O jej ile odpowiedzi

....
Dzisiaj nie umieszczałem żadnych zdjęć bo od rana do wieczora pracowałem w ogrodzie.
Skalniak "zmodernizowany" - Mozga trzcinowata poszła won - ale ciężko było ją wydobyć z między kamieni ..., niektóre rośliny na skalniaku zmieniły miejsce no i stworzyłem "funkio-landię" pod brzózką ... zdjęcia niebawem ...
grazyna56 pisze:.......Na środku praktycznie możesz posadzić wszystko, może to być nie za wysoki iglak, może jakiś krzew słabo rosnący, lub nadający się do przycinania i formowania .....
Na samej górze na środku znalazły się dwie rośliny z dołu skalniaka (Kaczeniec i "coś") oraz dzisiaj kupiony goździk
KaRo pisze:
......
To Karmnik ościsty Sagina subulata są odmiany o kolorze zielonym i złocistym.....
.
Tu masz rację na 100% - wiem bo dzisiaj dokupiliśy kolejne cztery (tak nam się spodobało jak ładnie zadarniają) i tym razem na doniczce były nazwy - dokupiliśmy je i posadziliśmy na pochyłym fragmencie przy małym wrzosowisku.
KaRo pisze:
...
Masz oczywiście rację mieszkop ,dziękuję - mój komentarz dotyczy Bażyny - popełniłam błąd nie przytaczając nazwy rośliny .
Sylwek zweryfikuj swoje poglądy
.
Już zweryfikowałem. Skalnica została na swoim miejscu a z Bażyną to pewnie masz rację ... mieliśmy dwie i jedna całkiem zmarniała - na naszym małym wrzosowisku jeszcze dla tej drugiej się miejsce znajdzie
chatte pisze:
Witaj Sylwek!
Przesadzanie roślin to, moim zdaniem, jedna z najprzyjemniejszych prac w ogrodzie Sądzę, że też Ci się spodoba Ciekawa jestem jak wygląda cały Twój ogródek, więc czekam niecierpliwie, aż zrobisz trochę zdjęć ukazujących większe jego fragmenty
Roslinki bardzo ładne. Jak chodzi o te, których nie znasz, większość już została zidentyfikowana, ale została ta na drugim zdjęciu, bo Nalewka nie jest pewna swojego typu. Ja też nie jestem pewna, bo nie widać liści, ale kwiaty wyglądają jak u gęsiówki.
Skalniaczek wygląda ładnie, ale moim zdaniem wyglądałby jeszcze ładniej, gdybyś usunął kilka kamieni, robiąc trochę więcej miejsca roślinom. Wybacz, że wtrącam swoje trzy grosze, bo przecież nie musisz się ze mną zgadzać
Życzę Ci dużo ogródkowych przyjemności !
.
Zgadzam się z Tobą gdyby rośliny to dobrze znosiły to ja bym co miesiąc połowę przesadzał tak bardzo to lubię

.
No i tu też niestety muszę się z tobą zgodzić (
cattleya też to sugerowała) ... właśnie dzisiaj podczas "przemeblowania skalnika zrozumieliśmy, że odległości między kamieniami są zbyt małe. Niektóe rośliny już się w tych przestrzeniach zwyczajnie nie mieszczą a zrobić przy nich coś to już całkiem trudno. No ale wiecie jak to jest .. na początek kupuje się małe sadzonki i człowiek niedoświadczony nie zdaje sobie sprawy jak szybko te małe roślinki urosną. W tej chwili wyjmowanie kamieni trochę byłoby trudne ale mamy plan jesienią trochę rozbudowywać skalniak więc wtedy prawdopodobnie i przestrzenie między kamieniami powiększymy ...
Hm tyle mi nazw podsunęliście - muszę się teraz poprzyglądać dokładnie mając w ręku katalog roślin i patrząc już na konkretne ...
Dzisiaj przybyło nam trochę roślinek ale opiszę je jutro bo dzisiaj już padam z nóg .... raz jeszcze dziękuję wszystkim za odwiedzanie .... i rady ...
chatte pisze:....Ciekawa jestem jak wygląda cały Twój ogródek, więc czekam niecierpliwie, aż zrobisz trochę zdjęć ukazujących większe jego fragmenty

No niestety ale nasz ogród w większości to jeszcze trawiasto piaskowa pustynia .... (a jest sporo do zagospodarowania - po odjęciu powierzchni "niezielonych" jakieś 700m2 zostanie) tak jak tytuł tego wątku wskazuje dopiero zakładamy ogród i jak na razie jest tylko: skalniak, małe wrzosowisko, dziś stworzona "funkio-landia", dwa różaneczniki, mała grupa roślin od zachodniej strony domu (obok skalniaka), mała grupa roślin od południa - frontu domu, no i trochę zwykłych roślinek od strony garażu. No mamy też brzozy, duży dąb w granicy działki, i trzy świerki (niestety tez będą musiały zmienić miejsce jesienią bo również przerosły nasze oczekiwanie co szybkości rozwoju
W tych grupach roślin większość to jednoroczne .. ale ... jest też kilka odmian dalii, które nam się podobają.
Oczywiście że pokażę te pozostałe miejsca ale chciałem uprzedzić, że nasz ogród to naprawdę dopiero raczkuje ....
Najbliższy zakup to będzie jakiś krzew (lub grupka krzewów) lub małe drzewko ... tylko jeszcze nie mamy konkretnych planów co ... ale chodzi to już za mną od dłuższego czasu bo chcę mieć wreszcie w ogrodzie coś większego a nie tylko małe roślinki
A wiecie ... pytałem dziś w "naszym" ogrodniczym .... niby duży, wiele roślin, dobre zaopatrzenie ale ... płynu Heliga nie mają ... chyba przyjdzie na Allegro kupić