Mam nowo powstający ogród, więc stanowisko jest jeszcze odkryte. Wystawa południowa, ziemia gliniasto piaszczysta, ale ja dla moich Clematisów kupuję lepszą ziemię.
Ziemia piaszczysto gliniasta do takiej robiłem domieszkę ziemi próchnicznej i niewielką ilość zgaszonego wapna. Clematisy w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu rosną na skalniaku wykonanym z gruzu gdzie przewagę ma kamień - granit mieszany z gruntem rodzimym. Nikt tam nie dawał dobtej ziemi wręcz przeciwnie teren przygotowano taki jak clematisy mają w środowisku naturalnym. Pamietaj że clematisy nie nawidzą gdy jesienią - zimą jest zbyt mokro wtedy zagniwają.
Ja mam malutkie siewki goryczki i nie wiem co z nimi zrobić, do pikowania jeszcze się nie nadają. Czy zadołować je razem z doniczką do gruntu, a może przechować w jasnej , chłodnej piwnicy.
A można obsypać ziemie dookoła wapnem gaszonym? Wiem, że Clematisy lubią zasadową ziemię. Mam jeszcze jedno pytanie. MAm małe lawendki - około 10-15 cm. Sadzić je do gruntu? Przykryć słomą? Agrowłókniną? A przedszkole Hortensji? Mam je w doniczkach, ładnie się rozrosły, są teraz na balkonie. Sadzić do gruntu? Zimować w doniczkach?
Siewki goryczek zostawiam zadołowane w ziemi i okrywam igliwiem.
jeśli chodzi o wapno to zawsze z umiarem by nie przewapnować. Hortensje wysadzić do gruntu i także czymś przewiewnym okryć np. igliwiem natomiast lawenda osobiście zawsze w pierwszym roku po wysianiu zostaje w tunelu foliowym a wiosną robię rozsady. Wiem, że lawendy są wysiewane także bezpośrednio do gruntu.