Moja domowa piekarnia - AnaKa
- basga
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki dziewczyny-powiem nieskromnie,że jest pyszny,właśnie zajadam z masłem solonym!
Miąższ jest taki bardziej plastyczny niż w takim typowo drożdżowym.Dodam,że nic mi wcześniej nie wyrastał,po prostu wrzuciłam wszystko do automatu i nastawiłam 3,5 godzinny program,to wszystko.Część zakwasu zostało i będę go prowadzić z codzienną "dokładnością",czyli wody na oko,mąki na oko-tak robiłam przez tydzień. :P Tylko ...co ja zrobię z zapasem suchych drożdży? 
- FIGA

- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu ja wiem coś takiego teflonowego, czy plastikowego szukasz
takie jak ten na filmiku ma :P
Gdzieś do czegoś mi coś takiego kiedyś kiedyś dodali do jakiegoś miksera > to może w tych sklepach z uszczelkami, trzepaczkami... gdzieś się trafi
Tylko teraz gdzieś zniknęły te firmowe sklepy
na Obywatelskiej kiedyś był Zelmera > tylko jakoś tam nie mam po drodze 
Gdzieś do czegoś mi coś takiego kiedyś kiedyś dodali do jakiegoś miksera > to może w tych sklepach z uszczelkami, trzepaczkami... gdzieś się trafi
Tylko teraz gdzieś zniknęły te firmowe sklepy
-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Basiu, ja na początku nie skojarzyłam,że Ty w maszynie pieczesz
Widać,że tyle czasu mu wystarczyło, bo zakwas był mocny.Dobrze,że podgoniłaś zakwas cukrem i drożdżami., bo inaczej słabo by było.
No to masz pierwszy chlebek za sobą. Teraz do dzieła
Kasiu, coś takiego od jakiejś maszyny AGD nawet mam, ale jest za małe
Muszę znowu ruszyć na poszukiwania.Może się uda 
Widać,że tyle czasu mu wystarczyło, bo zakwas był mocny.Dobrze,że podgoniłaś zakwas cukrem i drożdżami., bo inaczej słabo by było.
No to masz pierwszy chlebek za sobą. Teraz do dzieła
Kasiu, coś takiego od jakiejś maszyny AGD nawet mam, ale jest za małe
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- lvlidnight
- 200p

- Od: 28 paź 2008, o 19:16
-
Anaka

Nie mam pomysłu, gdzie to można kupić
Pytałam w różnych z gospodarstwem domowym i nikt nie widział i nie słyszał
Pytałam w różnych z gospodarstwem domowym i nikt nie widział i nie słyszał
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- lvlidnight
- 200p

Basiu,
Cudny ten chlebuś, ładniejszy niż mój "gniot", choć goście skonsumowali i chwalili.
Twój taki wyrośnięty, aż chce sie spróbować.
Mój zakwasik pachnie tak jak się spodziewałam (podobnie jak zakwas na żurek- pamiętam jak moja babcia robiła) i podrósł troszkę.
Mam nadzieję, że chlebuś będzie pyszny ;:8
Cudny ten chlebuś, ładniejszy niż mój "gniot", choć goście skonsumowali i chwalili.
Twój taki wyrośnięty, aż chce sie spróbować.
Mój zakwasik pachnie tak jak się spodziewałam (podobnie jak zakwas na żurek- pamiętam jak moja babcia robiła) i podrósł troszkę.
Mam nadzieję, że chlebuś będzie pyszny ;:8
Pozdrawiam,
lvlonika
lvlonika
- lvlidnight
- 200p

-
Anaka

Twój też taki będzie. Przecież wszystkie tu trzymamy kciuki
Axela, pokaż swój wypiek
Axela, pokaż swój wypiek
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- lvlidnight
- 200p

- lvlidnight
- 200p

Anaka dziękuję za świetny temat bo od niego się zaczęło
mój pierwszy w życiu chlebek wyszedł pyszny! co prawda przypieczony bo eksperymentowałam z piecykiem elektrycznym i pod koniec włączyłam nie potrzebnie górną grzałkę ... dopiekałam go po prostu o te 8-10min za dużo... (zapatrzyłam się na piękny chlebek Basgy
ale smak...zajadałam się o 23.00 ze smalczykiem rozsmarowanym jeszcze na ciepłej kromeczce
mój luby powiedział że tak dobrego chleba jeszcze nie jadł i będziemy piekli je często 
także dzięki za stronę, będę tu zaglądać częściej
mój zakwas już pracuję na następny chlebek. mam nadzieję że z każdym będzie jeszcze smaczniejszy..
pozdrawiam serdecznie

także dzięki za stronę, będę tu zaglądać częściej
pozdrawiam serdecznie

- basga

- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale udany chlebuś!Brawo,zgłodniałam!
Ja swoje z automatu wstawiam na kilka minut do gorącego piekarnika bo wierzch jest blady.Ale taki na zakwasie jest wiele smaczniejszy od robionego na drożdżach.A jak przechowujecie taki chleb?Ja kiedyś włożyłam do foliówki i na 3 dzień zaczął mi pleśnieć.
Ale rzadko wytrzymuje do 3 dnia. :P
wydaje mi się że najlepiej w papierowej torebce bo w foliowej się nie powinno ale to fakt mojego już właściwie nie ma
więc o trzeci dzień się nie martwie 
troszkę dziś już póżno ale chodzi za mną następny chlebek, ze słonecznikiem i siemieniem lnianym...zakwas pracuje ...hmmm chyba podjadę do sklepu zakupić ziarna i wyrobie na wieczór to będzie na rano
u mnie w domu zimno, nie ma sezonu jeszcze grzewczego, długo szukałam ciepłego miejsca aż znalazłam ..stawiam zakwas na dvd i dekoderze które dają ciepełko
polecam 
troszkę dziś już póżno ale chodzi za mną następny chlebek, ze słonecznikiem i siemieniem lnianym...zakwas pracuje ...hmmm chyba podjadę do sklepu zakupić ziarna i wyrobie na wieczór to będzie na rano
u mnie w domu zimno, nie ma sezonu jeszcze grzewczego, długo szukałam ciepłego miejsca aż znalazłam ..stawiam zakwas na dvd i dekoderze które dają ciepełko