Jarmuż
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Jarmuż
Lekko obgotowuję i dodaję jajka. Taka jajecznica. Sól, pieprz, cebula i można dodać różne dodatki np grzyby, papryka, pomidory. Nic prostszego chyba nikt nie wymyślił.
Smacznego
Smacznego
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- aśka2006
- 500p
- Posty: 555
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury
Re: Jarmuż
Dziękuję za przepis - bardzo dobry - późno dziękuję bo nie zaglądam. Polecam jarmuż w surówkach mieszanych - pycha. Szczególnie teraz po przymrozkach.
Aśka
- kubus2015
- 200p
- Posty: 411
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodnie Mazowsze
Re: Jarmuż
Ja dodaję do wszelkich zup, np jarzynowej, albo z czerwonej soczewicy. Zwiększa wartości odżywcze, jako skarbnica karotenu i kwasu foliowego, smaczek też fajny
Kuba
- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Jarmuż
Jarmuż jest smaczniejszy po lekkim przemrożeniu, bo tak na świeżo ma lekką goryczkę, która nie wszystkim odpowiada
Pozdrawiam. Małgorzata
-
- 200p
- Posty: 233
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jarmuż
Zupa jarmużowa jest pyszniasta, ja liście oczyszczone z odrzuconymi grubszymi łodygami smażę z dodatkiem kilku szczypt soli, na koniec dorzucam kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę i miksuję, dorzucam do zupy, takiej zwykłej- warzywnej, pycha!
Ostatnio robiłam czipsy jarmużowe, widziałam je na wielu blogach anglojęzycznych, jednak mnie nie zachwyciły :/ choć dziecko jadło
Wykorzystałam je w inny sposób- zmieliłam upieczone liście najpierw w blenderze, potem w młynku do kawy i stosuję jako posypkę do ryżu, makaronu, sałatki, kanapki, można też dodać do zupy. W takiej formie bardzo mi odpowiada.
Ostatnio robiłam czipsy jarmużowe, widziałam je na wielu blogach anglojęzycznych, jednak mnie nie zachwyciły :/ choć dziecko jadło
Wykorzystałam je w inny sposób- zmieliłam upieczone liście najpierw w blenderze, potem w młynku do kawy i stosuję jako posypkę do ryżu, makaronu, sałatki, kanapki, można też dodać do zupy. W takiej formie bardzo mi odpowiada.
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2378
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Krakowem
Re: Jarmuż
A czy jarmuż musi być przemrożony na "polu", czy można go zebrać przed przymrozkami?
-
- 200p
- Posty: 233
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jarmuż
Generalnie radzą, żeby go przemrozić właśnie, ja nie czekałam, skubię w miarę potrzeb liście zaczynając od tych najniższych i nie czuję żadnej goryczki.
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 244
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Żerżeń (centralne Mazowsze)
Re: Jarmuż
Ostatnio trafiłem na zachęcający opis kapusty toskańskiej, inna nazwa kapusta czarna (cavolo nero). Czy to nie jest po prostu jarmuż?
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5428
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))
Re: Jarmuż
Spróbuje wrzucić do zupy - na to nie wpadłam. Ja najczęściej podgotowuję i robię z nim to, co ze szpinakiem - świetne spaghetti wychodzi, albo nadzienie do naleśników.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- 200p
- Posty: 233
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jarmuż
Jankiel, to jest również jarmuż, odmiana cavolo nero, ponoć pyszna, choć osobiście nie miałam okazji konsumować.Jankiel pisze:Ostatnio trafiłem na zachęcający opis kapusty toskańskiej, inna nazwa kapusta czarna (cavolo nero). Czy to nie jest po prostu jarmuż?
Zupy z jarmużem są pyszne, teraz jak jest po przymrozkach, wystarczy drobno pociachane liście (z wyciętym grubym nerwem) wrzucić do zupy na 5 min przed końcem gotowania, mile widziany czosnek w niemałych ilościach
Surówki z aktualnym jarmużem też są pyszne, robiłam przed przymrozkami i postanowiłam więcej nie robić, ale złamałam postanowienie i zrobiłam po przymrozkach, teraz robię przynajmniej 2 razy w tygodniu, pycha!
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5428
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie - strefa 6A ;-)))
Re: Jarmuż
A ja dzisiaj na obiad zrobiłam surówke z jarmużu (śmietana + czosnek + troszkę musztardy), a oprócz tego wrzuciłam drobno posiekane listki do duszonego mięsa z warzywami. Naprawdę dobre!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka