Podkradam Ci pomidorka ;:8
Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r
-
barbarka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko wszystko wygląda mniam mniam .Bardzo jestem ciekawa brzoskwini
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
Grzegorz B
Świetny masz ten busz!
Można się w nim chyba zgubić i zapomnieć o całym świecie, co? A w głębi pewnie śpiewają egzotyczne ptaki.
Widzę, że też masz rabatki ogrodzone doniczkami, ładnie to wygląda u Ciebie. Podoba mi się ten mieczyk, mi się niestety nie udały w tym roku, chyba źle przechowałam cebule
, więc mam tylko jednego mieczyka, który jeszcze nie kwitnie.
Widzę, że też masz rabatki ogrodzone doniczkami, ładnie to wygląda u Ciebie. Podoba mi się ten mieczyk, mi się niestety nie udały w tym roku, chyba źle przechowałam cebule
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Próbowałam kiedyś tę tojeść "zakwaterować"w moim ogródku, ale jej sie u mnie nie podobałokogra pisze: Chatte
...całkiem możliwe że masz rację. Liście przypominają tojeść. A baldach kwiatów, który stale się rozwija ,bardzo długo kwitnie. I właśnie dlatego ta roślina u mnie została na stałe....
Chyba za sucho miała...
Mnie, jak wszystkich, urzekł ten pełny liliowiec, ale i pozostałe są przecież śliczne
W ogóle piekny ten busz. Marzyło mi się kiedyś coś podobnego...ale nie chce wyrosnąć
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Grażynko - tawułki przepiękne - czemu moje,fioletowe, nie są tak duże
.Mieczyk aż nie wierzyłam w to co widzę ,popmyślałam w pierwszym momencie że to paciorecznik.
Pokaż kiedyś proszę ,co uprawiasz w tych doniczkch - masz dużo tego
Karolina podejrzewa ,że śpiewają u Cebie rajskie ptaki a ja
patrzę i widzę liany...w tak cudnym kolorowym świecie wiszą liany....
Naprawdę masz u siebie RAJ...
.Mieczyk aż nie wierzyłam w to co widzę ,popmyślałam w pierwszym momencie że to paciorecznik.
Pokaż kiedyś proszę ,co uprawiasz w tych doniczkch - masz dużo tego
Karolina podejrzewa ,że śpiewają u Cebie rajskie ptaki a ja
patrzę i widzę liany...w tak cudnym kolorowym świecie wiszą liany....
Naprawdę masz u siebie RAJ...
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Grzesiu - te doniczki chronią moje kwiatki przed ślimakami - to konieczność w moim przypadku - doniczki stoją na podstawkach wypełnionych wodą - to dla ślimaków jest zapora, bo nie chodzą po wodzie a przynajmniej do tej pory jeszcze tej umiejętności nie opanowały.
Rybki mają około 25 do 30 cm długości, czyli są średniej wielkości i jest ich około 30 szt.
Roślinki na 2 i 3 zdjęciu to tawułka i mieczyk.
Karolinko - ptaków rzeczywiście nie brakuje i to one robią sielski klimat swoim porannym i wieczornym śpiewaniem, głównie kosy,sikorki,wróble ale nie brak też srok, sójek, dzięciołów a nocą słychać też pohukiwanie sów.
Chatte - ja swoją tojeść wyłopatkowałam po kwitnieniu, kiedy tworzć zaczyna podziemne rozłogi dla przyszłorocznych kwiatów i wtedy się przyjęła.Rośnie w pełnym słońcu, więc też nie ma za wilgotno.[/b]
Rybki mają około 25 do 30 cm długości, czyli są średniej wielkości i jest ich około 30 szt.
Roślinki na 2 i 3 zdjęciu to tawułka i mieczyk.
Karolinko - ptaków rzeczywiście nie brakuje i to one robią sielski klimat swoim porannym i wieczornym śpiewaniem, głównie kosy,sikorki,wróble ale nie brak też srok, sójek, dzięciołów a nocą słychać też pohukiwanie sów.
Chatte - ja swoją tojeść wyłopatkowałam po kwitnieniu, kiedy tworzć zaczyna podziemne rozłogi dla przyszłorocznych kwiatów i wtedy się przyjęła.Rośnie w pełnym słońcu, więc też nie ma za wilgotno.[/b]
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Wprawdzie sznur do prania to nie liana - jak by zdjęcia nie zrobić zawsze ją widać - ale na jabłonce rośnie winobluszcz, który jesienią podobnie wygląda - jego zwisające pędy mogą kojarzyć się z lianami.
Czyżbyś była KaRo jasnowidzącą ?
Czyżbyś była KaRo jasnowidzącą ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Myślę,że jest to Tojeść orzęsiona Lysimachia ciliata - mam prawie identyczną ,prawie - bo chyba ma bardziej brązowe liście.kogra pisze:
niestety moja zagadka nie została rozwiązana - ta roślinka przywędrowała do mnie nie wiadomo skąd i nadal rośnie, sama się rozmnaża przez rozłogi i długo kwitnie. Niestety ja sama też nie znam jej nazwy - szkoda.
- kogra
- Przyjaciel Forum

KaRo - te przebarwione trochę liście mogą być efektem działania słońca albo innym składem pierwiastków w glebie. Często tak się zdarza że ta sama roślina posadzona w innych warunkach glebowych ma przebarwione liście. Doświadczyłam tego na babce /ale nie lancetowatej / wyłopatkowanej na spacerze. Miała bordowe liście a posadzona w ogródku przebarwiła się na zielono.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Ale ja mam właściwie odmianę o bordowych liściach Lysimachia ciliata "Firecracker",która w miarę wzrostu odbarwiła się na brązowo..
Pomyślałam właśnie,że to kwestia gleby i to co u mnie jest brązowe u Ciebie zielonkawe ale wszystko inne w jej wyglądzie zgadzało mi się.
Jak odzyskam dostęp do mojego serwera postaram się wkleić zdjęcie mojej tojeści tak dla porównania.

Pomyślałam właśnie,że to kwestia gleby i to co u mnie jest brązowe u Ciebie zielonkawe ale wszystko inne w jej wyglądzie zgadzało mi się.
Jak odzyskam dostęp do mojego serwera postaram się wkleić zdjęcie mojej tojeści tak dla porównania.
- kogra
- Przyjaciel Forum

Eleko - nie ma problemu, przypomnij się tylko jak okwitną, bo teraz w pełni kwitnienia mogą się nie przyjąć.
KaRo - z ciekawością obejrzę twoją tojeść, bo może to ta sama, a byłaby heca gdybyśmy odkryły coś nowego. Nigdy nic nie wiadomo. 
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki