Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie
Czy posiada ktoś kaline Onondaga - Viburnum sargentii Onondaga. Od niedawna jest do kupienia na allegro i na zdjęciach bardzo ładnie się prezentuje. Ponoć rośnie nawet do 4m na szerokość i wysokość jak dla mnie to dobrze bo jeśli ja zakupie to trafi do miejsca gdzie właśnie zalezy mi na takim duzym szybko rosnącym krzaku. Jeśli ktoś ją posiada to proszę napisac
- w jakim terminie kwitnie ?
- jakie ma tempo wzrostu ?
- czy na stanowisku gdzie będzie do 12 w słońcu a później w półcieniu będzie obficie kwitnąć i
czy tyle słońca wystarczy aby jesienią ładnie się wybarwiła (ta odmiana wyjątkowo ładnie się przebarwia jesienią) ?
Chciałbym też wiedzieć czy z kalin łatwo sie wyprowadza formy drzewkowate. Niekoniecznie musi być jeden pień ale wolałbym aby miała kilka grubszych pedów przy podstawie zamiast wiele cieńszych. Proszę też napisać jaka ziemia jest najlepsza dla kalin tzn jaka wilgotnosc i odczyn.
- w jakim terminie kwitnie ?
- jakie ma tempo wzrostu ?
- czy na stanowisku gdzie będzie do 12 w słońcu a później w półcieniu będzie obficie kwitnąć i
czy tyle słońca wystarczy aby jesienią ładnie się wybarwiła (ta odmiana wyjątkowo ładnie się przebarwia jesienią) ?
Chciałbym też wiedzieć czy z kalin łatwo sie wyprowadza formy drzewkowate. Niekoniecznie musi być jeden pień ale wolałbym aby miała kilka grubszych pedów przy podstawie zamiast wiele cieńszych. Proszę też napisać jaka ziemia jest najlepsza dla kalin tzn jaka wilgotnosc i odczyn.
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam tę kalinę od niedawna, ale widziałam dorosły, kwitnący okaz i prezentował się bardzo ładnie. Wymagania ma podobne jak nasza Viburnum opulus (zresztą jest do niej bardzo podobna, ma tylko większe liście i ta odmiana ma innych kolor kwiatów), wilgotna, żyzna gleba, półcień może być. Krzew który widziałam miał właśnie kilka grubszych pędów, jakieś 3 metry wysokości. Na suchym stanowisku i w pełnym słońcu może rosnąć wolniej i pewnie jak V.opulus będą ją atakować szkodniki.
Pozdrawiam, Marta
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z pewnością kalina koralowa. Wygląda na 'Roseum' ,ale dlaczego nie kwitła? Nie kwitnie 'Nanum' ,ale ma zupełnie inny zwarty, kulisty pokrój? Jaką ma wysokość Twoja kalina?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie się przebarwia. Widziałam w necie zdjęcia kwitnącej - cudne. Problem tylko, że cięzka do dostania. No chyba, że masz jakieś namiary na nią?nocny_drwal pisze:(...) Viburnum sargentii Onondaga - kupiona końcem tego lata
Zdjęcie zmoderowałam żeby nie wzmagać niepotrzebnego ruchu na fotosiku. Nalewka
- nocny_drwal
- Kontakt:
- nocny_drwal
- Kontakt:
Kupiłem wczoraj kalinę koralową, wielkość około 50 cm, w donicy z korzeniami.
Opis: kalina koralowa.
Ale ponieważ nie bardzo wierzę w nazewnictwo roślin w tym ogrodnictwie, czasami bardzo oryginalne - autorskie
, chciałbym Was zapytać, czy będziecie w stanie odpowiedzieć, czy mam do czynienia z kaliną koralową czy też jej odmianą Compactum. Oczywiście mogę zamieścić zdjęcia.
Ma to dla nie istostne znaczenie, gdyż rośliny mają zupełnie inne możliwości rozrastania się i nie wiem, jak ją posadzić.
Różnią się liśćmi, ich wielkością, czy też innymi cechami? A może tylko wzrostem?
Raku
Opis: kalina koralowa.
Ale ponieważ nie bardzo wierzę w nazewnictwo roślin w tym ogrodnictwie, czasami bardzo oryginalne - autorskie

Ma to dla nie istostne znaczenie, gdyż rośliny mają zupełnie inne możliwości rozrastania się i nie wiem, jak ją posadzić.
Różnią się liśćmi, ich wielkością, czy też innymi cechami? A może tylko wzrostem?
Raku