Ja też robię z tego serka
Moja domowa piekarnia - AnaKa
- FIGA
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6999
 - Od: 16 cze 2007, o 10:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Może to nie kulinarny temat , ale Anaka czy już jesteś Babcią  
  
  
			
			
									
						
										
						- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kasiu, ja piszę o macierzyństwie Amber od tygodnia, bo mieliśmy duże problemy, a Ty mnie dopiero pytasz 
 
Nie robiłam nigdy takiego Puchu. Może się skuszę.Dzięki za namiary
			
			
									
						
							Nie robiłam nigdy takiego Puchu. Może się skuszę.Dzięki za namiary
Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- Kasia.N
 - 1000p

 - Posty: 1214
 - Od: 10 cze 2009, o 14:23
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Pomorze
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Wasze czekoladowe serniki wyglądają bombowo! Coś czuję, że jutro polecę po serek i będę działać 
A ja wczoraj piekłam chlebek
  
			
			
									
						
							A ja wczoraj piekłam chlebek
  
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
			
						Moje domowe
- FIGA
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6999
 - Od: 16 cze 2007, o 10:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu gdzie pisałaś  
  
  
 
Ja chyba przespałam
  
  
 
Cały ten tydzień był taki szalony że chyba mi umknęło
Kasiu śliczny chlebek
			
			
									
						
										
						Ja chyba przespałam
Cały ten tydzień był taki szalony że chyba mi umknęło
Kasiu śliczny chlebek
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kasiu, cudny chlebuś. Uwielbiam takie widoki 
 
Sernik czekoladowy koniecznie wykonaj- będziesz chciała go smakować już zawsze
 
Figa, w wątku doniczkowym pisałam. Nie czytasz przez tą pracę
 
Niemowlęta mają już sześć dni
			
			
									
						
							Sernik czekoladowy koniecznie wykonaj- będziesz chciała go smakować już zawsze
Figa, w wątku doniczkowym pisałam. Nie czytasz przez tą pracę
Niemowlęta mają już sześć dni
Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- FIGA
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6999
 - Od: 16 cze 2007, o 10:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
W nowym wątku są i dlatego nic nie wiedziałam  
 
Teraz nadrabiam zaległości :P
			
			
									
						
										
						Teraz nadrabiam zaległości :P
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Halloween trwa, więc szaleję w kuchni z dynią 
 
Surówka ze świeżej dyni
2 szklanki surowej startej dyni/duże oczka/
1 łyżka imbiru w zalewie
2 łyżki rodzynek /sparzonych i odcedzonych na sitku/
rukola - duża garść lub więcej
suszone pomidory
cebula sałatkowa w piórkach
2 łyżki startego parmezanu, pieprz, sól
oliwa z oliwek
Wszystkie składniki delikatnie połączyć, polać oliwą, wymieszać i posypać parmezanem
 
			
			
									
						
							Surówka ze świeżej dyni
2 szklanki surowej startej dyni/duże oczka/
1 łyżka imbiru w zalewie
2 łyżki rodzynek /sparzonych i odcedzonych na sitku/
rukola - duża garść lub więcej
suszone pomidory
cebula sałatkowa w piórkach
2 łyżki startego parmezanu, pieprz, sól
oliwa z oliwek
Wszystkie składniki delikatnie połączyć, polać oliwą, wymieszać i posypać parmezanem

Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- FIGA
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6999
 - Od: 16 cze 2007, o 10:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Tak wygląda sernik w środku 
W smaku jest jak lody > serowo-czekoladowe :P
Trochę oklapł ,bo piekłam go przed wyjściem na cmentarze, a do lodówki poszedł dopiero po 6 godzinach
 
Jest rewelacyjny i będzie często robiony
 
Polecam wszystkim łasuchom
			
			
									
						
										
						
W smaku jest jak lody > serowo-czekoladowe :P
Trochę oklapł ,bo piekłam go przed wyjściem na cmentarze, a do lodówki poszedł dopiero po 6 godzinach
Jest rewelacyjny i będzie często robiony
Polecam wszystkim łasuchom
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kasiu, a nie mówiłam. Smak rewelacyjny 
 
Super Ci wyszedł. Na drugi raz wstaw go na dłużej do lodówki
			
			
									
						
							Super Ci wyszedł. Na drugi raz wstaw go na dłużej do lodówki
Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- FIGA
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6999
 - Od: 16 cze 2007, o 10:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu w lodówce to był od około 22 do 17  to chyba nie za krótko > tylko po pieczeniu był wstawiony po 6 godzinach 
 
Jak był wyjęty po pieczeniu to był bardzo puszysty > później trochę zrobił się twardy ( zbity ), ale w smaku rewelka
			
