Ja robię wg następującego przepisu, przepraszam, że wątek zaśmiecam...
CHLEB NA ZAKWASIE:
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki razowej
- 3 łyżeczki soli
Składniki wymieszać w misce i zalać 6 szklankami dosyć ciepłej wody. Wyrobić ciasto, dodać zakwas i ponownie wymieszać. W naczyniu wymieszać dodatki:
- 0,5 szkl. pestek dyni
- 0,5 szkl. pestek słonecznika
- 0,5 szkl. otębrów pszennych
- 0,5 szkl. siemienia lnianego
- 0,5 szkl. płatków owsianych zwykłych
Wymieszane składniki dodać do chleba i ponownie przemieszać. Z całości odłożyć zakwas w filiżankę (150 ml) i wstawic do chodnego miejsca (np. lodówki).
Pozostałe ciasto wyłożyć do 2 keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.
Ciasto w blaszkach przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu 9 godzin. Po upływie tego czasu włożyć do letniego piekarnika ok. 40 st. C naokoło 30 min. Potem piec w temperaturze 180 st. C przez około 1godz. 30 min. Po upieczeniu wyjąć z blaszek.
Jak dla mnie pychotka :P





