Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)
- myszorek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jutro jadę na giełdę kwiatową we Wrocku, więc się porozglądam za aspidistrami
dzisiaj rozmawiałam z panią z kwiaciarni koło mnie, no i stwierdziła, że złoży zamówienie na te roślinki
bo są od małych aż po ogromniaste 
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co tam słychać w temacie? Pojawiły się już w sklepach nowe rośliny? Może w paski, a może w ciapki? A może ktoś w końcu pozwolił "odszczepić" szczepkę w ogrodzie botanicznym czy palmiarni?
Ehhh, gdyby tak mieć aspidistrę w złote wzorki
Na przykład którąś z tych: Aspidistra elatior 'Variegata'
Zobaczcie ile jest odmian
tutaj
Ehhh, gdyby tak mieć aspidistrę w złote wzorki
Na przykład którąś z tych: Aspidistra elatior 'Variegata'
Zobaczcie ile jest odmian
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
mnie udało się spotkać tylko "zieloną",może coś się ruszy w tym temacie.Kiedyś storczyków też nie spotykało się zbyt często
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Uważam, że dla kochającego kwiaty nie jest ważne, czy roślina "pasuje" do mebli. Nieważne, jakie meble są w pokoju, ważne są rośliny, bo to one nadają klimat naszemu domowi, pozwalają na "chwileczkę zapomnienia", są odskocznią od codzienności, ucieczką w lepszy świat i dlatego tak namiętnie je hodujemy, pieścimy, martwimy się każdym opadającym bądź żółknącym listkiem. Tak uważam i czuję.
i tu się zgadzam z dorcią nieważne do czego pasuje dana roślina ważne że jest na czym usiąść i ją podziwiać
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Witam.
Osoby z Warszawy mogą kupić aspidistrę elatior w centrum ogrodniczym Flora point, w Aninie. Kosztuje 24 zł. co jest naprawdę promocyjną ceną i jeśli dobrze pamiętam jest tam jeszcze z 4-5 sztuk. Sama sobie takie cudo kupiłam, tylko że już jakiś czas temu. Ma pięć dojrzałych liści i trzy rozwijające się młode. Bardzo cieszy moje oczy.
Aha, ma spokojnie z 40 cm. wysokości.
Gabriela napisała, że zapłaciła dużo za tą roślinę a miała ona tylko 3 liście. Moim zdaniem to nie było dużo, naprawdę. Sami wiecie, że roślina ta wolno rośnie, dlatego w sprzedaży są starsze egzemplarze, coby to już jakoś wyglądało więc tym samym są i kosztowne. Zazwyczaj widziałam te rośliny w cenie 60-80 złotych i też nie miały dużo liści. Sama szukałam tańszych, no i udało mi się.
Aspidistra którą to można kupić w tym sklepie co wspominałam na początku, jest tam już od dość dawna, więc leciutko im co poniektóre końcówki liści zaschły, ale mimo to polecam.
Osoby z Warszawy mogą kupić aspidistrę elatior w centrum ogrodniczym Flora point, w Aninie. Kosztuje 24 zł. co jest naprawdę promocyjną ceną i jeśli dobrze pamiętam jest tam jeszcze z 4-5 sztuk. Sama sobie takie cudo kupiłam, tylko że już jakiś czas temu. Ma pięć dojrzałych liści i trzy rozwijające się młode. Bardzo cieszy moje oczy.
Aha, ma spokojnie z 40 cm. wysokości.
Gabriela napisała, że zapłaciła dużo za tą roślinę a miała ona tylko 3 liście. Moim zdaniem to nie było dużo, naprawdę. Sami wiecie, że roślina ta wolno rośnie, dlatego w sprzedaży są starsze egzemplarze, coby to już jakoś wyglądało więc tym samym są i kosztowne. Zazwyczaj widziałam te rośliny w cenie 60-80 złotych i też nie miały dużo liści. Sama szukałam tańszych, no i udało mi się.
Aspidistra którą to można kupić w tym sklepie co wspominałam na początku, jest tam już od dość dawna, więc leciutko im co poniektóre końcówki liści zaschły, ale mimo to polecam.
- Leśny Duch
- 1000p

- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Plamy na liściach - Aspidistra
Witam!
Kupiłam jakis czas temu Aspidistrę - miała początki takich plam, ale niewielkie.
Ostatnio zaobserwowałam takie plamy:

Zaczeło się od mniejszej kropki, potem rozlało.
Chyba nie ejst to moja wina, bo zaczęło się wcześniej.
proszę o rady.
Kupiłam jakis czas temu Aspidistrę - miała początki takich plam, ale niewielkie.
Ostatnio zaobserwowałam takie plamy:

Zaczeło się od mniejszej kropki, potem rozlało.
Chyba nie ejst to moja wina, bo zaczęło się wcześniej.
proszę o rady.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Leśny Duch
- 1000p

- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Re: Plamy na liściach - Aspidistra
Hmm na pewno nie jest poparzona, muszę popatrzeć na korzonki.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
-
Panchoi
Re: Plamy na liściach - Aspidistra
Mam ten sam problem roślina kupowana na allegro miała małe plamy jedna uscha całkiem a 2 jeszcze żyje korzenie ma w dobrym stanie z tego co wiem od sprzedającej to roślina przyjechała z Tajlandii i miała wciornastki plus przędziorka może od nowa atakują ja na swojej mam ślady wciornastków.