Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Zgadza, się, związek między chlorozą a zasadowością nie jest bezpośredni ale pośredni, bezpośrednio przyczyną jest oczywiście brak żelaza, który jednak często towarzyszy zbytniej zasadowości gleby co zresztą Grzegorz pośrednio przyznał. Wszystko zresztą zostało opisane pod podanym przeze mnie linkiem.

Co do wykopywania to niekoniecznie obecnie (w trakcie sezonu) ale póki jest mała wydaje mi się, że warto jest lepiej przygotować jej siedlisko na przyszłość zamiast bawić się w niekończące się szprycowanie różnymi środkami. Chociaż przy tak małym krzaczku, z tego co rozumiem jednorocznym i odpowiedniej opiece chyba nic by się nie stało gdyby nawet teraz przesadzić.
Grzegorz B

Post »

Chwaścik, może faktycznie dobrze by było wykopać, ale naprawdę mam tych krzaczków kilkanaście, więc trochę roboty by było. A boję się, że teraz by im to zaszkodziło, a nie chcę pozbawić się pięknego widoku ich kwitnienia.

Te hortensje mam posadzone poza ogrodem. W ogrodzie mam również wiele hortensji tej odmiany i chloroza jakoś ich nie atakuję a pH wynosi tam około 7pH.

Zastosuje się do rad Eweliny, zobaczymy może zadziała, jeżeli nie to wtedy wymienię ziemię.

Bardzo dziękuję za rady :D :D :D
Chciałem się dowiedzieć w jakim stężeniu muszę rozrobić siarczan amonu do zakwaszenia gleby pod hortensje :?:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grzesiu, mam nadzieję,że sprawdziłeś odczyn gleby i nie będziesz zakwaszał "na ślepo"?
A stężenie siarczanu wg. zaleceń producenta to : W okresie II- VIII 1-2 łyżeczek(5-10g.)na 10l. wody.Ja stosuję niższe stężenie-1 łyżeczka na 10l. wody.Tak podlewam wokół roślin( Hortensji, Rododendronów i innych kwaśnolubnych).
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Dziś zauważyłem, że niektóre liście hortensji robią się brązowe na obrzeżach i w środku (liścia). Czy przyczyna to "przypalenie" ich przez słońce?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Andrzeju u mnie liście się trzymają, ale przypaliło kwiaty. Za duży skwar jak dla hortensji, to już nie tylko słońce, ale powietrze było za ciepłe jak dla hortensji.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

A u mnie i liście i kwiaty hortensji ogrodowej są przypalone. :( :(
Kosmata ma sie dobrze ,a drzewiastej "Anabel" to mam wrażenie jakby jej służył ten skwar-kiście przybierają na objętości w zauważalnym tempie a przecież stoi ma południowo-zachodnią wystawę.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Wczoraj mi też przypaliło hortensje ogrodowe, :(

Za to bukietowe i krzaczaste lubią słońce więc praktycznie wszystkie zaczynają kwitnąć. :)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Czyli te objawy to nie choroba?
Pozdrawiam Andrzej.
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie podobnie jak u Grzegorza wystąpiły objawy żółknięcia, wręcz wybielania się liści hortnesji ogrodowej. Aż strach pokazywać zdjęcia! Nigdy wcześniej nie miałam takich objawów!!! nie dość że wiosną przemarzły i ledwo doszły do siebie to teraz ostatnie pąki kwiatowe przypala słoneczko i wygląda to wszystko nieciekawie... :(
Moje hortensje zasilam regularnie od wiosny specjalnymi nawozami. Tym razem zakupiłam srodek z dużą ilością potasu i sami zobaczcie co się stało po 10 dniach! chyba wracają im kolorki!? :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

To nie potasu brakuje tym hortensjom moim zdaniem lecz azotu.
Za mało dostały go na starcie czyli wiosną...
Grzegorz B

Post »

chwaścik pisze:Wczoraj mi też przypaliło hortensję ogrodową, :(
U mnie tak samo, aż kwiaty uschły :(

Obrazek
Awatar użytkownika
kokos0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2006, o 20:35

Post »

Dzisiaj dostałem od znajomego duży krzak hortensji lecz wykopał ją bez ziemi tylko korzenie były na wierzchu, wkopałem ją do ziemi ale martwię się że się nie przyjmie. Może byście mnie poratowali jakimiś małymi poradami co dalej robić? :oops:
Policjant zatrzymuje faceta:
- Wysiadać, musimy zrobić próbę alkoholu!
- Nie ma sprawy. Do której knajpy idziemy?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Skoro już wkopałeś to teraz tylko podlewaj,nie dopuść do przesuszenia podłoża.
Musisz wiedzieć,że prawdopodobnie uschną wszystkie liście na krzewie poza samymi czubkami.Te muszą być świeże i żywe.Będzie to oznaką,że hortensja się przyjęła,że żyje.
Gołymi pędami się nie przejmuj.Ważne aby krzew się przyjął,a prawidłowy wygląd uzyskasz w przyszłym roku.
Nie podawaj już żadnych nawozów w tym roku.
Myślę,że posadziłeś ją w cieniu lub choćby w półcieniu,gdyby jednak była to wystawa słoneczna-to w nadchodzące upały musisz ją cieniować.
Myślę,że za 2 - 3 tygodnie napiszesz nam, że Twoja hortensja daje oznaki życia.
Życzę powodzenia. :D
Freddie
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2008, o 13:31

Hortensja - rozmnażanie

Post »

Pytanie jak w temacie :) za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Najprościej to odciąć zielony,niekwitnący pęd ,oberwać z niego liście pozostawiając tylko na czubku,
zanurzyć w ukorzeniaczu i wsadzić do ziemi przepuszczalnej bezpośrednio w ogrodzie.
Nakryć słoikiem czy uciętą butelka plastikową w celu zwiększenia wilgotności.
Wietrzyć od czasu do czasu.
Na zimę zasypać gruba warstwą liści lub trocin.
Tak sporządzam swoje sadzonki.

Ale równie dobra metodą są odkłady czyli
zdrewniały pęd skaleczyć delikatnie ,przygiąć mocno do wygrzebanego zagłębienia w ziemi ,
przysypać ziemią i przycisnąć kamieniem .
W następnym roku już będę korzenie wtedy można odciąć gotową sadzonkę od rośliny matecznej.

Można również sporządzić sadzonki ze zdrewniałych pędów...
Okres sadzonkowania trwa od połowy lutego do połowy czerwca.
Pęd na sadzonkę ucina się pod drugą parą oczek liści, tak aby sadzonka miała 2 międzywęźla.

Można również dzielić dorosłe krzewy .
To raczej wiosną ... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”