Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 76  
Autor Wiadomość
EwkaEs
 Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 08:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10220
Skąd: południe kraju

 więcej niż 1 szt.
Ado-dzięki za przepisy na musztardę pomidorową i sos śliwkowy z powideł,powiało tradycją.

_________________
U Konstantego
Rabatki Konstantego część 5
Panta rei czyli cz.6


Góra   
  Zobacz profil      
 
ada.kj
 Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2009, o 07:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5140
Skąd: Wrocław

 więcej niż 1 szt.
Tak Ewo. Tradycja w dodatku bez konserwantów, wzmacniaczy smaku itp itd. - bez wszystkich E-.

_________________
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rochrza
 Tytuł:
PostNapisane: 2 paź 2009, o 18:39 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 302
Skąd: Poznań

 0 szt.
Czy macie może sprawdzony przepis na sałatkę z selera ? Mam tego warzywka sporo i chciałabym je zachować w słoiczkach na zimowe dni . Pozdrawiam .

_________________
Walka o życie małej Samanthy- prosimy o pomoc
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam: Mój ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
JolantaG
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 24 paź 2009, o 15:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9743
Skąd: Ostrzeszów,Wielkopolska

 1 szt.
Nie mam przepisu na sałatkę z selera ,bo ja robię tylko surówki .
Przechowuję seler w piwnicy, w wiadrach zasypanych piaskiem .Jest świeża przez całą zimę .

Na prośbę MARIOLKI -COMY dodaję przepis na 76. buraczki z kapustą i przetwory z owoców berberysu .

3,20 kapusta ,3kg buraczki ,0,60 cebula [ja daję mniej],,0,30 cukru ,0.10 sól ,1 szkl.octu,0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo ,tylko tyle ,żeby słoiki chwyciły.PYCHOTKA .ŻYCZĘ SMACZNEGO .

Przetwory z owoców berberysa .
Można z nich zrobić marmoladę (trzeba dodać sporo cukru), przecier i konfitury. Suszonymi zmielonymi owocami można przyprawiać mięsa, ryby i sosy. Berberys nadaje się też do wyrobu win, wódek i likierów.

Czerwone owoce zawierają dużą ilość witaminy C. Ze względu na ich mocno kwaśny smak, dawniej berberys nazywano kwaśnicą. Po przymrozkach smak owoców poprawia się i wtedy nadają się do jedzenia. Można z nich robić konfitury, galaretki, wina, nalewki lub suszyć i zaparzać jak herbatkę.


77. Nalewka berberysowa

We wrześniu lub październiku zbieramy mocno dojrzałe jagody. Po oberwaniu z gron i umyciu rozgniatamy. Mieszamy z cukrem w proporcji pół kilograma cukru na kilogram berberysu, następnie składamy do słoja. Pozostawiamy do czasu puszczenia soku (ok. 10 dni). Po upływie tego czasu dolewamy pół litra wódki czystej i ćwierć litra spirytusu (proporcja na kilogram użytych jagód). Po upływie 3 tygodni nalewkę zlewamy przez podwójną gazę i rozlewamy do butelek. Ma doskonały smak i intensywnie pomarańczowe zabarwienie.

78. Berberys solony

Zerwać dojrzałe, ale jeszcze twarde owoce berberysu. Po umyciu ułożyć w małych słoiczkach, zalać przegotowaną, przestudzoną i osoloną wodą (20 dag soli na 1 litr wody), tak żeby wszystkie owoce były pokryte solanką. Zamknąć słoiki, przechowywać w ciemnym miejscu. Dodawać do sałatek, jak oliwki.
Wiadomości zaczerpnęłam -
http://zielona.org/Dzikie_owoce
Niestety tych przepisów jeszcze nie sprawdziłam ,bo ,jak na razie moje berberysy są zbyt malutkie .

_________________
Mój ogród.
Część 11 -aktualna
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaśka33
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 paź 2009, o 15:57 
Offline
100p
100p
Postów: 170
Skąd: okolice Grodziska Maz.
Witam,

Czy mogę prosić o jakieś przepisy na owoce z pigwowca (nie z pigwy). Znalazłam wiele przepisów na nalewki, a chciałabym zrobić też coś innego. Kiedyś gdzieś czytałam o jakimś dodatku do herbaty. A może macie jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam
Kaśka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 paź 2009, o 16:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13692
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Znajoma kroiła owoce, zasypywała cukrem a potem zlewała sok.
Był wspaniałym dodatkiem do herbaty.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaśka33
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 paź 2009, o 13:40 
Offline
100p
100p
Postów: 170
Skąd: okolice Grodziska Maz.
Błagam, zapytaj znajomą o jakieś szczegóły. Np. proporcje, czas jaki powinny stać zanim puszczą sok itp. Jestem kompletnym laikiem w tym temacie.
Zebrałam wczoraj 4 kg samych spadów. Tylko 2 krzaczki mi owocują, owoców jest jeszcze na nich dużo. Z tych co jeszcze są na krzakach mam zamiar zrobić polecaną przez Was nalewkę, a z tych 4 kg zrobiłabym chętnie coś innego.

