Jaki to stworek? (Pływak Żółtobrzeżek)

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Jaki to stworek? (Pływak Żółtobrzeżek)

Post »

Nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam moje pytanie, ale przyjęłam, że to może być jakiś szkodnik.
Oto on:
Obrazek

Ma około 3cm długości. Znalazłam go w konewce i nadal w niej siedzi. Co mam z nim zrobić? To dobre zwierzątko czy wręcz przeciwnie? Co to?
Kasia
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Nie jestem specem od robali :roll: , ale mi to przypomina pływaka. Może pływak żółtobrzeżek? takie coś podobne mi po oczku wodnym pływa :wink: Ale mogę się mylić
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
cx

Post »

Witam.

Wypuścić,najlepiej w pobliżu wody i....niech sobie gadzina żyje.

Hej.
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p

Post »

Tak, to chyba ten pływak żółtobrzeżek. Tak się tylko zastanawiam skąd sie u mnie wziął? Znalazłam go w konewce, która jest podstawiona pod rynnę, z której "czerpię" wodę do podlewania kwiatków. I nie mam żadnego zbiornika wodnego. Dziwne.
Kasia
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mógł spłynąć z dachu, na który trafił np. z ptakiem.
Jeśli chcesz wpuszczać do jakiegoś zbiornika wodnego, jak radzi Krzysztof, to lepiej nie do oczka. Jest agresywny, poluje na narybek. Kąsa tez ludzi. Generalnie to łobuz :twisted:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p

Post »

Wyrzuciłam go do rowu melioracyjnego, po drugiej stronie drogi, przy której mieszkam. Za rowem jest tylko pole, więc pewnie nie przeżyje, ale nie mam w okolicy żadnego zbiornika wodnego. Jeszcze raz dziękuje za identyfikację. Pozdrawiam.
Kasia
edinio47
50p
50p
Od: 1 wrz 2009, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To może być drapieżny pływak żółtobrzeżek /Dytiscus marginalis/ lub ,co raczej mniej prawdopodobne ,jego większy krewniak Dytiscus latissimus dorastający do 4,5cm długości . Większość chrząszczy wodnych jest drapieżnikami, spełniają więc pozytywną rolę służby sanitarnej w ekosystemie. Żółtobrzeżek potrafi latać i być może tak trafił do Twojej konewki.
pozdrawiam
Edi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”