			
									
						
										
						Jak był wyjęty po pieczeniu to był bardzo puszysty > później trochę zrobił się twardy ( zbity ), ale w smaku rewelka
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
A to moich dzisiejszych poczynań z dynią ciąg dalszy 
 
Dołączyłam do Weekendowej Piekarni i powstało Sefardyjskie pieczywo z dynią
.
Polecam - wyborny smak, zapach i kolor
 
1/2 szklanki puree z dyni/ w następnym poście pokazuję jak je robię/
4 łyżeczki drożdży instant lub 21 g świeżych
po pól łyżeczki mielonych imbiru i kardamonu
3 i 3/4 szklanki mąki chlebowej /ja użyłam pszennej typ 2000/
2/3 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
1 jajko
do posmarowania pieczywa - roztrzepane jajko ze szczyptą soli
sezam do posypania
W misce mieszamy drożdże, imbir i kardamon, 2/3 szklanki mąki i ciepłą wodę. Odstawiamy na 10-20 min. aż zacznie bąbelkować. Dodajemy cukier,sól,olej, jajko, dynię i dobrze mieszamy. Dodajemy resztę mąki i zarabiamy ciasto w kulę. Wykładamy ją na stolnice oprószoną mąką i wyrabiamy 7-10 minut/ ja 10 minut/.Ciasto musi być dość twarde i nie może się kleić. Przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny / u mnie rosło 2 godziny/. Ciasto musi potroić objętość.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy chałki, bochenki /wyjdą dwa/ lub bułeczki. Wstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Potem smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 180-200 stopni - chałki 40-45 minut, bułeczki 25-30 minut.
Są super :P
 
 
 
			
			
									
						
							Dołączyłam do Weekendowej Piekarni i powstało Sefardyjskie pieczywo z dynią
.
Polecam - wyborny smak, zapach i kolor
1/2 szklanki puree z dyni/ w następnym poście pokazuję jak je robię/
4 łyżeczki drożdży instant lub 21 g świeżych
po pól łyżeczki mielonych imbiru i kardamonu
3 i 3/4 szklanki mąki chlebowej /ja użyłam pszennej typ 2000/
2/3 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
1 jajko
do posmarowania pieczywa - roztrzepane jajko ze szczyptą soli
sezam do posypania
W misce mieszamy drożdże, imbir i kardamon, 2/3 szklanki mąki i ciepłą wodę. Odstawiamy na 10-20 min. aż zacznie bąbelkować. Dodajemy cukier,sól,olej, jajko, dynię i dobrze mieszamy. Dodajemy resztę mąki i zarabiamy ciasto w kulę. Wykładamy ją na stolnice oprószoną mąką i wyrabiamy 7-10 minut/ ja 10 minut/.Ciasto musi być dość twarde i nie może się kleić. Przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny / u mnie rosło 2 godziny/. Ciasto musi potroić objętość.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy chałki, bochenki /wyjdą dwa/ lub bułeczki. Wstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Potem smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 180-200 stopni - chałki 40-45 minut, bułeczki 25-30 minut.
Są super :P



Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Puree z dyni
Dynię lub jej połowę kroję na spore kawałki, wydrążam miąższ i pestki. Układam na papierze do pieczenia, polewam oliwą , przykrywam folią i piekę godzinę w temperaturze 180-200 stopni
 
Studzę, obieram ze skóry i wkładam do miski.Miksuję blenderem na puree
 
Durszlak wykładam gazą, przekładam dyniowe puree i zostawiam żeby odciekło - na noc
 
Kilka dni można je przechowywać w lodówce
			
			
									
						
							Dynię lub jej połowę kroję na spore kawałki, wydrążam miąższ i pestki. Układam na papierze do pieczenia, polewam oliwą , przykrywam folią i piekę godzinę w temperaturze 180-200 stopni

Studzę, obieram ze skóry i wkładam do miski.Miksuję blenderem na puree

Durszlak wykładam gazą, przekładam dyniowe puree i zostawiam żeby odciekło - na noc

Kilka dni można je przechowywać w lodówce
Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- jardin
 - 1000p

 - Posty: 1265
 - Od: 7 sie 2007, o 14:26
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Pomorskie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
o rany ale smakowicie wygląda , ja dziś choruje i stać mnie było tylko na rogale..... Na cmentarzu dziś nie byłam  
 
Aniu ja miałm dziś robić chałke ale zrobiłam rogale ;)
moje rogale (miałam 2 pomocników))
 
			
			
									
						
							Aniu ja miałm dziś robić chałke ale zrobiłam rogale ;)
moje rogale (miałam 2 pomocników))

Pozdrawiam  
Aśka
			
						Aśka
 
		
