Moje storczyki - nowa pasja
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam i bardzo dziękuję za uznanie dla moich storczyków.koralina pisze:Chiloschista lunifera - przepiękna, taka trochę kosmiczna orchidea
Aleś zrobiła zamieszanie, tymi wszystkimi pięknymi kwiatuchami, tak zróżnicowanej hodowli to chyba jeszcze tu nie widziałam, mimo, że niektóre z dziewczyn mają takie cudeńka, że aż oczy wypadają ;)
Od niedawna przegladam to forum i jestem niejednokrotnie zachwycona podopiecznymi innych storczykomaniaków, również Twoimi.
Widziałam,że masz Tolumnię - jak się ma ? - swoją mam od kilku dni i dopiero się jej uczę.
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
Dzięki bardzo 
To moja pierwsza Tolumnia, więc też się uczę, ale tyle moich błędów co przeszła w ciągu pierwszych dni u mnie, to chyba jej na całe życie starczy ;)
Przytwierdziłam ją do małej glinianej doniczki (razem z podkładką na której do mnie przyszła) a na dno dałam trochę sphagnum, które łapie wodę po spryskiwaniu (za radą Joli, spryskuję ją co drugi dzień, jeśli jednak dni są cieplejsze to skracam trochę ten czas). Ma trochę pomarszczone listki, ale to chyba przez te początkowe błędy. Ma ładne korzenie z zielonymi końcówkami, więc śmiem twierdzić, że jest jej całkiem dobrze ;) Obiecałam sobie, że jeśli będzie miała nowe przyrosty, to dostanie koleżankę. Możemy się wymieniać informacjami początkujących użytkowników tego ślicznego maleństwa

To moja pierwsza Tolumnia, więc też się uczę, ale tyle moich błędów co przeszła w ciągu pierwszych dni u mnie, to chyba jej na całe życie starczy ;)
Przytwierdziłam ją do małej glinianej doniczki (razem z podkładką na której do mnie przyszła) a na dno dałam trochę sphagnum, które łapie wodę po spryskiwaniu (za radą Joli, spryskuję ją co drugi dzień, jeśli jednak dni są cieplejsze to skracam trochę ten czas). Ma trochę pomarszczone listki, ale to chyba przez te początkowe błędy. Ma ładne korzenie z zielonymi końcówkami, więc śmiem twierdzić, że jest jej całkiem dobrze ;) Obiecałam sobie, że jeśli będzie miała nowe przyrosty, to dostanie koleżankę. Możemy się wymieniać informacjami początkujących użytkowników tego ślicznego maleństwa

Bardzo chętnie.
Ja swoją troszkę inaczej trzymam.
Wisi na podkładce w południowym oknie , czyli w pełnym słońcu. Na razie zraszam ją dwa razy w tygodniu, ale chyba to za rzadko ? Moja też ma zielone korzonki, ale widzę to tylko przy spryskiwaniu bo bardzo szybko przesycha.
Może jeszcze ktoś się wypowie. Z opisów arkuszach upraw wynika ,że lubi sucho, ale na ile ?
Ja swoją troszkę inaczej trzymam.
Wisi na podkładce w południowym oknie , czyli w pełnym słońcu. Na razie zraszam ją dwa razy w tygodniu, ale chyba to za rzadko ? Moja też ma zielone korzonki, ale widzę to tylko przy spryskiwaniu bo bardzo szybko przesycha.
Może jeszcze ktoś się wypowie. Z opisów arkuszach upraw wynika ,że lubi sucho, ale na ile ?
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prosze tutaj poczytac http://www.storczyki.org.pl/uprawa/how2 ... index.html 

Ja swoją trzymam na wschodnim oknie, bo niestety tylko do takiego mam dostęp, ale stoi/wisi przy samiutkim oknie więc ma sporo światła. Wydaje mi się, że mimo iż lubi sucho a na dodatek wisi na podkładzie to 2 razy na tydzień może być troszkę mało, ja poszłam za radami Joli (która ma już doświadczenie z Tolumniami (i nie tylko ;) )) i spryskuję ją co drugi dzień.