Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, wymłóciłam tę malinówkę. Niektóre nasionka były w połowie jakieś zczerniałe, te wyrzuciłam, ale jest jeszcze kilka z ciemnymi malutkimi kropeczkami, czy tych też się pozbyć? Czy zostawić nasionka te największe i najdorodniejsze? Na powiększeniu widać te kropeczki.

Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu ,u mnie również trwa produkcja nasion :lol: Patent z sitkiem REWELACJA :!: :!: :!: Takowego nie miałam ,ale sąsiadka ,która testuje smak moich pomidorów i użycza mi parapetów dała mi w prezencie :!: Pomidory spraite -super.

Kozulo chciałam powiedzieć,że jesteś moim guru w sprawie pomidorów ;:180 :!:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Ida, wcześniej, wydłubane nasionka trzymałam w słoiczku, przykryte gazą (muszki) ze 4 dni i dopiero czyściłam je na sitku. Jak po przetarciu zalałam je w szklance wodą, to na dno opadły tylko ładne, duże, zdrowe nasionka a na wierzchu były śmieci. Wodę delikatnie zlewałam i nasionka suszyłam. Ale dziś nasionka malinówki od razu przetarłam przez metalowe sitko. Trochę to trwało bo ta galaretka za nic nie chce się od tych nasionek odczepić. Jak wyschną to muszę je chyba trochę przebrać, bo są i takie maciupkie - niedorozwinięte, i większe ale z jakąś skazą- to chyba śmieci.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Gieniu , Twoje postępowanie z nasionami jest przepisowe , ja muszę wszystko robić szybko i w dużych ilościach ( odmian , szt. niekoniecznie ) , dlatego dla mnie odrobina galaretki jest niezbędna . Przyklejone nią do kartek papieru nasiona , mogą spokojnie czekać aż się nimi zajmę . Na kartce papieru widać wszystkie uszkodzone i niedorody , dlatego potem odklejam tylko zdrowe .
Aha , małe kropeczki mogą zostać , wszystkie ciemne nasiona lepiej wyrzucić .

Udanych zbiorów nasion , kozula .
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p

Post »

Dzień dobry!
Przedstawione wcześniej fotki, to zdjęcia moich pomidorów
, wyhodowanych w tym roku. Właśnie trwają pomidorowe żniwa. Wszystkie rośliny pochodzą z nasion od Kozuli. Niestety części egzemplarzy, bardziej pokazowych, nie zdążyłam sfotografować. Niestety pogubiłam swoje opisy i nie do końca wiem, który krzak jaką jest odmianą. Dla mnie wszystkie są super! Bardzo dziękuję!

Na fotkach pojawia się Kosovo (plenna, nie wymagająca odmiana, bardzo polecam), Black zebra (u mnie plon obfity, ale owoce pękają, za to widok - :) , jakaś odmiana, również zebra, w zielono- zółte paski - plon obfity, a jeśli owoców mniej, to bardzo okazałe, smak - boski; malinówka, chyba Caspian Pink :oops: .

Owocuje też Persimmon i Orange Stravberry. Nie mam zdjęć, bo owoce, które dojrzały, zjedliśmy. Orange S. jest niesamowity smakowo, lecz u mnie owoce nieliczne.

Wszystkie owoce są bardzo smaczne i u mnie urosły bez kropli jakiegokolwiek chemicznego oprysku. Można bez chemii... Walczyłam na początku z mączlikiem szklarniowym, potem początki zarazy.
Bardzo serdecznie dziękuję i przepraszam za brak opisów. Myślę, że każdą z odmianę warto uprawiać. Ja jestem z nich zadowolona :)

Pozdrawiam cielutko :)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewo , na trzecim zdjęciu od góry jest Big Zebra ( ustalona , z nasion powtórzy ) , czerwona zebra to chyba Big Zebra x Black Pear , ale pewności nie mam . O odmianie Black Zebra i innych czarnych napiszę za parę dni jak przygotuję materiał .
Przyjemnie patrzeć na takie zbiory .

Jeśli ,, uciekł " Ci tekst od zdjęć , wystarczy jak klikniesz opcję ,,zmień '' i uzupełnisz post , nie musisz pisać drugiego .

Pozdrawiam i życzę smacznego , kozula .
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p

Post »

Dziękuję za inormację. Starałam się dociec, co to za odmiana (ten duży pomidor w zielono-żółto-czerwone paski). Ma bardzo smaczne owoce, delikatną skórkę. Bardzo ciekawie wygląda po przekrojeniu wzdłuż owocu. Jest zielony, z czerwonym paskiem po środku. Aż żal zjadać takie owoce ;) Smak winno-słodkawy, soczysty (nie wiem czy to trafne określenia dla smaku pomidora, ale tak go oceniam). Zastanawiam się dlaczego krzak tej odmiany, posadzony w tunelu foliowym, ma wiele owoców, lecz są drobniejsze, natomiast krzak rosnący w gruncie, ma zaledwie trzy, ale za to olbrzymie owoce. Miałam dwa tunele, ale jeden runął podczas ulewy w czerwcu chyba, potem to już zrobiłam prowizoryczną konstrukcję, którą rozciągałam nad pomidorami przed opadami deszczu. Owoce z tego drugiego "tunelu" są bardziej dorodne.
Tak to wygląda :oops:

Obrazek

A to Big Zebra spod folii, takich gron jest na krzaku kilka, ale owoce drobniejsze

Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewo , zdjęcie nie jest wyraźne , ale ten mały pomidor to mi wygląda na krzyżówkę Black Zebra x Copia . Owoce dość drobne , kuliste , zielonobrązowe w środku . Wysianie nasion tej krzyżówki da różnokolorowe zebry . Big Zebra ma owoce duże , spłaszczone , w smaku takie jak opisałaś . Wiąże mało owoców , jest azotożercą , więc powinna dobrze się udawać na kurzeńcu .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Pomidory z nasion od Kozuli

Post »

Wreszcie dojrzały .Pomidory na zdjęciu pochodzą z rozszczepienia krzyżówki malinowy x Copia . Na kilkanaście roślin nie było dwóch jednakowych .

Obrazek

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Witaj Aniu!
Czy pomidorki od Ciebie (szykuję się na te które będzie wysyłać Ida) to będą takie z których można już samemu zbierać nasionka? Powtórzą cechy?
Pozdrawiam gorąco! Smonika

PS. Czy w Twojej części Podkarpacia też taka plucha? :?
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Napiszę które będą już w miarę powtarzać . Mam trochę odmian ustalonych , a te powtarzają . U mnie plucha wredna , ale i tak dzień mam gorący , że nawet nie zdążyłam porządnie zajrzec na forum . Jestem tylko moment i spadam .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

Następne wyniki amatorskiej hodowli , malinowe zebry . Nasiona jeszcze w środku .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Aniu napisz cos o walorach smakowych, bo wygladaja wspaniale :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Aniu oczy aż się śmieją mi do tych Twoich pomidorków :) jak to możliwe, ze tak niewielu masz na nich amatorów wśród swoich klientów...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”