Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Post »

Ja sprowadziłem na piaszczystą działkę ślimaki w pojemnikach z iglakami.Tak się przez kilka lat rozmnożyły ,że nie jestem w stanie ich zlikwidować . Działka jest sucha, ale mnożą się w deskach ,pod roślinami i w różnych ciemnych miejscach. Masakra. Chyba skorzystam z trotylu.
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Czy ktoś wie, gdze mogą chować się te bezskorupkowe potwory?! Rankiem cały mój ogród pokryty jest siecią schnącego śluzu, mimo poszukiwań pod kamieniami, krzewami i innymi zacienionymi, wilgotnymi miejscami nie znalazłam ani jednej sztuki!!!Wczoraj zobaczyłam ślady śluzu nawet w szopie na narzędzia!Baśka
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

One mają jamki w ziemi... Wzdłuż murku ogradzającego ogródek czasem dłubię łopatką i są...To ja ciach! i zostawiam- rano po nich nie ma śladu... Nie solę, bo po co mi zasolony ogródek?
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
calineczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lip 2007, o 10:15

Post »

przeczytalam wszystkie wypowiedzi , :D bardzo ciekawe są boje ze ślimakami dodam jeszcze swoj sposob: odgrodzic trawnik od warzywnika sypanym wapnem.
kobieta

jest bezbronna....dopóki nie wyschnie jej lakier na paznokciach
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swego czasu sprawdzałam wszelkie posypki odstraszające ślimaki ... niestety, żadna nie zdała egzaminu :( .
Pierwszy deszczyk, lub nieuwaga przy podlewaniu .. i koniec działania ..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Muszę powiedzieć,że u mnie jednak "Ślimakol" się sprawdził...działa od 4 tygodni, co prawda już się częściowo rozpuścił, ale plaga w najgorszym okresie została opanowana.Zobaczymy, co będzie po kolejnej fali opadów , jakie nas podobno czekają :?:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Waleria pisze:Niebieskie granulki,Ślimokol, są bezbłędne.
Mam sporu plastikowych butelek bez dna, wczesna wiosną przykrywałam nimi roslinki, a teraz sypię do nich Ślimakol...
Czy po wsypaniu do nich tych granulek wkopujesz je w ziemię czy kładziesz na trawie? Opisz jak działa ta pułapka na ślimaki. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Pułapki z mieszaniny piwa, wody, cukru i drożdży działają. Codziennie wybieram brrr... kilkanaście sztuk. Niestety ślimaczki ze skorupkami mają chyba inny gust, zbieram każdego ranka nawet po kilkadziesiąt sztuk. Baśka
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

U mnie na szczęście są tylko na rabatach a wiec sypię ŚLIMAKOLEM :) i działa bezbłędnie! W dodatku sypie się tylko 2 razy w sezonie! To cudo bardzo ułatwiło mi walkę z tymi żarłokami!
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

A ja po próbach łagodnej perswazji przeszłam do działań brutalnych i wychodzę po zmroku z latarką i szpadlem, trudno, za bardzo kocham moje roślinki by tym potworom pozwolić na taką dewastację :?
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Też kiedyś miałam plagę tego draństwa u siebie. Codziennie pod wieczór wychodziłam i zbierałam po 2000szt. do wiaderka a potem solą. No ale trzeba było to gdzieś wyrzucić i sól razem ze ślimakami. Spróbowałam posypywać wapnem w wiaderku - działało i w ogrodzie gdzie były większe skupiska. Dopóki wapno sie nie zlasowało to działało, a po kilku dniach od nowa. Ale przynajmniej odkwaszałam w ten sposób ziemię a nie zasalałam. Potem przyszły dwie po sobie nastające mroźne zimy i ślimaków prawie nie było. Na tę już "nieliczne" zaczęłam stosować ślimakol, jest bardzo skuteczny. No i jak gdzieś zobaczę ślimaka to mu nie przepuszczę, ginie z mojej ręki albo nogi. Poza tym szpaki, sroki,padalce, jaszczurki zwinki i żaby też robią dobrą robotę.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
trzmiel
100p
100p
Od: 9 gru 2005, o 21:12
Kontakt:

Ślimaki bezskorupkowe i inne.

Post »

Witam ja w swoim ogrodzie i u znajomych stosuję nicienie działają szybko i bez chemii!
Oprysk lub podlewanie.
Pozdrawiam Maciek
Maciek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

A jaka jest cena opakowania? Jaką powierzchnię można opryskać lub podlać z takiego opakowania?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Kiedyś coś tam czytałam o nicieniach ale miały zwalczać mączlika i mszyce w szklarni lub tunelu foliowym. Nie wiedziałam, że działają też na ślimaki. No właśnie a jaki jest koszt tego i gdzie to można kupić.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Re: Ślimaki bezskorupkowe i inne.

Post »

trzmiel pisze:.....Oprysk lub podlewanie.
A opryskujemy - podlewamy glebę czy też rośliny np. warzywne?. Na ile taki preparat jest skuteczny i czy na wszystkie gatunki slimaków?.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”