Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kalina koralowa

Post »

Wszystko pięknie masz wyłożone tutaj:
- Kaliny

Bardzo serdecznie zalecam korzystanie z naszej wyszukiwarki, dwa ruchy myszką i wiele wątpliwości można rozwiać od razu :)

Dopisek po pw:
Proszę bardzo, odblokowuję wątek, jeśli się bardzo chce, można dublować tematy, mnie osobiście to naprawdę nie przeszkadza :wink:

Do tej pory byłam pewna, że jeśli jakiś temat jest wałkowany w jednym wątku, to szkoda go odsyłać do lamusa, a warto do niego zaglądać i korzystać z wiedzy tam zawartej. Od dziś muszę zweryfikować ten pogląd. Można pisać na ten sam temat wielokrotnie, od tego wszak jest forum, żeby pisać :P

(już na pierwszej stronie ww. podanego wątku są szczegóły która kalina jest która, i że bez kwitnienia nie można rozwiać wątpliwości. Teraz kalina raczerj nie kwitnie, więc i tak będziesz musiał zaczekać do przyszłego roku... Ale własny wątek będziesz już miał :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja mam jedną i drugą.Odmiana 'Compactum' ma nieco cieńsze gałązki i krótsze międzywęźla, u mnie też mniejsze kwiatostany.Liście właściwie chyba takie same. Nie wiadomo czy nie kupiłeś odmiany o kwiatach kulistych, bo ja notorycznie spotykam pełnokwiatową odm. 'Roseum' jako kalina koralowa z owockami na zdjęciu, a ta nie wytwarza owoców. Może to wprowadzić w błąd, jak się szuka gatunku owocującego i odwrotnie.Te dwie akurat w pokroju są takie same i tylko wiosną przy zakupie można rozpoznać co za jaka, gdyż wraz z rozwojem liści widać już i zaczątki kwiatostanów.O kwiatach kulistych ma już obok listków zielone 'kulki'.Prawdę mówiąc długo szukałam w szkółkach wysokiej, zwykłej kaliny, owocującej, aż...ptaki przyniosły nasionko :D
Raku
100p
100p
Od: 18 kwie 2008, o 14:50

Post »

Poniżej zdjęcia:
Obrazek Obrazek

I jak? Trzeba czekać na wiosnę, aby ją rozpoznać?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest Compactum na 100% :)
Raku
100p
100p

Post »

Serdeczne dzięki!
Czyli wymiary jak podają 1,5-2 x 2 metry?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak :) Ona rośnie dość wolno, w porównaniu do gatunku. W młodości u mnie rosła głównie na szerokość, ale nie ma jakiejś reguły bo to zależy też od warunków świetlnych.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

No cóż.... Nie dałabym głowy. że 'Compactum' :wink:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Raku
100p
100p

Post »

...nnnno jak to?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda z pokroju na 'Compactum', ale czasem bywa, że rośliny rosnąc długo w pojemnikach są nieco zabiedzone i to może mylić.Gatunek kaliny koralowej ma grubsze, dość proste, pionowo rosnące pędy od których odchodzą cieńsze, lekko skręcone gałązki.Odmiana 'Compactum' najczęściej jest oznaczona i gdy chce się taką właśnie to najlepiej poszukać w dobrej szkółce tak oznaczonej.Inaczej, szczególnie u pomniejszych sprzedawców, gdzieś na targowiskach to zawsze będzie trochę loteria.Jak będzie rosła w dużej mierze zależy też od gleby, kalina koralowa musi mieć cięższą, wilgotną.
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Wygląda raczej na kalinę w odm. 'Roseum' - tak wyglądaja w tzw standardzie. Wiem bo miewam ich duże ilości
Tomek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co to jest tzw. 'standard' :roll:
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

"Standard" krzew w 2-3 litrowym pojemniku spotykany w punktach sprzedaży. Krzew powinien być rozkrzewiony - kalina na zdjęciu wygląda na 2 letnią.
Odmiana Compactum ma zupełnie inny pokrój - jest zdecydowanie bardziej zagęszczona
Tomek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Też tak sądzę i ma przede wszystkim krótsze międzywięźla co związane jest z jej wolniejszym wzrostem.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

To dlaczego moja Roseum tak pięknie się nie wybarwia jak ta w doniczce? :? Od czego to zależy?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Od nasłonecznienia i wilgotności w dużej mierze. Poza tym rośliny w doniczkach przebarwiają się i zrzucają liście wcześniej niż te w ogrodach.

Moje kaliny ( w ogrodzie) są jeszcze całkiem zielone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”