Czosnek zimowy cz.1
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
Zdążyliście zasadzić czosnek?  

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Ja zdążyłam - sadziłam dwa dni po Tadeusza  za to posadziłam ząbki z wszystkich główek, które dostałam od mamy więc będzie ich sporo - ale my nie wampiry
 za to posadziłam ząbki z wszystkich główek, które dostałam od mamy więc będzie ich sporo - ale my nie wampiry 

za to posadziłam ząbki z wszystkich główek, które dostałam od mamy więc będzie ich sporo - ale my nie wampiry
- 
				Elżunia 1187
- 200p 
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Ja jeszcze nie wsadziłam .Mam zamiar sadzić jutro ale nie wiem czy pogoda pozwoli 

Miłośniczka wszystkich kwiatów

- 
				dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja posadziłem swój chyba 30 października...

- 
				Zenon
- 200p 
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
W minionym roku sadziłem czosnek 17 listopada. Zebrałem tyle ile posadziłem a zbiór był w połowie lipca. A w tym roku ze względu na kapryśną pogodę. b. deszczową posadziłem 01.12.09. I myślę że też wzejdzie. A pogoda to rzeczywiście nienormalna. Nie ma jeszcze kalendarzowej zimy a teraz mrozy do -10. A na święta odwilż. Ja już od dłuższego czasu nie sadzę wg tzw książkowych zaleceń termin październik ewentualnie listopad.  Ukorzenia się i myślę że też powinien się ukorzenić do końca stycznia. bo widać jaka ta zima będzie.

Pamiętajcie o ogrodach...

- ARABELLA
Zenek,co ma urosnąć to urośnie bez względu na porę sadzenia  Kilka dni prędzej czy póżniej nie obi różnicy.
  Kilka dni prędzej czy póżniej nie obi różnicy.
Pozdrawiam

Kilka dni prędzej czy póżniej nie obi różnicy.
  Kilka dni prędzej czy póżniej nie obi różnicy.Pozdrawiam
- 
				Zenon
- 200p 
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Też  tak myślę, powinien wyrosnąć, a dzisiaj mamy -12 zagonek okryty śniegiem grubość może 4 cm. Ale co ma urosnąć to urośnie. Również pozdrawiam ciepło.

Pamiętajcie o ogrodach...

- ARABELLA
Zenku skoro leży śnieg to roślinki mają ciepło pod nim  Gorzej,jak jest mróz,a nie ma śniegu wtedy rośliny są bardziej narażone na przemarznięcie. W tej chwili u mnie  -13 i świeci słoneczko
  Gorzej,jak jest mróz,a nie ma śniegu wtedy rośliny są bardziej narażone na przemarznięcie. W tej chwili u mnie  -13 i świeci słoneczko   

Wczoraj nawet we Włoszech spadł śnieg.Włosi wpadli w panikę,bo nie są przygotowani na taką ewentualność. Zamieszczam fotki tego,co działo się póżnym wieczorem w Toscani.

Gorzej,jak jest mróz,a nie ma śniegu wtedy rośliny są bardziej narażone na przemarznięcie. W tej chwili u mnie  -13 i świeci słoneczko
 Wczoraj nawet we Włoszech spadł śnieg.Włosi wpadli w panikę,bo nie są przygotowani na taką ewentualność. Zamieszczam fotki tego,co działo się póżnym wieczorem w Toscani.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W ogrodzie mam bardzo stary typ czosnku. Tworzy małe główki, jest bardzo mocny w smaku. 
Rozmnażam go tez z cebulek powietrznych, uzyskuje wówczas cebulki tzw jednoząbki. Rośnie poutykany w różnych miejscach między roślinami ozdobnymi.

Rozmnażam go tez z cebulek powietrznych, uzyskuje wówczas cebulki tzw jednoząbki. Rośnie poutykany w różnych miejscach między roślinami ozdobnymi.
Kiedy czosnek bedzie dojrzały?
W  październiku zasadziłem czosnek  kiedy czosnek będzie dojrzały
i będzie się nadawał do jedzenia?

i będzie się nadawał do jedzenia?
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Re: w pazdzierniku zasadzilem czosnek kiedy czosnek bedzie dojr
Jeśli to zimowy czosnek to w lipcu, po prostu trzeba obserwować i gdy zaczynają zasychać łodygi przystępujemy do zbioru. Zasada jest taka, że lepiej parę dni wcześniej niż parę dni za późno.

Re: w pazdzierniku zasadzilem czosnek kiedy czosnek bedzie dojr
a czy ten czosnek zebrany w lipcu bedzie sie nadawal do posadzenia w pazdzierniku?
gdzie go przechowywac do tego czasu i w jakiej temperaturze i czy musi byc przechowywany w ciemnym miejscu?
za odpowiedz z gory dziekuje

gdzie go przechowywac do tego czasu i w jakiej temperaturze i czy musi byc przechowywany w ciemnym miejscu?
za odpowiedz z gory dziekuje

- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Re: Kiedy czosnek bedzie dojrzały?
Zimowy czosnek charakteryzuje się tym że ma kwiatostany, a potem cebulki przybyszowe Oczywiście czosnek letni tez urośnie posadzony jesienią. Jak przechowywać? Najlepiej w suchym miejscu,musi obeschnąć, aby nie zepsuł się. A do jesieni przechowa się bez żadnego problemu. Ja dla odmiany wiosną sieję cebulki przybyszowe z główek czosnku. Mam wtedy pojedyncze ząbki czasami nawet dość duże.

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
niedługo czosnkowe żniwa 
napiszcie proszę czy już wykopujecie czosnek zimowy?

napiszcie proszę czy już wykopujecie czosnek zimowy?