Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

WitajTadeusz Kwiatki mam u siebie ale takich pomidorków i papryk nigdy nie miałam ,aż ślinka leci żeby się poczęstować .
Piękne zimowity ja je najbardziej lubię jak są właśnie takie ,jeszcze się nie przewracają
Genia
Mała Ogrodniczka

Post »

Tadeuszu, goszczę w Twoim przepięknym ogrodzie po raz pierwszy. Wspaniała przestrzeń i niesamowicie zadbana. Już sobie wyobrażam ile pracy Ty i rodzina musicie włożyć w to, żeby ogród tak wyglądał. No i widać, że młode pokolenie czuje się u Ciebie rewelacyjnie :D

Na jednym ze zdjęć zauważyłam coś, co rośnie i u mnie. Niestety nie wiem jak się nazywa:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d90 ... 1eaf8.html

Oświeć mnie proszę, cóż to takiego? :oops:
Awatar użytkownika
anusia1111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 wrz 2009, o 14:02

Niesamowity ogród

Post »

Tadeuszu. Jestem po wrażeniem Twojego ogrodu. Zafascynował mnie każdy jego metr. Ze względu na swój młody wiek jestem kompletnym laikiem i amatorem w tej kwestii. :oops:
Kilka dni temu udzieliłeś mi rady jak skutecznie usunąć perz,a dzisiaj przez przypadek zobaczyłam Twój ogród na tym właśnie wątku. Skusiłam się pozostać tutaj chwilę i zostawić swój pozytywny komentarz. Zasługujesz na niego. Ogród jest bajeczny i tętni życiem,a trawnik taki o jakim właśnie marzę.. mam cichą nadzieję że kiedyś może za parę lat mój będzie wyglądał równie pięknie jak Twój bo jak na dzień dzisiejszy na mojej działce znajduje się sam perz. :( Pozdrawiam serdecznie.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Pięknie się trzymają pomidory u Was,u mojej mamy już choroba zaatakowała(ja niestety nie sadze)...Być możne kupujemy od tego samego sprzedawcy,który u nas handluje na targu,roślinki mają ze szkółki znajdującej się w Rakszawie ...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeuszu,żałuję,że z różnych nie ode mnie zależnych powodów nie widziałam Rancza Nokły naocznie. Czy mógłbyś kiedyś dać plan?
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu czy mogę zapytać co to za krzew na dziewiątym zdjęciu :roll: pytam się bo wydaje mi się że taki sam rośnie u mnie na dole na łące :roll:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu-Nokły z kosmosu są super! Dziękuję bardzo.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, w takim razie zapraszam na piękne pomidory, te na zdjęciu, córka zabiera dzisiaj do pracy ( mieszka i pracuje w Lublinie).

Obrazek

Zimowity dopiero zaczynają kwitnienie, mamy ich już dużo w ogrodzie, a tak niedawno się kilka posadziło.

MAŁA OGRODNICZKO- bardzo nam miło gościć Cię w naszym ogrodzie, na naszym wątku , niewiele piszę, dużo za to jest zdjęć z ogrodu. Zapraszam do 1, i 2 części naszego wątku.

Pokazana na zdjęciu roślina to rozwar, oprócz takiego koloru mamy jeszcze różowe i białe rozwary.

Obrazek Obrazek

Dziękuję za ciepłe słowa o naszym ogrodzie.

ANUSIU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, ogród nasz jest duży i dużo mamy z niego zdjęć na naszym już trzeciej części wątku. Z trawnika jestem dumny, wymaga dużo pracy ale zadbany potrafi być nie mniej piękny niż najpiękniejsze kwiaty.

Wydaje się że wystarczy posiać trawę i już cieszyć się pięknym trawnikiem, a prawda jest taka że jest to najbardziej pracowite zajęcie w ogrodzie. Jestem przekonany że stosując porady zawarte na tym Forum ( ja w tym temacie też wiele napisałem), szybko doczekasz się pięknego trawnika, czego Ci życzę. Zapraszam do kolejnych odwiedzin.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, u nas nie widać końca pomidorów, dużo jest dojrzałym, na bieżąco je spożywamy a jeszcze więcej jest dużych, ale zielonych owoców, oby jeszcze ciepło było, to może część z nich dojrzeje.

Na naszym targu z Waszych stron sprzedaje roślinki małżeństwo w wieku około czterdziestki, bardzo przyjemni ludzie , od nich kupiłem wiele roślin.

EWO- dziękuję za odwiedziny , jak mogłem to starałem się zaspokoić Twojej ciekawości, umiejętnie operując GEOPORTALEM można zajrzeć na każe podwórko i sprawdzić kto, komu wszedł w szkodę.

JOLU dziękuję za odwiedziny , na zdjęciu znajdują się ozdobne( o tej porze roku) owoce trzmieliny pospolitej:
http://www.ogrodniczy.eu/product/id/284 ... -pospolita

Rośnie ona u mnie nad rzeką w wielu miejscach, o tej porze roku jej owoce wyglądają pięknie, liście też się pięknie jesienią przebarwiają. Owoce trzmieliny, jako pierwsze znikają zjedzone przez ptaki.

Jak zwykle, w czwartek , na targu dokonałem roślinek, tym razem bylin, sprzedawca, tłumaczył mi nazwy roślin, ale , w moim wieku , pamięć jest dobra, lecz krótka. Oto co kupiłem:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Słoneczna pogoda zmobilizowała mnie do podpatrywania życia w stawie, oto co zaobserwowało oko aparatu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Tadeuszu cudne fotki i te pomidorki niam niam ;:8

Fajnie tak podpatrywać życie w stawie, zawsze można zobaczyć wiele ciekawych rzeczy :roll: ale żółwie :shock: też tam są ?
Czytałam kiedyś że żółwie u nas nie mają szans aby przetrwać zimy, chyba że pod wodą idzie jakaś rura z elektrociepłowni :roll:
Tadeuszu no chyba że top są Twoje żółwie :lol:

Zakupy super :!:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Tadeuszu, wpadam do Twojego ogrodu regularnie, zawsze podziwiam Twoje Ranczo, nooo ... nie zawsze pozostawiam ślad :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu-ale zakupy na targu,co za dorodność, ta biała jeżówka to będzie pełna?Podobają mi się krasiate liście tego z pytajnikiem, nie wiem co to jest ale urodziwe.
Mała Ogrodniczka

Post »

Tadeuszu, bardzo dziękuję, rozwary prześliczne :P
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Robisz smaku tymi pomidorami. Zgodnie z Twoimi przewidywaniami pomidory pod chmurką nie przetrwały próby.
Zostały tylko niezawodne, choć Twoim zdaniem "kartoflaki", czyli tzn. "podścianówki". Ale dla mnie dobre i to.
Po raz kolejny przekonałam się, że lepiej posadzić niedużo, bo mniej szkoda pracy, gdy nie wyjdzie. :wink:
Te Twoje zakupy, to będziemy chyba rozpoznawać po kwiatach, słoneczniczek szorstki - nie miałeś??????,
przecie sadzonki tak łatwo zrobić, zresztą same się namnażają - nie wiedziałam.
Nasiona Twoich sasanek oznaczyłam stronami świata, najwięcej jest "zachodnich" :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

JOLU- dziękuję za odwiedziny, ja też myślałem że pierwszej zimy w stawie żółwie nie przeżyją, minęło już 5, czy 6 zim, a żółwie nadal wiosną pojawiają się na stawie i za nic mają nasze srogie zimy. Zaręczam, że elektrociepłowni nie ma w pobliżu i moim żółwiom ( dwa- czerwonolice) nie straszna zimna woda zimą.

HALINKO- dziękuję za odwiedziny, cieszy nas to że lubisz zaglądać do naszego ogrodu.

EWO- dziękuję za odwiedziny, nie wiem czy jeżówka będzie pełna, na pewno ma kwitnąć na biało. To "krasiste" ma nie kwitnąć, urodą ma ją być te "krasiste" kolory.

MAŁA OGRODNICZKO- dziękuję za odwiedziny, cieszę się że mogłaś poznać kilka kwiatów z naszego ogrodu, nie ma ich zbyt dużo, większość roślin w ogrodzie to gatunki i odmiany drzew, krzewów i iglaków.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, to ja się muszę martwić co zrobić z pomidorami, by nie wyrzucić na śmietnik, a Ty zadowalasz się "kartoflakami". Dobrze że w niedzielę odwiedził mnie kolega z liczną rodziną dzieci i wnuków, ja pozbyłem się dwu skrzynek z pomidorami , a on zadowolony że rodzina przez tydzień lub dwa będzie żyć samymi pomidorami. Mimo wszystko zapraszam , pomidorów jeszcze "moc"

Mimo że jesień za pasem, zimowity kwitną na potęgę, w ogrodzie ciągle jeszcze lato i kwitną różne rośliny. Okazało się że N/N roślina jest długotrwałym kwiatem, a do tego wśród tygrysówek pojawiła się druga taka sama roślina.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Widzę Tadeuszu, że u Ciebie jeszcze niedobitki mieczykowe kwitną. Moje mieczyki już wykopałam i od paru dni susza się w tunelu foliowym. Dziś mam zamiar je zaprawić przez moczenie na wciornastki i grzyba.

Piękne zakupy sadzonkowe aż mnie kusi - chyba odwiedzę dzisiaj bazarek i coś dokupię na moją tworzoną właśnie nową rabatkę :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”