Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  
Autor Wiadomość
Smolkus1993
 Tytuł: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 21 wrz 2009, o 11:49 
Offline
200p
200p
Postów: 308
Skąd: Goleniów
Proszę podać przepis bo mam sporo pomidorów i muszę coś z nim zrobić.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Comcia
 Tytuł:
PostNapisane: 5 paź 2009, o 06:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13614
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Ja przeciery pomidorowe robię chętnie - są o wiele lepsze niż kupione w sklepie.
Kroję pomidorki i wrzucam do garnka, puszczają sok i muszą się pogotować aż się rozgotują.
Potem przeciskam przez sitko perlonowe, odrzucam pestki i skórki a resztę gotuję bez przykrycia,
na wolnym ogniu, często mieszając aż zgęstnieje.
Sól dodaje do smaku, nie za dużo bo jeśli zupka czy sos ma być na kostce rosołowej to może być za słona....

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 5 paź 2009, o 07:34 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5437
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1 szt.
I odrobinę cukru. Nie jest wtedy tak kwaśny. :wink:

_________________
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 5 paź 2009, o 21:58 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6574
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Coma, a czym "przeciskasz"? Pałką drewnianą? Końcówką od miksera ręcznego? Jak to można zmechanizować chociaż trochę? Jakaś praska? Wyciskarka? Sokowirówka? Ręka mnie boliiii, buuu :cry:

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Comcia
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2009, o 06:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13614
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Nalewko - najpierw zwykłą łyżką a potem drewnianą pałką.
Nie takie to straszne jeśli robi się to stopniowo.
U mnie pomidorki gotują się, chochelką nalewam na sitko ( do pełna ) nad drugim garnkiem.
Pomerdam łyżką, trochę przecisnę i czekam aż część soku sama ścieknie, robię małą przerwę i biorę pałkę.
Wtedy już dokładnie i do końca. Zauważyłam że lepiej jest na końcu ten gęsty przecier zbierać dość często
od spodu łyżką to łatwiej się przeciska.
Może można to zmechanizować, użyć miksera ale i tak trzeba pozbyć się skórek i pestek.
A najwięcej gęstego przecieru udaje się odcisnąć i tak na samym końcu.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2009, o 09:24 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6574
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Czyli robimy to dokładnie tak samo :wink:
Tylko ja używam silikonowej, giętkiej łopatki, żeby zgarniać od spodu to gęste. Trochę się już ufarbowała na pomidorowo, ale nic to, i tak służy tylko do tego :)

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cx
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2009, o 14:39 
Witam.

Moja A. używa do tego celu takiej prostej maszynki..."przecieraka",można toto kupić na bazarku czy innym targu za małe pieniądze.
Składa się to z dwu części-dolną stanowi jakby durszlak plastikowy,na to nakładamy część górną ze ślimakiem i korbką.Nakładamy porcję pomidorów(oczywiście lekko podgotowanych) i kręcimy aż na sicie pozostaną niepotrzebne nam elementy pomidora,które wyrzucamy i przecieramy kolejną partię.Praca lekka i bardzo szybka.Ta maszynka to duże usprawnienie,a że kosztuje grosze to polecam.
Agnieszka nie dodaje nic do takiego przecieru,tylko go pasteryzuje,gdyż u nas to baza do pomidorowej.
A po dłuuugim odparowaniu i mocnym zredukowaniu,dodaje tylko przyprawy a w tym roku poraz pierwszy żelfiks i mamy ketchup.

Pozdrawiam,Krzyś.


Góra   
       
 
Comcia
 Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2009, o 06:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13614
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Krzysiu - a może fotkę ?
Bo ja uwielbiam pomidorową z prawdziwych pomidorów i robię na dwa domy więc duuużo robię :P

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2009, o 11:19 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6574
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Krzysztofie, niniejszym uprzejmie Ci dziękuję za wszystkie pomidorowe podpowiedzi i wszelką pomoc w sprawie ich przerobienia na zimę :)
Nawet nie wiesz, jak bardzo mi pomogłeś!!!

Wczoraj niemal natychmiast poleciałam do sklepu z plastikowymi utensyliami kuchennymi. W pierwszym były dwa przecieraki, polski i włoski, oba po 50,- zł !!!! W drugim sklepie był tylko polski, za 38,- ale szafirowy i mniejszy niż włoski, więc nie kupiłam. I dobrze!
W trzecim sklepie był tylko włoski, ale za to za 28,- zł!!! O połowę taniej, niż w pierwszym sklepie :idea: Warto było polatać, bo dodatkowo dokupiłam kolejny lejek, taki do gąsiorów z winem, czyli duży, ale z szyjką w sam raz do małych słoiczków :) No i kolejne słoiki, bo oczywiście mi ich zabrakło. Ale tym razem były po złotówce (+ - majonezowe z zakrętkami), więc zaszalałam :D

Dla wyjaśnienia - przecieraki są też metalowe, niemieckie czy włoskie, ale mniejsze, niż plastikowe, no i kosztują od 100,- wzwyż. Najlepiej więc znaleźć sklep typu mydło i powidło, tam na pewno będzie to co trzeba za normalne pieniądze :)

Przecierak włoski ma trzy sitka / tareczki z oczkami różnej wielkości, ma ząbkowaną od spodu rączkę i takież same "uszka" do opierania o garnek czy miskę, mieści kilka chochelek uduszonych pomidorów naraz, a do tego jest pomidorowo czerwony, więc chyba się nie zafarbuje od pomidorów czy od papryki. Cały gar przecieru zrobiłam w kilkanaście minut! Tzn. gotowałam dłużej, ale to akurat nie wymaga naszego wysiłku :) Dlaczego ja na to nie wpadłam wcześniej???

