Kompostownik z recyklingu.Fotorelacja Ave.
Re: Kompostownik z recyklingu
A ja zrobiłam kompostownik też z desek z odzysku.Ponieważ było ich sporo to podpatrzyłam te kompostowniki drewniane sprzedawane w NOMI i zrobiłam taki sam.Bardzo łatwo zrobić i można go przenosić gdzie się chce. To taki składany kompostownik. Wszystkie deski zrobiłam równej długości taki kwadrat 1,5 m. Na końcach tych desek w odległości 5 cm robiłam rozcięcia grubośći desek .No i słada się go i przenosi gdzie się chce. Szybko i bardzo praktycznie
Cieszmy się z każdego dnia
Ewuniu ja ten Twój kompostownik mam ciągle w głowie... kiedys go zrobię
na razie podziwiam

na razie podziwiam
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izulku-Liskowaty, szykuj na przyszły rok materiał - jak zrobimy nalot na Rzeszów, to przy okazji machniemy Ci taki kompostownik 

-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratuluję pomysłu na kompostownik!!!! Super sprawa. Ja swojego M od roku proszę,żeby mi zrobił kompostownik,ale ciągle nie ma czasu-myślałam o takim murowanym,ale mało u mnie miejsca na takie stałe "Kompozycje",natomiast taki z palety - to super pomysł- szybko,łatwo,można przenieść w inne miejsce...materiał jest,a jak pokazałam wątek- jak się to robi-no cóż-pewnie jutro zacznie.
Dzięki za pomysł.
Pozdrawiam. Anna

Dzięki za pomysł.
Pozdrawiam. Anna
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetny kompostownik
Gdybym miał miejsce w ogrodzie, to sam bym sobie taki zrobił...

Gdybym miał miejsce w ogrodzie, to sam bym sobie taki zrobił...
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam! Chciałbym się podłączyć do tego tematu. Ja od dwóch lat mam kompostownik plastikowy. Posiada pokrywę zamykaną od góry. W tym że kompostowniku trzymam też dżdżownice kalifornijki no i nasze również dziczki które bardziej znoszą zimę. Oczywiście przy tych mrozach ostatnio -17 przynajmniej u nas to okrywam przeróżnymi gąbkami szmatami i tylko czym się da,bez materiałów które nie przepuszczają powietrza np. folia. Na szczęście nie zamarzło to wszystko w środku. Dzisiaj zajrzałem do środka no i oczywiście żyją tylko zaczynam powątpiewać które żyją dzikusy czy kalifornijki? Z tego co mi wiadomo to kalifornijskie są mniejsze i jakby bardziej czerwone to tyczy się wyglądu. No i oczywiście bardziej płodne i żarłoczne. Jest sporo b. cienkich jak niteczki dzieciaków czy to kalifornijki to też tego nie wiem. Mam w ogóle zrobić też kompostownik drewniany z desek taki rozbieralny jak ktoś już to opisał. Bo jednak to jest b. ekologiczny. Też pomyślałem o zabezpieczeniu przed zimą zwłaszcza mroźną. Podobno najlepsza jest warstwa ziemi i słomy. Zapraszam do dyskusji w tym temacie. Chętnie przyjmie każde porady- Zenon.
Pamiętajcie o ogrodach...
Jaką pajemnośc mają te dwa kompostowniki co zrobiłaś
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Kompostowniki mają taka wysokość, długość i szerokość jak palety - czyli około 100cmx100cmx100cm = 1m3pekinek pisze:Jaką pajemnośc mają te dwa kompostowniki co zrobiłaś
dobra robota!
ja swój kompostownik planuję zrobić z ocynkowanej blachy bo mam do niej nieograniczony dostęp
szukałem tylko info czy zrobić z odstępami między "deskami" czy z jednego arkusza. teraz już wiem - dzięki!
standardowa paleta euro (widzę że własnie takie użyłas do budowy) ma wymiary 800mmx1200mm
ja swój kompostownik planuję zrobić z ocynkowanej blachy bo mam do niej nieograniczony dostęp

standardowa paleta euro (widzę że własnie takie użyłas do budowy) ma wymiary 800mmx1200mm
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
pomysł Ewy zainspirował mnie do zrobienia czegoś takiego:

różni się głównie tym, że nie robilem drzwiczek, ale w jednej ściance deski wchodzą "na wpust, a poza tym to od razu podzieliłem na dwie komory.

różni się głównie tym, że nie robilem drzwiczek, ale w jednej ściance deski wchodzą "na wpust, a poza tym to od razu podzieliłem na dwie komory.