Elizabetka po śląsku cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku cz.3

Post »

Witom Was serdecznie i zaroz godom, że Otylia Trojanowska ze Studzionki (tam tyż miyszko moja koleżanka...pozdrowiom ;:138 )zdobyła piyrsze miejsce w konkursie "Po naszymu czyli po Śląsku".
Konkurs tyn organizuje co roku Radio Katowice. :D tu jest artykuł.

Boguśko toż poczekom i mi powiysz jaki są w smaku ale słyszałach, że super ale ciągną do tych płaskoowocowych osy.
A kompot z banie z cynamonem, goździkami no i cytryną to gasi pragnienie oj ja. :D

Grażko i ponoć ta płaskoowocowo nie rośnie za wysoko.....ale i tak musza wylyźć na drabina. :wink: Zupy nie robiłach bo bych musiała sama jeść a szkoda bo Ania Anaka dała super przepis TU ale w przyszłym roku na pewno ;:223... (bo już nie mam dyni). Robia i owszem ale dżem jabłkowo-dyniowy a to ciasto dyniowe tyż bydzie ekstra.

Jakubie fajny tyn przerywnik....prawie czysto po śląsku z naleciałościami niemieckiego. :wink: :D
A teraz mój przerywnik roślinkowy ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goryczko w 2008 r. Rybnik został uznany za drugie po Poznaniu najczystsze i najbardziej ukwiecone miasto w Polsce. ...
:D fajnie co? A ja jeździłam na zakupy do Bielska-Białej.... :wink: ale fakt były fajne sklepy typu "Radoskór".

Izusia no :roll: ale w tym tydniu mo być ciepli i już to widza bo padze...bele w prziszłym tydniu tyż tak bydzie..bo czakom na moi kochane różyczki i to w dodatku taki światowe ;:138 już to widza ..moja sląsko zegrodka a tu taki eleganckie panienki..no prosza Cie ;:224 :uszy

ale skoro Gaździnka Agata koże sadzić to nie odmówia :tan :wink:

...no wlaśnie Izuś nie kracz bo jeszcze cołki grudzień mo być fajnie dopiyro na Mikołaja na świynta mo być śniyg i potym do lutego i styknie :lol: a Nela Anka i Grażynka tyż bydą sadzić :wink: toż jo nie byda gorszo..... :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażkorosa nigdy dynie nie mroziłach i bestuż Ci nie powiym.
Tyn dżem z ananasem może być super bo to kwaskowate no a ze skórką pomarańczową tyż ale musiałabych skosztować :wink: bo język mi ucieknie i jak to sie po naszymu godo dostana pypcia :wink: .
Szukej tego przepisu prosza bo w przyszłym roku bydzie jak znojd :D .

Grażko :P ciasto z dyni ojeju ... ale Ty kusisz....też uwielbiom i musza inne przepisy jeszcze wypróbować w prziszłym roku jak dożyja i przetrzimia to wszystko co mnie czeko ;:132 :idea: ;:162 .

Haniu pestki lubią moje ptoszki w karmiku :D wola im zostawić choć są bardzo zdrowe .....ale słyszałach, że na wzrok szkodzą.

Aneczko trzimia Cie za słowo....no to bydymy razem sadzić. :tan
Agrażko przepis na kompot znojdziesz w mojej kuchni u Halżbiytki :P ...bardzo prosty...kroisz na kostka, wciepujesz do gorka, ważisz razem z prziprawami a jak nico przestygnie dodowosz sok z cytryny i mosz gotowe. :D

Dzisiej nikaj sie na dwór nie ruszom yno oglądom moi kwiotki w domu...fiołki od :wit Maryśki Majakal mnie zachwycają. ;:167 Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zachwycają ...to prawda ;:180 Chyba nie wytrzymam i jakiegoś kupię zanim moje się ukorzenią i zakwitną :D
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu :oops: dzięki...po co masz kupować jak moje się szybko rozrastają....i co ja z nimi zrobię. :roll: :wink:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Eluśka.....masz na pw...od wczoraj :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażko nic nie mam....kajś to żeś wysłała. :?: :wink: :D nie czasem do sia...bo jo tyż tak kiedys zrobiyła. :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Eluśka... (bardzo mi się to zdrobnienie podoba :D ) moje parapety chętnie przyjmą nadwyżki ;:138 , ale jak spotkam jakiegoś w ciekawym "umaszczeniu" to pewnie nie wytrzymam i kupię, a wtedy będę też mogła się podzielić, bo jak się człowiek dzieli z innymi to sama radość. Bardzo lubię sprawiać prezenty. Ostatnio mojemu M kupiłam książkę o uprawie winogron i miał ją dostać na Mikołaja, ale... dałam mu ją już :;230 i na Mikołaja muszę kupić następną :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Heheheh...no tak ;:223 wysłałam do Grazynko-koqry...a teraz już do Ciebie :wit
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Elizabetko!

Tak to bardzo drogo jak na gentiana acaulis. Drogie i poszukiwane to są odmiany białe
oraz inne trudne w uprawie i do zdobycia gatunki.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu a wiesz, że zapomniałam Ci wysłać jeszcze inne nasionka ;:223 i jak mi się róża New Dawn ukorzeni bo wsadziłam dużo patyczków to też dostanisz. Oby tylko ta zima szybko minęła...ja lubię zimę ale musza tak godać bo tu wszyscy niecierpliwi i na wiosna czekają. :D :wink:

W przyrodzie nic nie ginie Grażko..tak jak w naszych ogródkach..... tylko zmienia właściciela. ;:138 :heja

Obrazek

Tegoroczna goryczka Gentiana acaulis...mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie. ;:65
Obrazek

Krysiu ale to była Gentiana clusii Kluzjusza...kolor prawadziwej gencjany...przepiękna. :D stałam jak wryta. :roll:
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Elizabetko ;:196 ..ojejku jak dawno u Ciebie nie byłam a tu tyle się dzieje :roll:
Przedszkolanka z Ciebie znakomita ;:138 ;:138 Jak dzieciaki pójdą na wiosnę w górę to takie gały ;:154 będziemy mieli.
Prześliczne hortensje, róże i suszki (u mnie tylko żółte wzeszły :;230 )
Przy okazji wizyty przeszłam szybciusi kurs ukorzeniania bukszpanów, za co jestem bardzo Ci wdzięczna. ;:180
Mówisz, że lepiej poczekać do wiosny :roll:
Rabatkę zrobiłaś fajną a płotek genialnie zaprojektowany i wykonany.
Twoja jesień jest niesamowicie barwna ... i cis się pięknie ustroił czerwonymi jagódkami i fioletowe koraliki... PIĘKNIE!
Jadę teraz za Tobą w góry, bo tam też dawno nie byłam :oops: ....aż wstyd ;:223

PS:
Kawka to jest to! ;:40 ;:196
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Elizabetko

Goryczka Kluzjusza w ekomie była po ok10 zł /tyle, że droga przesyłkaa ale jak zamawia się więcej
roślin to sie opłaca.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Elizabetka pisze:Witom Was serdecznie i zaroz godom, że Otylia Trojanowska ze Studzionki (tam tyż miyszko moja koleżanka...pozdrowiom ;:138 )zdobyła piyrsze miejsce w konkursie "Po naszymu czyli po Śląsku".
Konkurs tyn organizuje co roku Radio Katowice. :D tu jest artykuł.
Eluś to przecież prawie nasza sąsiadka,z Pszczyny do Studzionki parę km. ;:333
Piszecie dziewczyny o goryczkach,one są bardzo kapryśne,mnie jeszcze żadne nie zakwitły ,z roku na rok patrzę w te jej liście i nigdy kwiatka nie ujrzałam... :shock: :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

aguskac pisze:
Elizabetka pisze:Szarych ani złotych renet na pewno nie mam....to musi być jeszcze coś innego.
Jabłonie te co mam mi wystarczą ale myślałam o dokupieniu drzewka brzoskwini płaskoowocowej albo "Redhaven i gruszy azjatyckiej. Może w przyszłym roku coś z tego będzie....zobaczymy. :D
To zdecydowanie coś innego, renety mają matową szorstką grubą skórę, a Twoje rumiane i błyszczące :)
My mamy 10 jabłoni, więc, aż za wiele. Są wiekowe.. wiosną musieliśmy jedną wyciąć, bo była bardzo schorowana.
Kupiłam sobie w jej miejsce właśnie Redhaven, bo mi ją polecono i jestem bardzo ciekawa jak jej będzie w naszych warunkach.
Agnieszko wybacz.....posiałam :oops:
10 jabłoni to rzeczywiście dużo ale nie zawsze rodzą...zależy od roku....wiadomo, że dla sąsiadów na wymianę też trzeba coś mieć ale skoro są stare i schorowane to i tak mogą "wypadać".
O Redhaven też dużo dobrego słyszałam i też w przyszłym roku planuję ją kupić. Zobaczymy bo Bogusia też je kupiła w tym roku i będziemy śledzić jak u niej będzie się miała.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”