Krzysztofie - mówiłam już, że jesteś wielki? :wink: :lol:

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cx
 Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2009, o 14:40 
Witam.

Zawsze miło mi czytać ,że ktoś jest....rad z moich rad.
Dobrze żeś znalazła ten tańszy model(nasz nie jest tak "wypasiony"),bo gdybyś widziała tylko te po stówce...to po mych słowach:....za grosze....zaliczyłabyś mnie do innej strefy finansowej :lol: .

Pozdrawiam,Krzyś.


Góra   
       
 
x-ni-a
 Tytuł: Re: Koncentrat z Pomidorów
PostNapisane: 7 lis 2009, o 20:38 
Offline
---
Postów: 897

 0 szt.
A za przecierak to ja też dziękuję :D
Będę szukać go wytrwale bo w życiu bym nie wpadła, ż coś takiego istnieje :shock:
Do tej pory robię przecier tłuczkiem do ziemniaków, znaczy takim z dziurkami plus durszlak :oops:
Ale za to pyszny !


Góra   
  Zobacz profil      
 
akilegna
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 10 lis 2009, o 20:13 
Offline
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Avatar użytkownika
Postów: 234
Skąd: okolice Zielonej Góry

 więcej niż 1 szt.
Ja dodam tylko jedną rzecz. Za późno tu trochę zajrzałam ale proszę o wybaczenie.
Ja niesety długo pracuję ale też robię mnóstwo przetworów. Muszę sobie ułatwiać.

Każdy, kto robi przetwory zna "magiczny" garnek do robienia soków...
I ja go wykorzystuję do przecierów.
Eliminuję czas na pilnowanie pomidorów w pierwszej fazie gotowania.
Pomidory po tym "zabiegu" blenderem miksuję a nastepnie używam przecieraka, o którym mówił (o ile się nie mylę) Krzyś.

Prosto, łatwo i przyjemnie ;:138

Pozdrawiam,
Angelika

_________________
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Marysia II
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 16 lis 2009, o 20:46 
Offline
200p
200p
Postów: 318
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Ja do przecieru używam specjalnej maszynki. Kupiłam ją na bazarze. Wygląda to jak zwykła maszynka ręczna do mięsa. Różni się tym, że ma dwa "wyjścia", jedną dziurą wychodzi miąższ, drugą skórki i pestki. I przecier robię odwrotnie, tzn najpierw przekręcam przez maszynkę , potem gotuję, trochę odparowuję i do słoików. Robiłam kiedyś metodą przecierakową, obecna jest szybsza i mniej pracy.Polecam maszynki do pomidorów. Są w sprzedaży plastikowe (były w Makro włoskie po ok 50zł) i metalowe włoskie lub niemieckie powyże 100zł

_________________
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 17 sty 2010, o 01:10 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6574
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Marysiu, tej właśnie maszynki szukałam od dwóch lat, a opisałam swoje poszukiwania w jakimś innym wątku, naprawdę były długie i nieskuteczne. Teraz nikt takich maszynek nie robi, jakim cudem kupiłaś taką właśnie? Kiedy? Za ile? Nową, czy zabytkową? Jakiej produkcji? Napisz więcej szczegółów, proszę.

Dlaczego dopiero teraz tu zajrzałam ;:223 Odrabiam jesienne zaległości i czytam wątki sprzed paru miesięcy...

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dzialeczka
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 11 sie 2010, o 21:27 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 607
Skąd: Toronto

 0 szt.
Ja w temacie przecierów pomidorowych... Mam pomidorasków sporo :tan i chciałabym zrobić przecier wg Waszych rad ;:65 Mam jednak pytanie: jak nalezy pasteryzować przecier :?: :?: :?: ? Kiedy już włożę gorący do słoiczków, czy mam słoiki gotować, czy zostawić luzem, czy potrzymać w rozgrzanym piekarniku :?: :?: :?:

Każda wskazówka doświadczonej(-ego) kuchareczki(-a) forumowicza na wagę złota! :wink:

_________________
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
miras1
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 11 sie 2010, o 22:08 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 137
Skąd: Lubelskie

 1 szt.
Witam.
Niewiem czy mogę wstawiać linki do allegro więc podam tylko nr. aukcji (może admin mnie nie ;:14 ) :roll:
1182285541

Ja takiej maszynki używam od wielu lat i jestem bardzo zadowolony.
Polecam zalup czegoś takiego tylko koniecznie musi być metalowa obudowa anie jakiś tam plastik "MADE IN CHINA".
Życzę udanych przecierów.

Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 12 sie 2010, o 08:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3332
Skąd: WLKP
Do przecierow zadnych maszynek nie trzeba...wystarczy sparzyc pomidorki i przelać zimną wodą,skórka schodzi łatwo...potem na kawałeczki ,do garnka i rozgotowac ze szczyptą soli,cukru i gałazka selera albo lubczyka.Jesli są jakieś kawałki jeszcze mozna pzretrzec przez metalowe sitko.
Takim przecierem mozna zalewać malutkie pomidorki w słoikach i pasteryzowac chwilkę.Zimą wystarczy dodać tylko cebulke i śmietane i.....smakują jak świerze ;:138

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 56 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *