Żurawkowicze! Czy jak wstawię tu na forum zdjęcia swoich Żurawek to mogę liczyć na identyfikację?
-
muchazezlotym

- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Sedeczne dziękipiterek pisze:Elu - Twoja to ewidentne 'Stormy Seas'
-
muchazezlotym

Piterek, a co sądzisz o tej mojej z poprzedniej strony - co to może być?

Polu - to na pewno Heuchera sanguinea, co do odmiany to nie jestem pewien - ona są dla mnie za bardzo podobne...
Elu - jak dla mnie to 'Amethyst Mist'
Elu - jak dla mnie to 'Amethyst Mist'
-
x_P-42
Wystąpiłam z oficjalną prośbą o podzielenie niniejszego wątku na dwa : "żurawki - baza" o charakterze encyklopedycznym i " żurawki - dyskusje i identyfikacje", gdzie moglibyśmy do woli szaleć ze zdjęciami i wymieniać się doświadczeniami w uprawie tych pięknych roślin.
W tej chwili wątek jest bałaganiarski, trudno znaleźć w nim cokolwiek i samemu podjąć się próby identyfikacji roślin.
Proponowałabym , jeśli projekt dojdzie do skutku, aby wątki te zawierały info o żurawkach, żuraweczkach i tiarellach. Każdy post bankowo zidentyfikowanej żurawki powinien zawierać fotki : rośliny ogólnie( pokrój), zbliżenia liścia i kwiatu.

W tej chwili wątek jest bałaganiarski, trudno znaleźć w nim cokolwiek i samemu podjąć się próby identyfikacji roślin.
Proponowałabym , jeśli projekt dojdzie do skutku, aby wątki te zawierały info o żurawkach, żuraweczkach i tiarellach. Każdy post bankowo zidentyfikowanej żurawki powinien zawierać fotki : rośliny ogólnie( pokrój), zbliżenia liścia i kwiatu.
Polu - ta pasuje mi na 'Can Can'
-
muchazezlotym

Re: Żurawki - identyfikacja, dyskusje
Ponowne dzięki i zachęcona proszę o jeszcze:
fotki o różnych porach roku

fotki o różnych porach roku

Obstawiam mocno wybarwione 'Stormy Seas'
-
muchazezlotym

Też mi się wydawała podobna do tej, którą rozpoznałeś jako 'Stormy Seas" ; obie w zestawieniu: