Jaskry azjatyckie - prośba o wymianę doświadczeń

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z moimi na balkonie stało się to samo. Rozkopałam ziemię i okazało się że w donicy bulwki zjadły jakieś małe białe robale :(
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Piętką do góry yes :!: i jeszcze namoczyć no więc muszę odkopac zła pani w ogrodniczym mi tego nie powiedział szlag :evil:
może sie jeszcze uda naprawić bład :cry:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Marzenko ale Ty teraz wsadziłaś? Na jesień należy je wykopać a nie sadzić
Miłośniczka wszystkich kwiatów
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj kupiłem kilka bulwek Jaskra Peoniowego...Powiedzcie kiedy lepiej go posadzić, wiosną czy jesienią, oraz jak przechowywać jego bulwki, aby przetrwały do wiosny...
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym posadziła dopiero wiosną.
W naszych warunkach jaskier raczej zimy nie przetrzyma (przynajmniej u mnie- dwie próby skończyły się fiaskiem).Myślę ,że "pazurki" przewchowywane w chłodnym miejscu w torfie (często zbyt mocno wysychają) do wiosny spokojnie wytrzymają.
Dawidzie,powinieneś jeszcze wiedzieć ,że przed sadzeniem wiosną "pazurki" moczy się w wodzie,by nabrały jędrności przez co łatwiej rozpoczną wegetację .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Re: Jaskier peoniowy

Post »

Witam od dzisiaj i ja dołączyłam do zacnego grona forumowiczów:)Ja też mam problem z jaskrami bo ich wsadziłam do gruntu 31 pażdziernika!!! i nie wiem co teraz z tym zrobic czy wykopac czy zostawić. Na razie rabatke przykryłam kocem a na niego folia. Doradżcie co zrobić bo pazurki wcześniej namoczyłam i nie wiem czy mi się przetrzymają do wiosny.Pomocy :!: :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32

Post »

Jak ziemia nie zmarzła , zawsze można wygrzebać
Carpe Diem...
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

Czyli doradzasz żeby wykopać a zawilce też???
zojalitwin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 paź 2009, o 08:44
Kontakt:

Post »

Napisz skąd pochodzisz. Jeśli z pasa zachodniego to jest szansa, że przeżyją w gruncie. Tylko nie koc. Obsyp torfem, trocinami, ziemia kompostową.

Jeśli z innego regionu to raczej marne szanse na przetrwanie. Spróbuj wykopać jedna i zobacz w jakim jest stanie. Jeśli nie skiełkowała to wykop i pozostałe. Skiełkowane wsadź do doniczki i próbuj może ci zakwitnie zimą(musisz doświetlać) a pozostałe wsyp do filtra do kawy. Potem do papierowej torebki i wstaw na spód do lodówki tam gdzie trzymasz warzywa. Co jakiś czas sprawdzaj stan pazurków.

Zanim je zapakujesz to pamiętaj one muszą być suche, a nie takie prosto z grządki czyli dzień muszą leżeć by obeschły.
Zoja
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję bardzo jutro pobiegnę na grządkę i wykopię bo ja z podkarpacia okolice Mielca ;:65
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie na północnym Mazowszu jaskry bardzo starannie przykryte zimy nie przetrwały.
Zawilce ubiegłą zimę (fakt,łagodną) niczym nie okryte zniosły nadzwyczaj dobrze.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

o widzisz ja dzisiaj jaskry wykopałam z powrotem a zawilce zostawiłam bo boje sie że ich nie znajadę może i mnie uda sie im przetrwac zimę. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

Zawilce spokojnie przetrwają, wystarczy trochę liści - z jaskrami niestety tak się nie udaje, giną bezpowrotnie :| ja pewnej wiosny zrobiłem eksperyment z jaskrami, podpędziłem je w doniczkach w marcu, niestety z 12 sztuk listki wypuściło tylko 5 sztuk, i to takie mizerne (szybko zżółkły), że nie było mowy o kwitnieniu :? ale może tej wiosny spróbuję ..
Kuba
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Kupiłam w tym roku trochę bulwek Jaskrów. Jak tak czytam Wasze posty to się załamuję - że nie wychodzą, że gniją, że jakieś robaki czy deszcz ... spróbuje i będę się starać. Może się uda. Myślę, że w niejednym w/w przypadku niepowodzenia przyczyną był brak 24 godzinnej kąpieli :) Taki błąd zrobiłam rok temu. Jakie bulwki innych roślin powinno się jeszcze kąpać?
Ginia
100p
100p
Od: 19 lut 2010, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bulwki liatry i zawilców należy moczyć przed wysadzeniem. Tak przynajmniej zalecają na opakowaniach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”