
Justynko notuj kochana.

Co do octu to najważniejsze są gniazda nasienne no i skórki.
Zagotuj 4 szklanki wody dodaj 2 łyżeczki cukru i ciepłą zalewą całość zalej i zakręć.
22. Gołąbki z siekanej kapusty.
Ja robię więcej i co zostanie zagotowuję w słoikach na potem.

Składniki:
1 kg kapusty białej posiekanej,
1 szklanka ryżu,
1/2 kg mielonego mięsa,
3 jajka,
2 cebule,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
słoiczek przecieru np z Pudliszek (najlepszy jest sok z własnych pomidorów),
2 litry rosołu....jeżeli z kostek to 2 kostki,
tarta bułka
Kapustę posolić i odstawić.
Na rozgrzany olej na patelni wsypać ryż i mieszać aż się zrobi lekko rumiany.....przełożyć na miskę, w której będzie się łączyło wszystkie składniki.
Drobno pokroić cebulkę i zrumienić......do miski.
Teraz wszystko połączyć, uformować-dociskać bo trochę się rozwala, obtoczyć w bułce tartej i na patelnię.

W większym garnku wyłożyć dno liścimi kapusty i układać gołąbki (ja miałam dwie warstwy) zalać rosołem połączonym z przecierem pomidorowym i dusić godzinę na wolnym ogniu.

Życzę smacznego.

Ela Halżbiytka
