Zmiana chorobowa na liściu falenopsisa

x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tak, tak, zrób jak pisze Wanda! Szkoda liścia, ale lepiej ciąć niż potem patrzeć jak umiera cała roślinka. Za jakiś czas wypuści nowy liść i będzie kwitła, a jak będziesz patrzeć jak ładnie rośnie, to szybko zapomnisz o tym przykrym cięciu ;) Bądź dzielna ;:159
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

taki liść trzeba uciąć a miejsce cięcia zasypać sproszkowanym węglem. ja tak raz miałam na jednym (ale inna plama), ucięłam ten fragment liścia i już żadna plama się nie pojawiła.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A czy nie mogę wyciąć tylko miejsca chorego z dużym zapasem pozostawiając resztę liścia?

Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

KaRo, według mnie możnesz tak zrobić. A następnie obserwować, czy mimo wszystko zmiana nie pojawi się ponownie. Wtedy juz nie ma wyjścia.
I tak (jak to pisała juz gdzieś Jovanka o cięciach poparzonych liści) - ile by się nie wycięło,
estetyka i tak pozostawi wiele do życzenia :wink:
A ten lisć na zdjęciu jest mimo wszystko nie całkiem zdrowy - widac lekkie marszczenia. Może stan korzeni
też wymaga przeglądu ?

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dziś storczyk wygląda nieco lepiej ale nadal nie za dobrze... wiem to... po prostu choruje mi.
Jednak rano obejrzałam korzenie i poprawiłam moje wczorajsze cięcie skracając cały liść.
Jest faktycznie jakiś miękkawy i matowy ale dam jemu nieco czasu na powrót do zdrowia
Tak wyglądał rano

Obrazek

A tak chwilę potem

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Karo, a opaliłaś miejsce po cięciu? Jovanka radziła tak robić po resekcji części liścia.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tak Wando,oczywiście opaliłam, dziękuję :D
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Krysiu, matowe liście można przetrzeć roztworem z piwa (1:1), sprawi to, że listki pięknie będą lśniły :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dzięki Kamilo :D
chyba jednak wstrzymam się z tym ponieważ wolę zobaczyć jak te liście samoistnie odzyskają prawidłowy wygląd.
Chcę to obserwować,to będzie niejaką szkołą dla mnie.
Moje dendrobium też wyglądało fatalnie po zimie a dziś lśniące jego liście napawają mnie nadzieją,że poradzę sobie z moimi storczykami.
Nie wykluczam jednak,że skorzystam kiedyś z Twojej porady,jeszcze raz dzięki.
;:196
alastor
50p
50p
Od: 30 sie 2008, o 18:33

Czarne wgłębienia na liściach

Post »

Witam serdecznie :)
Dostałam ostatnio falenopsisa w nieciekawym stanie. Nie dość, że totalnie przelany, to jeszcze z okropnymi plamami na liściach. Tak wygląda: Obrazek Obrazek

Zdjęcia jednego z liści robiłam już po ich odcięciu- usunęłam w sumie cztery liście (2 całe i 2 połówki). Cała roślina wygląda tak: Obrazek

Oprócz tego kwiatek jest całkowicie zalany, aczkolwiek te korzenie, które można zobaczyć przez ścianki doniczki, nie wyglądają rozpaczliwie: Obrazek

Ponadto roślina szykuje się do kwitnienia: Obrazek

Czy ktoś z Was ma pojęcie, co ją zaatakowało i jak z tym walczyć? Czy powinnam obciąć rosnący pęd kwiatowy, żeby dać jej trochę wytchnienia?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam
Magda
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Re: Bardzo chory falek

Post »

Obciąć pęd i wymienić doniczkę na większą by był w podłoży większy prześwit i dostęp powietrza, przydadzą się również dziurki po bokach doniczki (ale tylko wtedy gdy masz wysoka wilgotność w miejscu jego uprawy).
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Mozna by rzec :
litości dla storczyka
Już wymęczony jest storczyk cięciem liści ,a teraz czytam propozycje :ciąć przesadzać.

Odradzam, ponieważ zafundujemy następny szok roślinie.
Nie przesadamy do większego , storczyki lubią ciasnotę. Pędu nie ucinamy.

Moze całość zbyt wystaje nad podłoże po tym... "art- podstrzyganiu" ,więc zamaskować korą lużno na podłożu.
Nie obcinamy nowego pędu - operację taką robi się po zabiegu resekcji korzeni / i też nie zawsze/
To co w podłożu widać świadczy o zbyt gruntownym nawodnieniu, niekoniecznie "zalaniu" . Korzenie które widzimy są w porządku.
Odsączyć nadmiar wilgoci w podłożu za pomocą nasiąkliwych papierów.Ręcznie poluzować
zawartość/ugniatanie delikatne doniczki/.

inny sposób:
Mozna wyjąć całość z doniczki osuszyć .To okazja do inspekcji tego w środku /zgnite korzenie usunąć-rany zdezynfekować/.
Po 2dniach wsadzić z powrotem w czysty pojemnik , uzupełnić podłoże świeżym ,koniecznie większej granulacji kora.

pozdrawiam -życzę powodzenia
JOVANKA
alastor
50p
50p
Od: 30 sie 2008, o 18:33

Post »

dziękuję bardzo za odpowiedzi :) przyznam szczerze, że propozycja, Jovanki bardzo przypadła mi do gustu - cięcie liści z pewnością było szokiem dla rośliny aczkolwiek lepsze chyba to niż zostawienie tych wszystkich plam. poza tym strasznie jestem ciekawa koloru kwiatów (poprzednia właścicielka nie pamięta jaki był) :) więc cieszę się, że jednak mogę zostawić pędzik :)
Volcowitch- dziękuję za szybką reakcję :)
gdyby coś się działo, to oczywiście wciąż będę żebrać ;:180 o pomoc
pozdrawiam
Magda
88mag
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 10:10

co z liśćmi?

Post »

Witajcie, od dawna przeglądam już forum. Czytam uważnie Wasze rady, staram się z nich korzystać. Niestety mam problem z moim Phalaenopsisem. Mam wrażenie, że coś źle robię. Liście są dziwnego, ciemnozielonego koloru z fioletowo-bordowymi obwódkami. Czytałam że może być to spowodowane różowym zabarwieniem kwiatka i jego genami, jak również zbyt mocnym słońcem. Ponadto tam gdzie jest zwykle zgięcie liścia mam zasuszoną, lub czarną kreskę... Obawiam się, że może być to spowodowane zraszaniem liści w słoneczne dni. Poza tym na liściach od spodu robią się takie małe, białe, twarde wybrzuszenia z czarną obwódką. Przechodzę obecnie okres walki z ziemiórkami, co jeszcze bardziej potęguje moje obawy co do stanu zdrowia rośliny. Do tego polecono mi środek owadobójczy Decis. Jeśli chodzi o światło to storczyk stoi na południowo-wschodnim oknie, z tym tylko, że już po godz 14 ma cień. Podlewam raz na tydzień, 12 dni. Korzenie w podłożu wydają się być w dobrym stanie. Do niedawna podlewałam kranówką czyszczoną przez filtr. Ostatnio zaczęłam również tę wodę gotować. Korzenie powietrzne są w trochę gorszej kondycji, ponieważ nie potrafię zapewnić storczykowi odpowiedniej wilgotności. Postawiony jest na odwróconej podstawce obłożonej keramzytem podlanym wodą. Staram się również zraszać liście codziennie rano. Wczoraj storczyk został nawodniony w półgodzinnej kąpieli. Zdjęcia robione telefonem, niestety nie mam pod ręką aparatu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Czy coś faktycznie dzieje się niedobrego z rośliną? Czy to po prostu moja nadgorliwość względem storczyka? ;:131
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: co z liśćmi?

Post »

na moje oko Twój storczyka wygląda bardzo zdrowo :) Te plamki mogą być efektem starych mechanicznych uszkodzeń, a ta plamka z otoczką, może być efektem jakiegoś szkodnika ssącego. Jeśli nie zauważyłaś żadnego to nie martwiłabym się tym, obserwuj storczyka, bo jeśli plamek będzie przybywać to wtedy będziesz miała prawo się martwić :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”