Witam w nowym wątku jeszcze nie byłam
Aniu trzymam kciuki za oranżerię

,ja takowa posiadam od lipca 2008 i przyznam szczerze ze mogę już dużo powiedzieć o plusach i minusach takiego cuda.
Zimą mimo wszystko ciężko ogrzać ...u mnie zima maks.temp.spada do -3 ,-4 st.C na zewnątrz ,u nas na razie sprawdza się ogrzewanie grzejnikiem z czasówką

,ale na większe mrozy to chyba olejak najlepszy lub pociągniecie centralnego ogrzewania z domu .
Ja mam oranżerię szklana,podmurówka do kolanka a reszta to szyby ,sufit tez jest szklany.Plus :mam gdzie trzymać rośliny ,minus-latem mam saunę

....bo oranżerię mam od ogrodu (strona południowa) a do tego obok kuchni .Wyjściem jest zamontowanie klimatyzacji i tylko to nam daje chłodek bo bez tego to bym chyba w kuchni latem umarła

.Pisałaś ze otwieranie drzwi powinno wystarczyć,to już Ci powiem że nie wystarcza

,ja trzymam roślinki tropikalne ,ciepłolubne i w nocy temperatura tam spada w mig,bo duża powierzchnia szyb wokoło.
Ale podsumowując fajna sprawa,dodatkowe miejsce na kwiatuszki

a to już dużo.Jakby coś to służę radą
Pozdrawiam.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates