Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko wszystko wygląda mniam mniam .Bardzo jestem ciekawa brzoskwini :wink:
Podkradam Ci pomidorka ;:8
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Bardzo ciekawa brzoskwinia! Wygląda jak ogrooooooomne ziarnko fasoli :wink: :D Czekamy na relacje smakowe.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A teraz wracamy do kwiatów

Kilka widoczków mojego kogrobuszu i parę kwiatów.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Faktycznie brzoskwinka bardzo orginalna a pozostałe owoce fantastyczne. Szykują się duże zbiory :wink:

A "busz" Masz naprawdę wspaniały. Mam pytanko co to za roślinka na zdjęciu 2 i 3.

Ale masz roślin w doniczkach :shock: :shock: :shock: cała kolekcja.

Fantastyczne te rybki w oczku. Ależ one wielkie. Czy mi się tylko tak wydaje :?:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Świetny masz ten busz! ;:63 Można się w nim chyba zgubić i zapomnieć o całym świecie, co? A w głębi pewnie śpiewają egzotyczne ptaki. :D
Widzę, że też masz rabatki ogrodzone doniczkami, ładnie to wygląda u Ciebie. Podoba mi się ten mieczyk, mi się niestety nie udały w tym roku, chyba źle przechowałam cebule :( , więc mam tylko jednego mieczyka, który jeszcze nie kwitnie.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

kogra pisze: Chatte
...całkiem możliwe że masz rację. Liście przypominają tojeść. A baldach kwiatów, który stale się rozwija ,bardzo długo kwitnie. I właśnie dlatego ta roślina u mnie została na stałe....
Próbowałam kiedyś tę tojeść "zakwaterować"w moim ogródku, ale jej sie u mnie nie podobało :(
Chyba za sucho miała...

Mnie, jak wszystkich, urzekł ten pełny liliowiec, ale i pozostałe są przecież śliczne :D
W ogóle piekny ten busz. Marzyło mi się kiedyś coś podobnego...ale nie chce wyrosnąć :lol:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Grażynko - tawułki przepiękne - czemu moje,fioletowe, nie są tak duże :(
.Mieczyk aż nie wierzyłam w to co widzę ,popmyślałam w pierwszym momencie że to paciorecznik.
Pokaż kiedyś proszę ,co uprawiasz w tych doniczkch - masz dużo tego :D

Karolina podejrzewa ,że śpiewają u Cebie rajskie ptaki a ja :shock:
patrzę i widzę liany...w tak cudnym kolorowym świecie wiszą liany.... :D
Naprawdę masz u siebie RAJ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu - te doniczki chronią moje kwiatki przed ślimakami - to konieczność w moim przypadku - doniczki stoją na podstawkach wypełnionych wodą - to dla ślimaków jest zapora, bo nie chodzą po wodzie a przynajmniej do tej pory jeszcze tej umiejętności nie opanowały.
Rybki mają około 25 do 30 cm długości, czyli są średniej wielkości i jest ich około 30 szt.
Roślinki na 2 i 3 zdjęciu to tawułka i mieczyk.

Karolinko - ptaków rzeczywiście nie brakuje i to one robią sielski klimat swoim porannym i wieczornym śpiewaniem, głównie kosy,sikorki,wróble ale nie brak też srok, sójek, dzięciołów a nocą słychać też pohukiwanie sów.

Chatte - ja swoją tojeść wyłopatkowałam po kwitnieniu, kiedy tworzć zaczyna podziemne rozłogi dla przyszłorocznych kwiatów i wtedy się przyjęła.Rośnie w pełnym słońcu, więc też nie ma za wilgotno.[/b]
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wprawdzie sznur do prania to nie liana - jak by zdjęcia nie zrobić zawsze ją widać - ale na jabłonce rośnie winobluszcz, który jesienią podobnie wygląda - jego zwisające pędy mogą kojarzyć się z lianami.
Czyżbyś była KaRo jasnowidzącą ? :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze:Wprawdzie sznur do prania to nie liana - jak by zdjęcia nie zrobić zawsze ją widać
Aaaa, to ja mam też takie liany :lol:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

kogra pisze:

niestety moja zagadka nie została rozwiązana - ta roślinka przywędrowała do mnie nie wiadomo skąd i nadal rośnie, sama się rozmnaża przez rozłogi i długo kwitnie. Niestety ja sama też nie znam jej nazwy - szkoda.

Myślę,że jest to Tojeść orzęsiona Lysimachia ciliata - mam prawie identyczną ,prawie - bo chyba ma bardziej brązowe liście.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

KaRo - te przebarwione trochę liście mogą być efektem działania słońca albo innym składem pierwiastków w glebie. Często tak się zdarza że ta sama roślina posadzona w innych warunkach glebowych ma przebarwione liście. Doświadczyłam tego na babce /ale nie lancetowatej / wyłopatkowanej na spacerze. Miała bordowe liście a posadzona w ogródku przebarwiła się na zielono.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ale ja mam właściwie odmianę o bordowych liściach Lysimachia ciliata "Firecracker",która w miarę wzrostu odbarwiła się na brązowo.. :wink:
Pomyślałam właśnie,że to kwestia gleby i to co u mnie jest brązowe u Ciebie zielonkawe ale wszystko inne w jej wyglądzie zgadzało mi się.
Jak odzyskam dostęp do mojego serwera postaram się wkleić zdjęcie mojej tojeści tak dla porównania. :wink: :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Ależ u Ciebie pysznie, to moja ulubiona pora na dojadanie.Widząc tak dorodne owoce, to już na prawdę muszę coś przekąsić.
Po półtoragodzinnej walce ze sobą, postanawiam zapytać.Czy mogłabym wysępić od Ciebie dwa floksy, oczywiście sadzonki.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Eleko - nie ma problemu, przypomnij się tylko jak okwitną, bo teraz w pełni kwitnienia mogą się nie przyjąć.

:wink: KaRo - z ciekawością obejrzę twoją tojeść, bo może to ta sama, a byłaby heca gdybyśmy odkryły coś nowego. Nigdy nic nie wiadomo. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”