Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W ogrodzie są też zakątki "słoneczne"- bowiem bardzo lubię żółty kolor kwiatów, które , choć może niezbyt oryginalne, pięknie ożywiają i rozjaśniają nawet zacienione zakątki ogrodu

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Słoneczniczek szorstki należy do grupy bylin niezawodnych

Popatrzcie jeszcze na Brunnerę , której po kwitnieniu rozrosły się liście i z małej sadzonki stworzyła wielką kępę

Obrazek

oraz Pięciorniki:czerwony - to bylinowy nepalski, różowy - to krzaczasty , odm. Nuovo.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Na koniec coś "na ząb": winogronko, jeżyny i orzechy laskowe,na które już ostrzy sobie pazurki zaprzyjaźniona Ruda Kitka-ale jakoś odżałuję , niech je sobie pozbiera, byle by nadal mnie odwiedzała( taka mała próba przekupstwa :wink: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reszta zdjęć jutro :D Ogród nabrał nowych, letnich kolorów i muszę Wam to pokazać , no muszę po prostu ...i już !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Zapowiada się piękny dzień, co oczywiście świetnie mnie nastraja :D Wypiłam kawusię na tarasie, choć nie ma upału to słoneczko delikatnie grzeje i jest baaaarzdzo miło
;:3 ;:3 ;:3
Teraz kilka widoczków na dobry początek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Hortensje powoli zmieniają barwę , przekwitają. Żal mi , bo to jedne z moich ulubionych kwiatów. Ale cóż , taka jest kolej rzeczy...Tak więc nie będę Was już więcej katowała ich zdjęciami, ale jeszcze dziś - nie mogłam się oprzeć ! :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

:D No cóż ekstra klasa!!! :D :D :D
Moje hortensje były przypalone przez słońce podczas tych kilku upalnych dni- są więc już nieciekawe,mam zaledwie kilka ich zdjęć...pozostaje mi już czekać do nastepnego roku. :evil: Nie chcę jeszcze jesieni ... ale u Ciebie jeszcze jej nie widać na szczęście . :wink:
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Takie widoczki mieć na dzień dobry i cóż chcieć więcej :lol: może ładnej pogody by móc leniuchować na leżaczku od rana do wieczora 8)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Widoczki cudowne! Mnie szczególnie urzekły te na 6 i 7 zdjęciu :D Hortensje masz rewelacyjne!
A co zrobiłaś, żeby komarzyca tak stała na baczność? Moja się płoży. Czy są może odmiany stojące i płożące?
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

:roll: fantastyczne widoki swego ogrodu , pokazujesz Ewelino :D piękne te twoje Hortensje :roll:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Po co Ci była ta Prowansja Ewelinko, jak Ty masz raj u siebie? :wink: Oglądam te zdjęcia i nijak nie mogę się zorientować w układzie ogrodu, ale to nawet lepiej, można sobie pobłądzić...
Te kwiaty masz po prostu nieziemskie, już nie będę po kolei wymieniać, ale co jeden to piękniejszy!
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08

Post »

Ewelino, ile razy oglądam zdjęcia z Twojego ogrodu, tyle razy zazdroszczę Ci tych pięknych, dużych drzew. I pnącza, ile uroku dodają. Nie mogę się napatrzeć. Jak w bajce.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Miałaś milutki początek dnia.Ja niestety nie.Dzisiał właśnie siedząc wieczorem na ławce, pomyślałam.Nie mogę mieć hortensji, ale floksy wiechowate wcale nieźle je podrabiają.Tak sobie wytłumaczyłam.Może jeszcze kiedyś stworzę dla nich odpowiedni zakątek, bo są oszałamiająco piękne.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeszcze przypomniałam sobie o jednym.Czy Twoje Azalie mają już pączki kwiatowe?Moje nic.Na jednej, liście tylko mają lekko żółte listki z zielonymi nerwami( to chyba chloroza?).Staram się je zasilić i może, może..., dotrwają do przyszłego roku.Lepiej, żeby ta mikoryza się sprawdziła.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

EluU mnie też nie wszystko , co mi się podoba dobrze rośnie rośnie... :( Mam sporo miejsc cienistych , więc Hortensje , Różaneczniki i Hosty mają się nieźle, ale z kolei Róże i Clematisy ...no nie są rewelacyjne.Chyba tak już jest ,że nie można mieć wszystkiego !
Karolinko, Stokrotko, Chatte, KaRo, AnetkoJesteście b. miłe, jak zawsze :D Rzeczywiście tego roku Hortensje kwitną wyjątkowo- łagodna zima ich nie wymroziła.Mam ochotę na jeszcze jedną- H. dębolistną , problem w tym, że miejsca jakby za mało...tyle już mam krzewów i bylin, że musiałabym ją gdzieś "upchnąć"trochę na siłę,a wtedy raczej nie będzie zamierzonego efektu. Hortensje już powoli przekwitają, ale do jesieni jeszcze daleko Krysiu ! Ja też nie chcę jesieni, bo jej nie lubię! Kocham lato i dla mnie mogłoby ono trwać do gwiazdki :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

eleka pisze:Czy Twoje Azalie mają już pączki kwiatowe?Moje nic.Na jednej, liście tylko mają lekko żółte listki z zielonymi nerwami( to chyba chloroza?).Staram się je zasilić i może, może..., dotrwają do przyszłego roku.Lepiej, żeby ta mikoryza się sprawdziła.
Tak, na wszystkich moich różanecznikach( azaliach i rododendronach) są już małe pączki-nawet sporo ich.Ja już nie zasilam. Wolę , by przed zimą nie rosły już i nie tworzyły zbyt długich przyrostów, bo te mogą nie zdążyć zdrewnieć przed zimą , a wtedy przemarzną. Jeśli chcesz zasilić to zrób to teraz ale w niewielkiej dawce( nawóz z dużą il. potasu) lub uzbrój się w cierpliwość- moje rośliny kwitły tego roku stosunkowo wcześnie, wcześniej niż u wielu innych osób, może dlatego są już na etapie kolejnych pąków? A na chlorozę zastosuj jak najszybciej Chelat żelaza, dolistnie.Ja też zastosowałam tego roku Mikoryzę, ale myślę ,że na ewentualne efekty trzeba poczekać co najmniej do następnego sezonu.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Śliczne dzięki Ewelinko.
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Witaj Ewelinko!
Ja na Twoim miejscu nie ruszałabym się z tak uroczego ogrodu. I co tam jesień, czy zima gdy wokół takie bogactwo form i cała paleta barw.
Arcydzieło ;:122
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Porządkowanie zdjęć zajmuje mi ostatnio stanowczo za dużo czasu...ale wreszcie uporałam sie z liliami i liliowcami, toteż zapraszam na mały ich przegląd.Przyznam, że nigdy nie były i raczej nie są to moje ulubione kwiaty. Pierwsze lilie posadziłam na prośbę mamy, która z kolei je uwielbia i uważała, że w ogrodzie nie może nie być lilii. No a potem poszło " z górki", kupiłam kolejne cebule, doszły też liliowce...Oto one !

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety nie znam nazw odmian :( Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”