Ogrody botaniczne, parki, itp.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grażynko, oceniam to moje szczęście, ale jeśli chodzi o pieniążki- akurat Czechy nie są drogie. Urlop tam można spędzić taniej niż w Polsce ! Sprawdziłam .
Ceny W Czechach są porównywalne, a nawet nieco niższe niż u nas, więc jeśli nie jest Ci potrzebny hotel *****, to się nie zrujnujesz bardziej , jak w Polsce.
Ceny W Czechach są porównywalne, a nawet nieco niższe niż u nas, więc jeśli nie jest Ci potrzebny hotel *****, to się nie zrujnujesz bardziej , jak w Polsce.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dziewczyny - z tą ceną to prawda. Mieszkam przy Czeskiej granicy znam ten temat. Najtaniej wychodzi kiedy przyjeżdża się do granicy a dalej z czeskim biurem podróży. Jeszcze taniej jest w Słowacji. W Czechach polecam targi ogrodnicze w Olomoucu - bomba
i jest co zwiedzać. Zaraz obok jest rosarium a wyżej zabytkowy rynek, kaplica i uliczki starego miasta. Polecam!!!

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Aniu, to niezupełnie tak... Na forum są co najmniej 3 wątki o podobnej tematyce ( autorzy: KaRo, Nemo56 i Karolina)-informacje o atrakcjach przyrodniczych z okolic Poznania są zamieszczone:
- w wątku poznaniaka Nemo56 - o Arboretum pod Poznaniem, w Kórniku http://www.idpan.poznan.pl
- - II - - o Ogrodzie Botanicznym w Poznaniu http://www.ogrod.amu.edu.pl
- w wątku KaRo - o poznańskiej Palmiarni http://www.palmiarnia.poznan.pl
+ własna relacja KaRo z tego pięknego miejsca
Mówisz :" Cudze chwalicie...swego nie znacie..." Znamy , znamy , ale te adresy są już na forum. Szkoda ,że wątki są " rozbite" ale nie można ich podobno połączyć.Trudno było by w każdym z nich powtarzać relacje i adresy z tych samych miejsc. Tutaj adresy pozwoliłam sobie podać ponownie , aby już każdy nie-poznaniak obejrzał , a jeśli zechce przyjechał i zwiedził, bo warto!
- w wątku poznaniaka Nemo56 - o Arboretum pod Poznaniem, w Kórniku http://www.idpan.poznan.pl
- - II - - o Ogrodzie Botanicznym w Poznaniu http://www.ogrod.amu.edu.pl
- w wątku KaRo - o poznańskiej Palmiarni http://www.palmiarnia.poznan.pl
+ własna relacja KaRo z tego pięknego miejsca
Mówisz :" Cudze chwalicie...swego nie znacie..." Znamy , znamy , ale te adresy są już na forum. Szkoda ,że wątki są " rozbite" ale nie można ich podobno połączyć.Trudno było by w każdym z nich powtarzać relacje i adresy z tych samych miejsc. Tutaj adresy pozwoliłam sobie podać ponownie , aby już każdy nie-poznaniak obejrzał , a jeśli zechce przyjechał i zwiedził, bo warto!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To będzie dłuuuga opowieść... Kolejne prześliczne miejsce , w którym byłam w Czechach to Ogród Botaniczny i Palmiarniaw Libercu ( blisko polskiej granicy). Popatrzcie sami:
LIBEREC - OGRÓD BOTANICZNY I PALMIARNIA

Główną aleją dochodzimy do stawów. To królestwo roślin wodnych, strefy bagiennej i nadbrzeżnych...

Zmieniamy klimat i otoczenie.Alejka prowadzi teraz pośród pięknych iglaków i traw.

Królestwo traw :

Wchodzimy na wrzosowisko( wrzosy i wrzośce jeszcze , niestety , nie kwitną)

Rozmaitość roślin , ich uroda i zapach...

A to alejka powojników

Dalszy ciąg - alpinarium i palmiarnia - w następnym poście...
LIBEREC - OGRÓD BOTANICZNY I PALMIARNIA

Główną aleją dochodzimy do stawów. To królestwo roślin wodnych, strefy bagiennej i nadbrzeżnych...

Zmieniamy klimat i otoczenie.Alejka prowadzi teraz pośród pięknych iglaków i traw.

Królestwo traw :

Wchodzimy na wrzosowisko( wrzosy i wrzośce jeszcze , niestety , nie kwitną)

Rozmaitość roślin , ich uroda i zapach...

A to alejka powojników

Dalszy ciąg - alpinarium i palmiarnia - w następnym poście...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
LIBEREC cz. II
Pomalutku zmierzamy w kierunku alpinarium, po drodze mijając różane rabaty

Alpinarium z całą gamą roślin skalnych...

I wreszcie Palmiarnia, przed którą wygrzewają się w słońcu palmy i oleandry

I na tym kończy się wycieczka po pieknym ogrodzie w Libercu. Warto na nią zarezerwować 2-3 godz.
Pomalutku zmierzamy w kierunku alpinarium, po drodze mijając różane rabaty

Alpinarium z całą gamą roślin skalnych...

I wreszcie Palmiarnia, przed którą wygrzewają się w słońcu palmy i oleandry

I na tym kończy się wycieczka po pieknym ogrodzie w Libercu. Warto na nią zarezerwować 2-3 godz.

Ogród Botaniczny w Krakowie
Witam,
postanowiłam się podzielić z wami tym co oglądam łażąc po ogrodzie botanicznym. A jest na co popatrzeć
Zastanawiałam się do którego działu dodać ten temat ale skoro to ogród to pasuje do działu o ogrodach 
Na początek coś dla Przema
Od razu mówię, że nie mam pojęcia co to za palmy... wypatrzyłam je na zapleczu palmiarni.

postanowiłam się podzielić z wami tym co oglądam łażąc po ogrodzie botanicznym. A jest na co popatrzeć

Na początek coś dla Przema

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Już temat przeniesiony i witam was serdecznie. Postaram się wklejać tutaj zdjęcia na początek z krakowskiego ogrodu. Długo tam nie zaglądałam i odkrywam go na nowo. Staram się tam zaglądać w wolnych chwilach... jedno z niewielu miejsc w centrum miasta gdzie można odetchnąć w ciszy i spokoju. No chyba, że trafi sie na wycieczkę szkolną
Może nie jest tak rozległy i piękny jak np. berliński ale nasz
I jest to bogata kolekcja. Każdy tu znajdzie coś dla siebie.
Pozdrawiam cieplutko
Marta
Ps. Coś mi się fotosik zbuntował

Może nie jest tak rozległy i piękny jak np. berliński ale nasz

Pozdrawiam cieplutko
Marta
Ps. Coś mi się fotosik zbuntował

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Ewelino! Piękne miejsca, piękne zdjęcia, piekne kwiaty i rośliny, i ... fantastyczne kamienie !
. Jest co oglądać! Dzięki, że nam to pokazałaś i dzięki za ogrom pracy i serca, które w to włożyłaś! Fajnie, że takie i podobne wątki też są na forum
Do Książa mam nadzieję, że się wybiorę, bo jest na mojej liście miejsc, które chciałabym zobaczyć. Ale nie wiem, jak to będzie z innymi. W każdym razie - warto o nich wiedzieć

Do Książa mam nadzieję, że się wybiorę, bo jest na mojej liście miejsc, które chciałabym zobaczyć. Ale nie wiem, jak to będzie z innymi. W każdym razie - warto o nich wiedzieć

Pozdrawiam serdecznie
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Zgadzam się z Wisienką. Piękne i urokliwe miejsce w górach. Bardzo bogata roślinność no i te pięknie rozłożone skały wśród roślin. Moje oko przykuł kamienny potok - pomysł wart realizacji we własnym ogródku. Przecież nie musi być tak szeroki ani tak długi. A płaskie kamienie wszędzie można znależć.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Ogród botaniczny w Krakowie

Wreszcie nauczyłam się zmniejszać fotki

Zdjęcia z krakowskiego ogrodu botanicznego. Pierwsze to mieszanka liściastych i iglastych przysłaniających ogrodzenie. Na drugim winobluszcz pięciolistkowy porastający stary murek z przodu chyba rojniki. Na trzecim moja ulubiona alejka klonowa. Ten żółtawy to klonik japoński. Piękny okaz

No to jeszcze jedna porcyjka zdjęć przed snem 

W tej cienistej alejce przyjemnie było odpocząć od skwaru dnia. Krzew bardzo ciekawy ale nie pamiętam co to
Następnym razem, poza aparatem fotograficznym, wezmę ze sobą kartkę i pisadło 

W tej cienistej alejce przyjemnie było odpocząć od skwaru dnia. Krzew bardzo ciekawy ale nie pamiętam co to

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Ogród botaniczny w Krakowie
To Ketmia syryjska

Zapraszam do grodu Kraka i to nie tylko na oglądania ogrodu
Czas na parę zdjęć ze szklarni. Dopiero tutaj można się dowiedzieć co znaczy słowo ciepło

Pierwsze trzy to begonie. Maleńki wycinek tego co tam jest
Ostatnie zdjęcie to pilee w tym pilea peperomioides o której piszę nieco w innym wątku.

Czas na parę zdjęć ze szklarni. Dopiero tutaj można się dowiedzieć co znaczy słowo ciepło

Pierwsze trzy to begonie. Maleńki wycinek tego co tam jest