Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To pierwsze zdjęcie przypomina czosnek zwisły ale jest to Nectaroscordum siculum, pochodząca z Bułgarii. Mam kilka okazów - kwitną wiosną i szybko tracą liście, pozostawiając w ziemi cebulkę.

Karolinko - na ostatnim zdjęciu pod księżycem widać pierwszą gwiazdę / niestety nie wiem jaka to gwiazda, bo o astrologii nie mam zielonego a raczej niebieskiego pojęcia /.

KaRo - może pokażesz swoje wieczorne ujęcia kwiatów ?

Chatte - widziałam dzisiaj tyle różnych pięknych roślin, że coraz bardziej marzy mi się ogród z dzikich kwiatów, byłby całkiem inny niż wszystkie i niepowtarzalny. I nareszcie znalazłam i wyłopatkowałam trybułę leśną - cudeńko - myślę , że się przyjmie.

Barbarko - ja ostatnio zabieram jedno i drugie. Natura jest tak piękna, że śmiało może konkurować z roślinami hodowlanymi.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Mnie się zawsze marzył taki dziki zakątek, tylko dzikie rosliny, ale zgromadzone w jednym miejscu :D Gdybym miała do dyspozycji jeszcze z 15-20 m kwadr. to bym to zrobiła. Ale nie mam :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja też nie mam, ale niektóre rośliny mi się powtarzają, więc gdyby je wyłopatkować na zewnątrz to może znajdzie się miejsce na taki zakątek ? To będzie coś zupełnie nowego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na zewnątrz, mówisz? To ja już parę razy zrobiłam, ale wtedy zawsze sadzę na cudzej własności :oops: Na razie jeszcze bury nie dostałam, ale jak właściciel zechce zabrać się za porządkowanie swojego terenu, to wywali wszystko co wsadziłam :( Do lasu za daleko, zeby tam sadzić. Starczy, ze targam rosliny (i kamienie ;) ) w odwrotnym kierunku :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

chatte pisze: Starczy, ze targam rosliny (i kamienie ;) ) w odwrotnym kierunku :D
;:112 Ciekawe kiedy ja tak skończę, bo na razie targam wszystko co się da do ogrodu :lol: Jesteśmy z rodziną od lat wiernymi spacerowiczami Parku Narodowego, ale ostatnio (przede wszystkim z mojego powodu :oops: ) staliśmy się "użyszkodnikami" :wink: , wywozimy rośliny, kamienie, a ostatnio nawet... ziemię! :oops: Ciekawe kiedy zaczniemy odwozić wszystko z powrotem :;230
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolinko, może nieprecyzyjnie się wyraziłam. Ja właśnie targam kamienie i rosliny z lasu do ogrodu :D Do lasu roslin nie wysadzam, tylko na sąsiednią nieużytkowaną w tej chwili działkę.
Za to pewien mój sąsiad wysadzał do lasu to co mu się znudziło, a ja to czym prędzej zabierałam do siebie :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolinko i na to pewnie przyjdzie czas. Ja swoje nadwyżki rozdawałam na razie sąsiadom i znajomym, ale mają już tak obsadzone ogródki, że zaczęlam wynosić do zachwaszczonego parku za blokami, ukradkiem, żeby nie pomyśleli, że to jakaś wariatka, bo do lasu to mam 3 kilometry.Teraz trochę mogę rozdać sępiącym forumowiczom, więc może doczekam się choćby zakątka z dzikimi kwiatami :?: :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Straszne zawiłości z tym łopatkowaniem.Izo, a jak sąsiad się zorientuje?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - to ze mną było jeszcze lepiej. Jak moja sąsiadka zmarła i dom sprzedano, a nowy nabywca jeszcze się nie zjawił, to obłopatkowałam wszystkie ciekawe rośliny, które rosły przy płocie, jak daleko tylko dało się sięgnąć. A potem się okazało, że nowy sąsiad w ogóle nie ma zamiaru się wprowadzać i teraz wszystko zarosło chaszczami.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

eleka pisze:Straszne zawiłości z tym łopatkowaniem.Izo, a jak sąsiad się zorientuje?
Sąsiad wie :lol: Sam mi powiedział, ze wysadził tam to i to, nawet pokazał gdzie, to ja na to ze jak on nie chce, to ja sobie wykopie. Co miał mówić? Przecież on tych roslin nie chciał :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze:Izo - to ze mną było jeszcze lepiej. Jak moja sąsiadka zmarła i dom sprzedano, a nowy nabywca jeszcze się nie zjawił, to obłopatkowałam wszystkie ciekawe rośliny, które rosły przy płocie...
:;230 :;230 :;230 To sie właśnie nazywa "ogrodomania" :;230 :;230 :;230
Dawno sie tak nie uśmiałam :D
Ja co prawda nie łopatkuję na cudzym terenie ( pewnie dlatego, ze nie mam takich możliwości ;) )
ale zdarzało mi się kraść gałązki na sadzonki z parków, skwerów i ...cudzych ogrodów, jeśli gałązki wystawały za płot :oops: Nie mogłam się oprzeć !
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to niech Ci się Izo przyśni udane łopatkowanie ta.....kich pięknych kwiatków. :lol:
Kolorowych snów. :wink: :!:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widzę, że kontynuujemy temat łopatkowania :wink: :lol:
Izo, przepraszam, faktycznie źle zrozumiałam, bo ktoś (chyba Anu-La) już pisał o "antyłopatkowaniu".
Żebym to ja miała takich sąsiadów jak Wy! U mnie jeden sąsiad ma tylko i wyłącznie trawę (jak ja widzę jak taki teren się marnuje... :evil: ), drugi ma przy naszym płocie iglaki (łopatka nie wystarczy :wink: ), a trzeci chwaściska po pas. Żadnego pożytku :wink:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Uważam, że w tym wątku powstał zbiorowy konfesjonał.
Spowiedzi ciąg dalszy.
Raz uszczknęłam taką mini, mini, dosłownie 1,5 cm, łodyżkę z kwiaciarni.Trzęsłam się jak galareta.Tego samego dnia,przyjechałam do domu, a tu Ktoś, wyjmuje całą sadzonkę , z kwiatem, długości 60cm.Ja, zawał murowany przy czymś takim, skoro ździebko, mało co mnie nie przyprawiło o palpitację.Okropności, więcej chyba się nie odważę na nic i nigdzie.Proszę zwrócić uwagę na słowo chyba.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

eleka pisze:Proszę zwrócić uwagę na słowo chyba.
;:112 Jak raz zaczęłaś, to już wpadłaś :lol:
Ja się też trzęsłam podbierając nasionka z ogrodów botanicznych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”