Jak zwalczyć pajączka na krzakach róż ?
Jak zwalczyć pajączka na krzakach róż ?
Witam
Jak zwalczyć pajączka na krzakach róż?

- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
prawdopodobnie piszesz o przędziorku chmielowcu. Zwalczanie najlepiej Talstarem 100 EC. Ale dla pewności podaję link do chorób i szkodników róż:
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/roze.html
Ja natomiast nie mogę znaleźć nigdzie porady o szkodniku żerującym (a może chorobie) w pąku róży szklarniowej - red Berlin.
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/roze.html
Ja natomiast nie mogę znaleźć nigdzie porady o szkodniku żerującym (a może chorobie) w pąku róży szklarniowej - red Berlin.
Jakub . . . . .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Napisz dokładnie jak wyglądają objawy żerowania bo jest conajmniej dwa szkodniki i trochę różnią się w sposobach żerowania.
Albo inaczej ja napiszę, a ty sobie dopasuj.
Wiosną szypułki kwiatowe są nadgryzione poniżej zamkniętych jeszcze pąków, które następnie więdną, zwisają usychają i odpadają. We wnętrzu więdnącego pąka larwa, lekko zgięta, jasnożółtawa o czarnej głowie, beznoga długości do 5 mm. KWIECIAK MALINOWIEC
W pąkach kwiatowych wygryzają głębokie dziury chrząszcze grube i krótkie lub gube i szeroki są różnie ubarwione. to wówczas może to być
Ogrodnica niszczylistka lub Kruszczyca złotawka lub Kwietnica miedziawka.
O skorkach pospolitych i mszycach oraz mrówkach nie wspomnę bo byś je poznał.
To tyle jeśli chodzi o same pąki.
Albo inaczej ja napiszę, a ty sobie dopasuj.
Wiosną szypułki kwiatowe są nadgryzione poniżej zamkniętych jeszcze pąków, które następnie więdną, zwisają usychają i odpadają. We wnętrzu więdnącego pąka larwa, lekko zgięta, jasnożółtawa o czarnej głowie, beznoga długości do 5 mm. KWIECIAK MALINOWIEC
W pąkach kwiatowych wygryzają głębokie dziury chrząszcze grube i krótkie lub gube i szeroki są różnie ubarwione. to wówczas może to być
Ogrodnica niszczylistka lub Kruszczyca złotawka lub Kwietnica miedziawka.
O skorkach pospolitych i mszycach oraz mrówkach nie wspomnę bo byś je poznał.
To tyle jeśli chodzi o same pąki.
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
a mnie się wydaje, że to wciorniastki - brązowoczarne owady o wąskim ciele długości do 2 mm, których rozwojowi sprzyja gorąca i sucha pogoda, na płatkach kwiatów pojawiają się białe cętki i przebarwienia, z czasem coraz bardziej rozległe, w przypadku silnego porażenia pąki kwiatowe nie otwierają się, na liściach widoczne przebarwienia barwy srebrzysto-białej.
Przynajmniej takie otrzymałem informacje od ogrodnika róż szklarniowych.
Przynajmniej takie otrzymałem informacje od ogrodnika róż szklarniowych.
Jakub . . . . .
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Nemo, postawiłabym na jakąś chorobę grzybową, bo takich zmian, raczej owady nie powodują.
No a jak grzyby to żadem Mospilan tylko środki grzybobójcze, ale tym pąkom to już niewiele pomoże
a szkoda, takie piękne róże mogłyby być 
A po wciornastkach, to są drobniutkie przebarwienia jak ukłucia igłą i są bardzo liczne.
No a jak grzyby to żadem Mospilan tylko środki grzybobójcze, ale tym pąkom to już niewiele pomoże

A po wciornastkach, to są drobniutkie przebarwienia jak ukłucia igłą i są bardzo liczne.