Pozdrawiam
Kaśka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 paź 2009, o 14:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13692
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Sam już wcześniej się z ciekawości zapytałam, mając nieśmiałą nadzieję że znów mnie obdaruje słoiczkiem :D.
Kroi pigwowca na ćwiartki albo ósemki, zasypuje dużą ilością cukru ( na oko ale mówiła że dużo ) i zostawia w słoiku, na drugi dzień kilka razy potrząsa słoikiem żeby pigwowiec puścił sok.
Jeśli cukru za mało to dodaje.
Po 2-3 dniach można już zlać sok i pasteryzować.

Mówię ci - pychota.
Ja herbaty nie lubię i piję raz-dwa razy w miesiącu ale jak miałam ten sok - piłam codziennie :P
Myślę że jak owoce puszczą ci sok to weź 2-3 łyżki soku dodaj do herbaty i spróbuj jak ci smakuje.
Cytryna niech się schowa :P
Z wodą nie piłam bo mi było szkoda, miałam tylko 1 słoiczek......

Aha - te owoce co zostały zużyła bezpośrednio do herbaty.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
AgnieszkaS
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 paź 2009, o 14:48 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 10
Skąd: Piastów
Witam,
ja ostatnio robiłam 79. syrop z pigwy, na podobnej zasadzie,
wspypywałam 2 cm pigwy pokrojonej na cienkie plasterki - takie ok 2 mm,
zasypywałam cukrem, tak żeby powstała cienka warstwa - ale żeby owoce były pokryte cukrem (część cukru przesypuje się pomiędzy pokrojoną pigwę)
i znów pigwa, i znów cukier, aż na wysokość 3/4 dużych 3 litrowych słoików,
potrząsałam rano następnego dnia kilka razy, żeby ten cukier, który jeszcze był przylepiony do ścianek słoika się rozpuścił,
i zlewałam wieczorem, soku zrobiło się tyle, że wypełniał słoik do wysokości pokrojonych owoców, które opadły do mniej więcej polowy słoika,
jest taki pyszny, ze dodaje go nie tylko do herbaty, ale również do kawy z mlekiem :)
pozdrawiam,
Aga


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaśka33
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 paź 2009, o 14:54 
Offline
100p
100p
Postów: 170
Skąd: okolice Grodziska Maz.
Super. Wielkie dzięki.
Po pracy jadę walczyć z tymi owcami!

A może ktoś z Was ma pomysł jak można by wykorzystać później te owoce. Może do jakiegoś ciasta? A może do mięsa (tak jak żurawina czy jarzębina?). Co myślicie?

Pozdrawiam
Kaśka


Góra   
  Zobacz profil      
 
AgnieszkaS
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 paź 2009, o 15:16 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 10
Skąd: Piastów
do mięs nie probowalam :)
ale sa dosc kwasne same w sobie,
i chyba by je trzeba jakos zmiksowac, bo twardawe,
moja tesciowa robi tort bezowy, ktory przeklada kremem kawowym,
i zeby nie byl taki upiornie slodki,
daje jedna warstwe kwasnej marmolady z mirabelek,
dobre polaczenie,
i wydaje mi sie, ze mozna by zastapic w tym wypadku mirabelki zmiksowanymi pigwowcami,
do mies czasem podaje marynowane rzodkiewki,
sa ostre,
ale tworza dosc ciekawa kompozycje smakowa z pieczonymi miesami,
ja ostanio wyprobowalam marmolade cytrynowa z cukini - przepyszna,
oraz dzem pomaranczowy z dyni - rewelacja,
zero rozpoznania, ze to marmolada i dzem z warzyw :)
pozdrawiam,
aga


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaśka33
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 paź 2009, o 16:56 
Offline
100p
100p
Postów: 170
Skąd: okolice Grodziska Maz.
Wiem, że to nie jest ten wątek, ale od baaaaaaardzo dawna poszukuję dobrego przepisu na tort bezowy. Taki smak dzieciństwa... Mogłabym prosić?
Pozdrawiam
Kaśka


Góra   
  Zobacz profil      
 
rochrza
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 paź 2009, o 20:21 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 302
Skąd: Poznań

 0 szt.
Jolu , dziękuję za odzew na moje pytanie o seler . Spróbuję go przechować tak jak Ty .
Kasiu , owoce pigwowca kroję na połówki , wyjmuję pestki ( nie wszystkie wypadają , ale to nic nie szkodzi ) , wrzucam do garnka , zalewam wodą i gotuję , aż owoce zmiękną . Następnie przelewam przez sito i gorący sok wlewam do słoików . Wystudzone wkładam do lodówki a nadmiar trzymam w piwnicy . Super soczek do herbaty ! Smacznego !

_________________
Walka o życie małej Samanthy- prosimy o pomoc
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam: Mój ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
AgnieszkaS
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 paź 2009, o 20:54 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 10
Skąd: Piastów
Kaśka33 - jak będę u mamy to zapytam, bo ja tego przepisu nie znam,
ale chetnie pochlaniam :) stworzone dzieło,
mama co prawda robi wersje trochę nie dziecięca - bo z kremem kawowym :)
ale mozna go zastapic :)
dam znac,
a


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Kazmierz i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *