Ślimaki - to nasz wielki problem
Czy ktoś wie, gdze mogą chować się te bezskorupkowe potwory?! Rankiem cały mój ogród pokryty jest siecią schnącego śluzu, mimo poszukiwań pod kamieniami, krzewami i innymi zacienionymi, wilgotnymi miejscami nie znalazłam ani jednej sztuki!!!Wczoraj zobaczyłam ślady śluzu nawet w szopie na narzędzia!Baśka
- calineczka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lip 2007, o 10:15
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy po wsypaniu do nich tych granulek wkopujesz je w ziemię czy kładziesz na trawie? Opisz jak działa ta pułapka na ślimaki.Waleria pisze:Niebieskie granulki,Ślimokol, są bezbłędne.
Mam sporu plastikowych butelek bez dna, wczesna wiosną przykrywałam nimi roslinki, a teraz sypię do nich Ślimakol...

Pozdrawiam Andrzej.
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też kiedyś miałam plagę tego draństwa u siebie. Codziennie pod wieczór wychodziłam i zbierałam po 2000szt. do wiaderka a potem solą. No ale trzeba było to gdzieś wyrzucić i sól razem ze ślimakami. Spróbowałam posypywać wapnem w wiaderku - działało i w ogrodzie gdzie były większe skupiska. Dopóki wapno sie nie zlasowało to działało, a po kilku dniach od nowa. Ale przynajmniej odkwaszałam w ten sposób ziemię a nie zasalałam. Potem przyszły dwie po sobie nastające mroźne zimy i ślimaków prawie nie było. Na tę już "nieliczne" zaczęłam stosować ślimakol, jest bardzo skuteczny. No i jak gdzieś zobaczę ślimaka to mu nie przepuszczę, ginie z mojej ręki albo nogi. Poza tym szpaki, sroki,padalce, jaszczurki zwinki i żaby też robią dobrą robotę.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
-
- 100p
- Od: 9 gru 2005, o 21:12
- Kontakt:
Ślimaki bezskorupkowe i inne.
Witam ja w swoim ogrodzie i u znajomych stosuję nicienie działają szybko i bez chemii!
Oprysk lub podlewanie.
Pozdrawiam Maciek
Oprysk lub podlewanie.
Pozdrawiam Maciek
Maciek
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś coś tam czytałam o nicieniach ale miały zwalczać mączlika i mszyce w szklarni lub tunelu foliowym. Nie wiedziałam, że działają też na ślimaki. No właśnie a jaki jest koszt tego i gdzie to można kupić.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Re: Ślimaki bezskorupkowe i inne.
A opryskujemy - podlewamy glebę czy też rośliny np. warzywne?. Na ile taki preparat jest skuteczny i czy na wszystkie gatunki slimaków?.trzmiel pisze:.....Oprysk lub podlewanie.