Witam wszystkich ciepło
Gieniu - zapewniam Cię, że nie ma w tym żadnej przesady - tylko nieliczni na tym forum zbierają nagrody za swoje ogrody. A poza tym to subiektywne odczucie - bardzo podoba mi się Twój ogród.
Aniu i Halinko, Wystawa Kwiatów i Ogrodów w Chorzowskim Parku Rozrywki (a konkretnie w hali Kapelusz) jest organizowana dwa razy do roku: wiosną i jesienią. Najbliższa powinna być w okolicach maja przyszłego roku - może uda nam się jakoś umówić i tam spotkać
Cynthio i Jolu, Było dużo pięknych roślin w bardzo przystępnych cenach, ale ja ograniczyłam się do cebul tulipanów w kolorach fioletowym i żółtym z postrzępionymi płatkami, ale nie miałam nic do pisania i nie spisałam odmian

(mniej więcej po 1,5/szt). To będzie moje pierwsze podejście do cebulowych, więc jak się uda, wiosną uraczę Was fotorelacją
Leszku, ziemię na wrzosowisku wybrałam i wypełniłam mieszanką ziemi do wrzosów z kwaśnym torfem, potem wąż kroplący, agrowłóknina i po posadzeniu roślin 10 cm średnio grubo mielonej kory.
Majeczko - najbardziej podoba mi się ta kompozycja z wrzosów - różne odmiany w rzędach wzdłuż siebie - tworzą śliczne łuki - jak na zdjęciu z wystawy. Bardzo podobałoby mi się to na wrzosowisku, ale teraz już jest musztarda po obiedzie. Natomiast ogarnęło mnie chciejstwo po tej wystawie na klon palmowy - bordowy z cieniutkimi listeczkami - im cieńsze tym lepsze - jest bajeczny.
Witam
Pestko, Stasiu i Marzenko - cieszę się, że do mnie trafiłyście.
Marzenko - clematisy różnie reagują na słońce - to zależy od odmiany - na karteczce przy roślince będzie pisało jakie stanowisko preferuje, ale jest jedna zasada: głowa w słońcu, nogi bezwzględnie w cieniu (najlepiej zasadzić w okolicach podstawy coś niewysokiego co zacieni spód rośliny: trzmielinę, borówki, lawendę lub clematisy bylinowe - wybór jest ogromny). Moje rosną wzdłuż płotu z ekspozycją północno - zachodnią z wężem kroplącym pod korą i lawendą u podstawy.
Zdjęcia dla wszystkich moich miłych gości:
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...