Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Zgadza się , niskie temperatury powodują rozpad miąższu , który staje się wodnisty , nawet jeśli potem owoce dojrzewają w cieplejszym pomieszczeniu . Oczywiście dwu , czy trzydniowe ochłodzenie po którym znowu są cieplejsze dni , jeszcze nie zaszkodzi , ale jak będą prognozy zimniejszych nocy na stałe , wtedy trzeba je zerwać jakie są .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
Dzięki, Kozulo za fachową poradę. O to mi chodziło. Nie mogę oprzeć się pokusie, żeby nie zadać Ci jeszcze kilku pytań, troszkę z innej beczki, ale też pomidorowej. Jaką odmianę byś poleciła do gruntu , wczesną, chyba najlepiej samokończącą się,gdyż wolno u mnie dojrzewają. Dodam, że mam trochę nietypowy gust smakowy. Otóż lubię pomidory..... kwaśne! Może nie jak ocet, ale jednak słodkie, łagodne mi nie odpowiadają. Czy skrót F1 oznacza, że nasiona sąmodyfikowane genetycznie? Pozdrawiam, Rosea.
Na temat nasion F 1 warto się zapoznać z poniższym linkiem.
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72078,3562638.html :o
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72078,3562638.html :o
- kozula
- Kontakt:
rosea pisze:Dzięki, Kozulo za fachową poradę. O to mi chodziło. Nie mogę oprzeć się pokusie, żeby nie zadać Ci jeszcze kilku pytań, troszkę z innej beczki, ale też pomidorowej. Jaką odmianę byś poleciła do gruntu , wczesną, chyba najlepiej samokończącą się,gdyż wolno u mnie dojrzewają. Dodam, że mam trochę nietypowy gust smakowy. Otóż lubię pomidory..... kwaśne! Może nie jak ocet, ale jednak słodkie, łagodne mi nie odpowiadają. Czy skrót F1 oznacza, że nasiona sąmodyfikowane genetycznie? Pozdrawiam, Rosea.
Samokończącej odmiany o zdecydowanym kwaskowatym smaku chyba nie mam , ale na pewno znajdzie sie coś w krzyżówkach ( wysokich ) . Kwaskowate przeważnie są te gdzie występuje Big Zebra , lub Copia . Łagodne mieszańce daje Dyno . Oryginalna Copia powinna u Ciebie dać sobie radę , wystarczy jak ją ogłowisz po 4 gronie . Jak będę zamieszczać listę odmian , będę podawać typ smaku w opisie , o ile go znam ( część krzyżówek to będzie randka w ciemno) .
Pozdrowienia , kozula .
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale moze znasz Aniu dobra, wczesna, samokonczaca sie odmiane ktora moglabys polecic? Tez mam problem z dojrzewaniem pomidorkowkozula pisze: Samokończącej odmiany o zdecydowanym kwaskowatym smaku chyba nie mam

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Kontakt:
Rybko , nie wiem czy gustujesz w malinówkach z zapachem pomidora ( bez ziemniaczanego posmaku ) . Takie coś mam częściowo wyselekcjonowane ( chyba ze trzy linie ) . Pomidory z tych nasion nie będą jeszcze identyczne , ale już w miarę podobne do siebie . Na nasiona wybrałabyś sobie osobnika o najlepszym smaku , który w następnych latach będzie coraz lepiej powtarzał cechy .
Czerwone samokończące miałam trzy odmiany przywiezione z Emiratów Arabskich . Smakowo wyszła taka porażka , że chyba trawa spod kosiarki jest lepsza . Nie wiem o co tym odmianom chodziło , czy o piaszczyste podłoże , czy o słońce , a może jedno i drugie .
Pomidory na nasiona patroszę codziennie , ale nadal mam opóźnienie .
Pozdrawiam , kozula .
Czerwone samokończące miałam trzy odmiany przywiezione z Emiratów Arabskich . Smakowo wyszła taka porażka , że chyba trawa spod kosiarki jest lepsza . Nie wiem o co tym odmianom chodziło , czy o piaszczyste podłoże , czy o słońce , a może jedno i drugie .
Pomidory na nasiona patroszę codziennie , ale nadal mam opóźnienie .
Pozdrawiam , kozula .
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- kozula
- Kontakt:
Kilka odmian wysokich tego typu jest , nie wiem tylko czy ktoś pakuje je w działkowe opakowania . Cenowo osiagalne powinny być z firmy Clause , w tej chwili nazwa odmiany mi wyparowała , ale jutro odszukam . Z amatorskich wysokich w tym typie nie udało mi się trafić na mięsistego , kształt miały , ale w środku zwykły sikacz .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
- kozula
- Kontakt:
Wysokie odmiany pomidorów w typie Limy to np. Yoga ( 130-150g) i Romana (100-120g) z firmy Western Seeds , Patrona z De Ruiter Seeds , Colibri z Clause ( mniej mięsista niż poprzednie ) . Niestety są to odmiany towarowe , sprzedawane w dużych opakowaniach . Czasem jednak można znaleźć odmiany towarowe konfekcjonowane dla działkowiczów .
Pozrdrawiam , kozula .
Pozrdrawiam , kozula .