Rododendrony chorują
Rododendrony chorują :(
Mam 2 okazy Percy Wiseman. To ich drugi sezon - w zeszlym roku nie było problemów. Od kilku tygodni zaczynają obsychać liscie (czernieją krawędzie). Nawóz wiosną - był.
Co to może być?
Co to może być?
przeczytałam wszystko - chyba jestem najblizej fytoftorozyErazm pisze:Przeczytaj też http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dodendrony

pH gleby jest idealne - zmierzylam przed chwila - po deszczu - w ok. 5.
Po południu wrzucę zdjęcia
Kasia
Rododendrony chorują
Coś trawi moje rododendrony - mam je drugi rok, w zeszłym roku nie było żadnych problemów. Sprawdzałam dzisiaj pH gleby - jest ok. 5, więc ok..
Zobaczcie sami
(

Zobaczcie sami

Kasia
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewidentne , mocno zaawansowane zmiany grzybicze !
1. Oberwij i zniszcz wszystkie porażone liście.
2. Wykonaj oprysk preparatami przeciwgrzybicznymi, stosując najlepiej 2-3 różne na przemian, w odstępach tygodniowych.
3. Doglebowo można podlać preparatem Aliette 1x
4. Obejrzyj także pędy krzewów- jeśli schną, są ciemno brązowe, a po przecięciu tkanka jest sczerniała- to może być
fytoftoroza ( raczej nieuleczalna
)
Więcej o Rododendronach ich chorobach i pielęgnacji zobacz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dodendrony
1. Oberwij i zniszcz wszystkie porażone liście.
2. Wykonaj oprysk preparatami przeciwgrzybicznymi, stosując najlepiej 2-3 różne na przemian, w odstępach tygodniowych.
3. Doglebowo można podlać preparatem Aliette 1x
4. Obejrzyj także pędy krzewów- jeśli schną, są ciemno brązowe, a po przecięciu tkanka jest sczerniała- to może być
fytoftoroza ( raczej nieuleczalna

Więcej o Rododendronach ich chorobach i pielęgnacji zobacz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dodendrony
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Porażone liście i tak nie wyglądają najefektowniej...lepiej je oberwać i odczekać aż roślina wypuści nowe z tzw. pąków uśpionych. Ale to Twoje rośliny, więc decyzja należy do Ciebie . Ja 2 tyg . temu oberwałam wszystkie(!) liście z wierzby -były szare i kompletnie porażone rdzą, którą złapały ,gdy sobie byłam na urlopie...Zostały same gołe gałązki. dziś wypuszczają już nowe listki i zaczyna to lepiej wyglądać .
A czy rododendron posiada pąki uśpione? Stare rododendrony (i to ich problem) mają jedynie liście na końcach gałęzi i nie widziałem by wypuścił jakiegokolwiek nowego liścia ze zdrewniałej gałęzi. Azalie i wierzba z przykładu, owszem.Ewelina pisze:...aż roślina wypuści nowe z tzw. pąków uśpionych...
Michał
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Z moich obserwacji wynika ,że posiada.
- sama "przerabiałam"grzybicę na rododendronie , usunęłam porażone liście i...na gałązkach pojawiły się nowe. Dziś to jeden z piękniejszych rododendronów w moim ogrodzie...a że stare rododendrony są od dołu ogołocone to też nie do końca prawda- wszystko zależy od pielęgnacji i sposobu ich prowadzenia. Ze zdrewniałych gałązek już raczej niewiele wyrośnie, ale rozmawiamy o niewielkich, kilkuletnich roślinach,których pędy są jeszcze witalne.

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Michale , tytułem uzupełnienia: to dzisiejsze zdjęcia dolnych gałązek mioich rododendronów, jak widać częściowo ogołoconych i ...zdrewniałych. Popatrz sam- wypuszczają listki z PĄKÓW UŚPIONYCH !Oldmike pisze:A czy rododendron posiada pąki uśpione? Stare rododendrony (i to ich problem) mają jedynie liście na końcach gałęzi i nie widziałem by wypuścił jakiegokolwiek nowego liścia ze zdrewniałej gałęzi. Azalie i wierzba z przykładu, owszem.Ewelina pisze:...aż roślina wypuści nowe z tzw. pąków uśpionych...
Michał