Izuś taka pogoda ,a Ty róże sadzisz,jesteś wytrwała...,ja czekam na bardziej sprzyjającą aurę,czyli,gdy słonko się pokaże...
Mój ogródek - chatte, cz.7
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogródek - chatte, cz.7
Eluś możesz śmiało przykryć aksamitkami co tam chcesz,robię to rokrocznie i nie tylko aksamitkami,ale i floksami przekwitniętymi,oczywiście bez mączniaka,oraz pędami groszku szerokolistnego itd,byleby nie było zagrzybiałe.
Izuś taka pogoda ,a Ty róże sadzisz,jesteś wytrwała...,ja czekam na bardziej sprzyjającą aurę,czyli,gdy słonko się pokaże...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I prawdopodobnie tak zrobię Nelu...dziś jeszcze wystawię na słonko żeby podeschły i schowam na razie pod dach.

- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiatuszku, zapomniałam ... Strasznie mi wstyd!
A właśnie byłam u Ciebie i nie mogłam wprost oczu oderwać od Twojej słodkiej gromadki
Nie mogę się doczekać, jak dołączy czwarty członek Bobikowego stadka ;)
Aniu, będzie bardzo dobrze
A ostatecznie gdybyś uznała, że coś jednak jest nie tak, to przesadzisz ;) 
Halinko, nie jestem specjalistką od róz
ale ja bym zrobiła tak: jedną z róż posadziłabym w drugim końcu, tak samo jak mchową, a drugą dokładnie między nimi - nie patrząc na odległość. Chyba, ze któraś rośnie mocniej, a któraś słabiej - ale ja takiej wiedzy nie mam 
Elżuniu, myslę, że możesz uzyć aksamitek do okrycia i nic sie nie stanie. Pewnie wysieją sie w duzych ilościach, ale wiosenne przymrozki załatwią siewki i nawet nie bedziesz musiała ich pielić.
Aniu, wiem, czytałam u Ciebie
Latem bedziesz sie chwalic nową różą, a my bedziemy zazdrościć
Neluś, najlepsza pogoda do sadzenia, to właśnie taka deszczowa. No, w strugach deszczu nie sadzę, ale jak mzy, a zwłaszcza z przerwami, to wtedy czuję, ze roślinki sie cieszą
Z różami skończyłam, a dziś przesadzałam ... szczypiorek 
A właśnie byłam u Ciebie i nie mogłam wprost oczu oderwać od Twojej słodkiej gromadki
Nie mogę się doczekać, jak dołączy czwarty członek Bobikowego stadka ;)
Aniu, będzie bardzo dobrze
Halinko, nie jestem specjalistką od róz
Elżuniu, myslę, że możesz uzyć aksamitek do okrycia i nic sie nie stanie. Pewnie wysieją sie w duzych ilościach, ale wiosenne przymrozki załatwią siewki i nawet nie bedziesz musiała ich pielić.
Aniu, wiem, czytałam u Ciebie
Neluś, najlepsza pogoda do sadzenia, to właśnie taka deszczowa. No, w strugach deszczu nie sadzę, ale jak mzy, a zwłaszcza z przerwami, to wtedy czuję, ze roślinki sie cieszą
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze już, dobrze... nie powiem Kiwikowi, że Ciocia Kotka o nim zapomniała...chatte pisze:Kwiatuszku, zapomniałam ... Strasznie mi wstyd!![]()
Nie mogę się doczekać, jak dołączy czwarty członek Bobikowego stadka ;)![]()

P.S. Ja też nie mogę się doczekać, i dodatkowo się obawiam, czy w ogóle się doczekam...?
Mówisz,że masz 2 ciasta,które pieczesz i się udają.No to będzie 3-jest proste i nie może się nie udać,po prostu nie może.Iza-jak do ja błek sypniesz 4 duze łyżki stołowe cukru ,to starczy.Na górę ciasta cukier puder zmielony z cukrem waniliowym(1 torebka) a dla wprawionych glazura z dżemu morelowego.(tortownica 28 cm dla tego ciasta)
Nachyłek(od Ciebie)przesadzilam w bardziej słoneczne miejsce,podzieliłam go na 2 częsci i mam 2 kopki.
Barbulę(od Ciebie) też przesadziłam,bo całkiem ją róze zasłoniły.Posadziłam gaury i nn róże .
Prace ogrodowe wykonałam wczoraj bo było słonecznie i ciepło.
Nachyłek(od Ciebie)przesadzilam w bardziej słoneczne miejsce,podzieliłam go na 2 częsci i mam 2 kopki.
Barbulę(od Ciebie) też przesadziłam,bo całkiem ją róze zasłoniły.Posadziłam gaury i nn róże .
Prace ogrodowe wykonałam wczoraj bo było słonecznie i ciepło.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Izuś a propos szczypiorku.
Czy ścinasz go na zimę ?
Mój /twój rozrósł się pięknie
i ma jeszcze zielone pędy, choć śnieg go położył.
Co mam z nim zrobić?
Czy ścinasz go na zimę ?
Mój /twój rozrósł się pięknie
Co mam z nim zrobić?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
A ja dzisiaj wykopałam troszkę siedmiolatki i szczypiorków do dużej donicy i na parapet. Ciekawe, czy przez całą zimę będę miała zielony szczypiorekkogra pisze:Izuś a propos szczypiorku.
Czy ścinasz go na zimę ?
Mój /twój rozrósł się piękniei ma jeszcze zielone pędy, choć śnieg go położył.
Co mam z nim zrobić?
- lila31

- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Izuniu to ja też dołączę z zapytaniem.
Zioła przyciąć przy ziemi?
Z tymi nielicznymi, które miałam, tak robiłam. Czy te od Ciebie potraktować podobnie?
Dałaś szczodrą ręką, rozrosły się nieprzyzwoicie.
Róża, mimo starań poczty, też sobie nie żałuje. Trochę ją deszcz i wiatr wytarmosił, ale rooośnie i kwitnie. No, teraz już nie ma kwiatów, ale zieleniutka jak na wiosnę.
Zioła przyciąć przy ziemi?
Z tymi nielicznymi, które miałam, tak robiłam. Czy te od Ciebie potraktować podobnie?
Dałaś szczodrą ręką, rozrosły się nieprzyzwoicie.
Róża, mimo starań poczty, też sobie nie żałuje. Trochę ją deszcz i wiatr wytarmosił, ale rooośnie i kwitnie. No, teraz już nie ma kwiatów, ale zieleniutka jak na wiosnę.
- chatte
- Przyjaciel Forum

Alutka, trzymam Cię za słowo! ;)
Dlaczego miałabyś się nie doczekać?
Aniu, teraz to rozumiem! 4 łyzki, to znaczy ze w/g upodobania może być np. 3, albo 4,5 łyzki ;) W glazury żadne bawić się nie będę, ale na pewno wypróbuję kiedyś ten przepis
Dziękuję!
Nachyłka słusznie podzieliłaś, bo on bardzo szybko się rozrasta i wkrótce możesz być zmuszona , zeby obdarować kogoś jego nadmiarem ;)
Dla barbuli musisz zarezerwować ok. 1 m kw.
Ja też wczoraj miałam ładną pogodę i sadziłam, sprzątałam

Czy ścinam? Tak, do jedzenia. A jak zmarznie, to czasem scinam czasem nie. To bez znaczenia, bo jak zostana listki, to do wiosny i tak się rozłożą
Dlaczego miałabyś się nie doczekać?
Aniu, teraz to rozumiem! 4 łyzki, to znaczy ze w/g upodobania może być np. 3, albo 4,5 łyzki ;) W glazury żadne bawić się nie będę, ale na pewno wypróbuję kiedyś ten przepis
Nachyłka słusznie podzieliłaś, bo on bardzo szybko się rozrasta i wkrótce możesz być zmuszona , zeby obdarować kogoś jego nadmiarem ;)
Dla barbuli musisz zarezerwować ok. 1 m kw.
Ja też wczoraj miałam ładną pogodę i sadziłam, sprzątałam
Zjeść, Grażynko, zjeść! Jeśli tylko nie zmarzł, to jest jadalnykogra pisze: Mój /twój rozrósł się piękniei ma jeszcze zielone pędy, choć śnieg go położył.
Co mam z nim zrobić?
Czy ścinam? Tak, do jedzenia. A jak zmarznie, to czasem scinam czasem nie. To bez znaczenia, bo jak zostana listki, to do wiosny i tak się rozłożą
- chatte
- Przyjaciel Forum

Madzieńku, próbowałam kiedyś zioła zimą w doniczkach hodować, ale u mnie nie zdała ta metoda egzaminu. Zioła są światłolubne, u mnie mają za ciemno, albo dla odmiany - za gorąco
Ale powinno Ci sie udać
Ja bym wsadziła do doniczek ze 2-3 mniejsze kępki, żeby je ścinać na zmianę 
Liluś, zioła jak i inne byliny, rozrastaja się i żadna w tym moja zasługa
Cieszę sie, że ładnie rosną
Większość można przyciąć, ale nie tnij teraz tymianku, hyzopu, piołunu i lawendy. Piołun jest jeszcze malutki, pozostałe przycinam tylko lekko wiosną, usuwając to co suche, a potem ścinam tymianek tuż przed kwitnieniem do suszenia ( zielone przyrosty).
Hyzopowi ścinam tylko przekwitłe kwiatostany, bo go w kuchni nie uzywam, traktuję jak roslinę ozdobną
Lawendę niektórzy tną mocno, ale ja lubię duże krzewy lawendy i tnę delikatnie wiosną 
Różę masz zieloną? No to cudnie! W przyszłym roku powinna Ci dać duzo kwiatów
Moje trochę chorowały, choć nie tak jak wcześniej, ale jednak i nie wyglądaja imponujaco ...
Ciekawe u kogo w przyszłym roku będą ładniejsze kwiaty na tej róży
Liluś, zioła jak i inne byliny, rozrastaja się i żadna w tym moja zasługa
Hyzopowi ścinam tylko przekwitłe kwiatostany, bo go w kuchni nie uzywam, traktuję jak roslinę ozdobną
Różę masz zieloną? No to cudnie! W przyszłym roku powinna Ci dać duzo kwiatów
Moje trochę chorowały, choć nie tak jak wcześniej, ale jednak i nie wyglądaja imponujaco ...
Ciekawe u kogo w przyszłym roku będą ładniejsze kwiaty na tej róży
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Dokładnie tak zrobiłam i na dodatek dwie odmiany szczypiorku i siedmiolatkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cebula szczypiorkowa ma chyba mniejsze wymagania niż ziołachatte pisze: Ja bym wsadziła do doniczek ze 2-3 mniejsze kępki, żeby je ścinać na zmianę![]()
- chatte
- Przyjaciel Forum

Madziu, zioła nie mają wielkich wymagań. Myslę, ze to cebula będzie potrzebowała zyźniejszej ziemi i więcej wody do zycia, niż przeciętne zioło ;) Ale też wygórowanych wymagań zapewne nie ma 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Izuś a czy próbowałaś już zamrażać ten szczypiorek ?
Czy to zdaje egzamin ?
Pytanie do Madzi - czy tą siedmiolatkę już kiedyś miałaś w doniczce na zimę ?
Czy to zdaje egzamin ?
Pytanie do Madzi - czy tą siedmiolatkę już kiedyś miałaś w doniczce na zimę ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum

Grażynko, nie próbowałam nigdy zamrażać i obawiam się, że to się nie da 
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swój szczypiorek tnę wtedy kiedy potrzebuję ,nie wycinam całego przed zimą,bo co bym z taką ilością zrobila? 
Izuś przeczytałam,że masz hyzopa,w ubiegłym roku miałam go jeszcze ,pięknie kwitł,potraktowałam go ozdobnie ,nie kulinarnie,ale ponoć działa zdrowotnie.Ale nie o tym chciałam;przemarzł mi ,albo zgnił,w tym roku już nie wzeszedł-niewdzięcznik,sama go sialam,a on co....?
Izuś przeczytałam,że masz hyzopa,w ubiegłym roku miałam go jeszcze ,pięknie kwitł,potraktowałam go ozdobnie ,nie kulinarnie,ale ponoć działa zdrowotnie.Ale nie o tym chciałam;przemarzł mi ,albo zgnił,w tym roku już nie wzeszedł-niewdzięcznik,sama go sialam,a on co....?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości