Tak się po prostu zastanawiam, co sprawiło, że o nim zapomnieliśmy i zniknął z ogrodów. Na nalewki bezkonkurencyjny, deserowo no cóż... mi tam smakuje
Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
No typowo sadowniczy to on raczej nie będzie
chyba, że hodowla nas czymś zaskoczy?
Tak się po prostu zastanawiam, co sprawiło, że o nim zapomnieliśmy i zniknął z ogrodów. Na nalewki bezkonkurencyjny, deserowo no cóż... mi tam smakuje
We Wrocławiu w parku szczytnickim ludzie z wiadrami owoce zbierają. A jednak w ogródkach przydomowych i działkach został wyparty przez porzeczkę, czy agrest. Co z nim nie tak?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
pomolog

- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie tylko w Parku Szczytnickim
- przy niektórych skrzyżowaniach również, co moim zdaniem nie jest do końca rozsądne. Fakt, że akurat zarówno w naszym mieście jak i w rejonie derenia (w "wersji" dereń jadalny) jest trochę (zresztą szykując się do egzaminu miałeś z pewnością okazję obejrzeć zarówno egzemplarze w Ogrodzie Botanicznym jak i parkach) 
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dereniem trudno jest sobie pojeść- kwaśny jest, nierówno dojrzewa; smaczek ma fajny, ale koszt zakosztowania dość spory(nie każda wyglądająca dobrze sztuka smakuje dobrze).nocny_drwal pisze:został wyparty przez porzeczkę, czy agrest. Co z nim nie tak?
Dla mnie to smak dzieciństwa, ale jakoś teraz nie mogę go odnaleźć na nowo.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- nocny_drwal

- Kontakt:
No kwaśny jest, to prawda
ale agrest też bywa kwaśny, a porównanie ilości agrestu na działkach do ilości derenia to jak ziarenka pisku do pustyni
Zastanawia mnie po prostu sam fakt, że z dość znanej rośliny przed wojną zdegradowano go do miana "ciekawostki".
Może faktycznie przyczyna tkwi w tym, że za czasów swej świetności rósł przy dworkach szlachty, natomiast po wojnie za czasów socjalizmu wymazano to, co szlacheckie. W tym to, co rosło przy takich dworkach. No i szkółkarstwo w tamtym okresie było nastawione na co innego. miało być szybko i tanio.
Może faktycznie przyczyna tkwi w tym, że za czasów swej świetności rósł przy dworkach szlachty, natomiast po wojnie za czasów socjalizmu wymazano to, co szlacheckie. W tym to, co rosło przy takich dworkach. No i szkółkarstwo w tamtym okresie było nastawione na co innego. miało być szybko i tanio.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
Marysia II
- 200p

- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Dereń jadalny
Kto posadzi porzeczkę czy agrest - następnego roku ma owoce. Dereń rośnie wolno i trzeba czekać kilka lat aby było co poskubać. W miejsce jednego wyrośniętego derenia można posadzić kilka czy kilkanaście krzaków porzeczek. Nie jest to drzewo o szerokim spektrum zastosowań; nalewka, przetwory i tyle. Na surowo nie każdemu smakuje. Sama dostałam derenia nomen -omen"Radość" i stoi w donicy całe lato i zastanawiam się kogo nim uraczyć bo na mojej działce wielkości chustki do nosa się nie zmieści a ja nie wiem czy doczekałabym się owocowania. Ma wyrafinowany smak, jest zdrowy i wraca wraz z modą na róże jadalne, zioła i wszystko co ekologiczne. Pozdrawiam
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- nocny_drwal

- Kontakt:
No mi zaowocował w rok po posadzeniu. Sadzonkę kupiłem taką przeciętną, może 2 lata miała. Fakt, że owocowanie było oszałamiające w ilości sztuk jedna
ale było
. Tak czy siak będę się starał go rozpropagować. Jest to jeden z najwcześniej na wiosnę kwitnących krzewów, więc jako ozdobny jest bardzo uroczy.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- nocny_drwal

- Kontakt:
Mój rósł w cieniu. Teraz będzie miał wreszcie słońce, gdyż orzech nad nim dostał sekatorem 
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
Marysia II
- 200p

Dereń jadalny
Był przeszczepiany dereniem z rogowskiego arboretum ale szczepienie się nie przyjęło, trzeba powtórzyć.
Kilkoro z moich znajomych co to dorobiło się współczesnych dworków kultywuje tradycje i sadzi przy nich derenie. Owocowanie po kilka sliweczek będzie trwało kilka lat zanim będzie obfite.Pozdrawiam
Kilkoro z moich znajomych co to dorobiło się współczesnych dworków kultywuje tradycje i sadzi przy nich derenie. Owocowanie po kilka sliweczek będzie trwało kilka lat zanim będzie obfite.Pozdrawiam
-
Marysia II
- 200p

Dereń jadalny
We wrześniu byłam na Krymie. Na każdym bazarze bez problemu można było kupić owoce derenia. Jest tam owocem powszechnie spotykanym tak jak winogrona. Widać tam cały czas jest moda na ten owoc. Pozdrawiam
- kozula

- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje dwie siewki dawno zapomniały o owocach , jedna siarczyście kwaśna , druga nawet dość słodka . Owoców może ze 20 , ale za rok powinno być lepiej , bo pąków moc .maryann pisze:Tak, a wczas pyląc jest wspaniałym pożytkiem dla wiosennego rozwoju pszczół.
Mój rosnący w półcieniu jeszcze nie dojrzał. No to kiedy?
Pozdrawiam , kozula .
- nocny_drwal

- Kontakt:
- nocny_drwal

- Kontakt: