Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu fajnie wygląda taki kosz pełen pomidorów .
zakupy super ,jeżówka biała ciemiernik czerwony w przyszłym roku pięknie będą kwitły .
Jeżówki szczególnie długo ,moje jeszcze do teraz kwitną a kupowałam ze 2 miesiące temu już prawie przekwitnięte .
Genia
Awatar użytkownika
anusia1111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 wrz 2009, o 14:02

Post »

Czy ktoś może mi powiedzieć jak nazywa się ten biały kwiat na ostatnim zdjęciu? Urzekł mnie swoim wyglądem :)
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Anusiu - to malwa :)
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jeszcze kolorowo u Was :lol: Zakupy świetne :shock: :D a to żółto-zielone to też mam (chyba to samo) ale nie wiem co to jest :? już szukałam,pytałam....może u Cibie ktoś poda nazwę :wink:
Poza tym dalej ślicznie i ...smacznie..... :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Taduszu pięknie jeszcze u Ciebie w ogrodzie i wcale nie widać tam jeszcze jesieni.....
Pomidorki mniam , mniam
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Ale z Ciebie perfekcjonista Tadeuszu.!Bardzo pięknie rosną Ci krzewy,moje dużo wolniej ,bo i gleba gorsza i sucho
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Piękne te kwiaty, tylko co jest na 4 pierwszych zdjęciach?
Widzę, że masz dużo pomidorów, a masz przepis na pomidory suszone w oleju z przyprawami?
Mogę podać - pyszne ;:92
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Obrazek
Jest to bylica ,,ORIENTAL LIMELIGHT,,
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Bylica grrrrr - toż to chwast :) hihi podobnie jak nawłoć kanadyjska :) wiem coś o tym bo rosło to wszędzie w moim ogrodzie jeszcze w tamtym roku i na wiosnę musiałam wszystko kopać i wybierać... na szczęście pozbyłam się tej dżungli raz na zawsze :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu mnóstwo pięknych letnich kolorów w Twoim ogrodzie :D Zakupy świetne, piękne dorodne sadzonki, i ciekawe rośliny :D Pomidorów w szklarni zatrzęsienie, i zbiór w koszu obfity :D
sylwekw

Post »

Tadeuszu ... dopiero teraz trafiłem do Twojego ogrodu i bardzo żałuję ... że dopiero teraz .... trzy części to dużo do odglądania ale Twój ogród wart jest tego aby tu dłużej zagościć.

Gratuluję i zazdroszczę.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeusz-niestety racja bylica orientalna Oriental Limelight Artemisia vulgaris aurea variegata, bardziej stosowna do czarów-wiesz te skoki przez ognisko w pasie z bylicy w noc świętojańską jak do ogrodu, bo się bardzo rozrasta. Na Forum ma już swoją stronkę.

Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Jest ekspansywna na dobrym stanowisku, ale w ogromnym ogrodzie Tadzia to chyba nie problem. Ładne zakupy!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MAGDO- dziękuję za odwiedziny, mieczyki kwitły ( właściwie, to jeszcze kwitną) w tym roku wyjątkowo długo. Cebulki jeszcze tkwią w ziemi, wykopię je dopiero po przymrozkach, na razie niech "nabierają wagi" w ziemi. Moczenie ich w grzybobójczym środku przed zimą na pewno im nie zaszkodzi. Co do bylicy znajdzie się dla niej miejsca w naszym ogrodzie.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, pomidorów mamy w tym roku wyjątkowo dużo, jak na tę porę roku, w ubiegłych latach, już zaczynały chorować na potęgę. Na targu zawsze można wypatrzyć coś ciekawego i niedrogiego, oczywiście, wczoraj, też coś musiałem wypatrzeć, ale o tym następnym razem.

ANUSIU- dziękuję za odwiedziny, zgadza się , jak napisała EWA, jest to malwa, a właściwie, to jeszcze kwitną pojedyncze kwiaty malwy na odnogach właściwego pędu malwy. Takim długo kwitnącym pędem malwy jest pokazany na zdjęciu niżej już pojedynczy kwiat:

Obrazek

EWO,EWADZ- dziękuję za odwiedziny i za wyjaśnienie wątpliwości ANUSI. takich pojedynczych kwitnących kwiatów, które dawno powinny skończyć kwitnienie jest więcej .

GRAŻKO- dziękuję za odwiedziny, to "żółtozielone" już zostało rozszyfrowane (Jest to bylica ,,ORIENTAL LIMELIGHT,,), ponoć jest to bardzo ekspansywna roślina, znajdę dla niej takie miejsce, gdzie będzie mogła zdobywać nowe tereny.

RENATKO- dziękuję za odwiedziny, z jesieni, to u nas widać ( jak na razie) tylko zimowity, ale jak można mówić o jesieni, gdy kwitną jeszcze mieczyki i wiele w pełni letnich kwiatów.

EWO F- dziękuję za odwiedziny,dziękuję za uznanie, trochę na wyrost powiedziane słowo "perfekcjonista ". Nasza działka jest w starorzeczu, jest tam bardzo dobra ziemia naniesiona przez rzekę podczas powodzi, ponadto jest dużo wilgoci ( ale nie za dużo), stąd ładnie roślinki rosną.

Jedynym problemem, z jakim muszę się uporać, to ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami, ostatnie lata pokazały że bez tej ochrony, nie byłoby tak ładnych roślin w ogrodzie, tę ochronę ograniczam do minimum, ale bez niej się nie obejdzie.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny , pierwsze zdjęcie jest do tej pory nie rozpoznane, wertowałem różne podręczniki ogrodowe, lecz nie natrafiłem na zdjęcie tej rośliny, podejrzewam że kupiłem ją razem z tygrysówką, bo razem z nią rośnie.
Obrazek Obrazek

Drugiej rośliny nie znam, jest to roślina jednoroczna, i co roku , już od wielu lat się sama wysiewa niezależnie, czy zima jest lekka, czy mroźna

. Obrazek

Trzecim kwiatem są floksy, kupiliśmy je na targu w maju i od tamtej pory kwitną jak najęte , nic a nic nie zmniejszają intensywności kwitnienia, nie potrzeba im również usuwać przekwitłych kwiatostanów, by dalej kwitły.

Obrazek

Na czwartym i piątym zdjęciu są gazanie , też kupione na targu.

Pomidory, głównie wykorzystujemy do bezpośredniego spożycia.

JOLU- dziękuję za odwiedziny i za rozpoznanie rośliny. Uwzględniając jej urodę i ekspansywność, postaram się znaleźć dla niej odpowiednie miejsce w ogrodzie.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie i plonach ogrodowych.

SYLWKU- dziękuję że trafiłeś do naszego ogrodu. Nasz ogród jest w miarę młodym ogrodem i dopiero go urządzamy. Wcześnie była tylko łąka, tak że, wszelkie prace wykonywaliśmy sami, nic nas nie ograniczało w naszych zamierzeniach.

Główny celem podczas budowy ogrodu było by nasze wnuki ( jeszcze wtedy ich nie było na świecie) czuły się w nim świetnie . Zapraszam do wcześniejszych wątków ogrodowych, tak przedstawiłem szczegółową historię budowy ogrodu, trochę zdjęć archiwalnych.

EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny i za informacje o mojej świeżo zakupionej roślinie. Z ciekawością obserwuję Twoje zmagania, co mogłem, to zrobiłem, życzę powodzenia.

ASIU- dziękuję za odwiedziny, zapewniam Cię że dla tej rośliny, no i innych znajdzie się miejsce w ogrodzie.

Dzisiaj zdjęcia tych roślin które mimo jesieni , wnoszą jeszcze ciepło letnie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Tadeuszu,ja chce wtrącić się do roślin nie rozpoznanych,wydaje mi się ze drugą roślina jest szałwia powabna,występują w rożnych kolorach...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”