Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ta irga była super... hehe ja się przyznaję będę małpował :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie taka spiralka. Sprawia wrażenie, jakby była gotowcem, być może można takie coś kupić.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja też mam wrzosy sadzone w tamtym roku i wcale tak nie wyglądają.. :cry:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

AniaDS pisze:ja też mam wrzosy sadzone w tamtym roku i wcale tak nie wyglądają.. :cry:
To może to podsikiwanie kota pomogło? :shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale powiedz, nawoziłaś je? Ja trochę sypnęłam. Zresztą wydaje mi się, że to kwestia odmiany. Te rozłożyste, m.in. białe, są mniejsze (niższe), za to te o czerwonych kwiatkach (takich różowo-czerwonych) to wielkoludy (wybijają strasznie do góry).
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach, dziś ścięłam przekwitniete kwiatostany lawendy różowej, bo ją wreszcie na miejsce docelowe sadziłam (na miejsce jednego z Falstaffów, który poszedł do borówkowa - różykowa). Przyszło mi do głowy, żeby wyłuskać nasionka, i tak siedziałyśmy sobie z dziewczynkami na tarasie i wydłubywałyśmy :D Mam zamiar wysiać je pod koniec zimy, żeby jeszcze trochę je przemroziło. Ciekawe, jaki kolor będą mieć kwiaty :roll:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

O kurczę... ciekawe, czy się uda :roll:
Podobno trudno się ją hoduje z nasion...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gorzata76 pisze:O kurczę... ciekawe, czy się uda :roll:
Podobno trudno się ją hoduje z nasion...
Mówisz o kiełkowaniu, czy że tę różową akurat trudno? Bo ta zwykła jest prosta w uprawie jak drut :wink: Tylko trzeba ją przeziębić po wysianiu :lol: Ja w zeszłym roku siałam zwykłą, jakoś w połowie wiosny, i w tym roku kwitła.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz :roll: a ja się naczytałam, że raczej tylko przez ukorzenianie sadzonek...
Różowej jeszcze nie mam... białej zresztą też :lol: chyba, że to nieszczęście, które mi się mozolnie z zakupionej w necie sadzonki gramoli, kiedyś objawi któryś z tych kolorów :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, ta różowa (przynajmniej moja) jest taka bardzo blado różowa. Szczerze mówiąc myślałam, żę będzie bardziej widać ten koloe, no ale połączę ją z fioletową, to powinno być ok.

Zakręciły mnie te róże, które zamówiłaś, myślę o tej morelowej i Bonice, do posadzenia na przemian wzdłuż podjazdu do garażu :roll: ;:164 A miałam już nic więcej nie kupować :evil: Jutro policzę, ile tam potrzeba, bo jest chyba 7 m do ogrodzenia.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze: Zakręciły mnie te róże, które zamówiłaś, myślę o tej morelowej i Bonice, do posadzenia na przemian wzdłuż podjazdu do garażu :roll: ;:164 A miałam już nic więcej nie kupować :evil: Jutro policzę, ile tam potrzeba, bo jest chyba 7 m do ogrodzenia.
:shock: :shock: :shock:
Domiś... a potem przez całą zimę rodzynki będziesz wsuwała :lol: :lol: :lol:
Ze swoich winogron, oczywiście...

Chociaż... ze trzy na metr... razy siedem... plus koszty przesyłki... to raptem... ok. 130 zł...
Eeee... to nie tak źle :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:lol: :lol: :lol: Za małe plony niestety :cry:

Ale nie jest tak źle, bo one by były w jednym rzędzie, co metr pewnie. Ale tam ma być jeszcze takie przejście między podjazdem a ścieżką, więc nie wiem, jaki kawałek by został obsadzony :roll: Muszę to obejrzeć dokładnie. Najchętniej poczekałabym do wiosny, ale trochę się martwię, czy będą wtedy jeszcze te róże :roll:

A po obu stronach lawenda, czyli klasycznie. Ma być porządnie, stonowanie, a nie każda róża w innym kolorze (tak będzie w zakątku borówkowym).
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Domiś - Bonica jest stosunkowo łatwo dostępna, u nas w centrach ogrodniczych bywa i jesienią i wiosną. Rzeczywiście bardzo nadaje się na takie nasadzenia wzdłuż ścieżek, chodników, podjazdów itp.

Naprawdęudaje Ci się rozmnożyć lawendę z nasion? :shock: ja już nie próbuję... a moja koleżanka doznałą wręcz traumy, kiedy zachęcona przeze mnie do uprawy roślin jednorocznych, na pierwszy ogień wzięła (nieświadoma!) właśnie lawendę ;-) Od tego czasu na sam widok torebki z nasionami krzyżuje palce :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też myślę, że nie będzie problemu z zamówieniem tych róż na wiosnę. To dość popularne odmiany. Ale co ja słyszę - miałaś skończyć z zamawianiem róż, miały być iglaczki...
A może by tak pozamawiać różne odmiany róż ale w tej samej tonacji kolorystycznej :lol:
W każdym razie połączenie róży z lawendą to prawdziwa, piękna klasyka. Wysiewasz lawendę?
Mi pięknie skiełkowała, a po jakimś czasie nie wiedzieć czemu zaczęła marnieć...

Dominiko czy zajrzysz do mnie aby zobaczyć, co za grzyb się pojawił na Marszałku?
Czym go zwalczyć?
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym chciała u Flasha zamówić - bo cena jest bardzo zachęcająca, a sadzonki podobno świetnej jakości (normalnie to roślin nie kupuję na All.) Czyli Bonica i Pirouette prowadzona jako krzew, nie jako pnąca. Obie kwitną obficie, i kolory pasują.

Lawendę wysiewałam 2 razy - ale drugi raz z lenistwa nie przesadziłam na czas, i zapomniałam o podlewaniu, więc część zmarniała :oops: Trzeba tylko wrzucić nasiona do lodówki (zmieszane z wilgotnym piaskiem. Mi wykiełkowały w lodówce, bo o nich zapomniałam :shock:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:shock:

ja obcięłam lawendzie wierzchołki i wsadziłam obok, póki co żyją.... :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”